Snart drar alla härliga julmarknader i gång. Visst är det mysigt att strosa runt bland hantverkare, lokala matproducenter och köpa uppskattade julklappar till nära och kära.

Gunnebo slott och trädgårdar
Under den första adventshelgen anordnar Gunnebo slott och trädgårdar utanför Mölndal en härlig julmarknad. Här hittar man lokala matproducenter och hantverkare i de fina och stämningsfulla flygelbyggnaderna på slottet. Utställarna finns också i det nya snickeriet vid lantgården och utomhus i köksträdgården.

Gunnebo
Foto: Gunnebo slott och trädgårdar

Jamtli julmarknad
Den andra adventshelgen är det dag för den pittoreska Jamtli julmarknad i Östersund. Marknaden har en stark tradition och här hittar man så klart lokala delikatesser, hantverk och underhållning – allt i gammaldags stil. Man kan även prova på hundspann eller åka hästdragen släde. Dessutom får barnen så klart träffa tomten.

jamtli

 

 

 

 

 

 

Foto: Jamtli.com

Zetas finsmakares trädgård
En riktigt vacker och inspirerande julmarknad ordnar Zetas finsmakares trädgård strax söder om Stockholm den 22-23 november. Den vintervackra trädgården blir upplyst med tända lyktor och sprakande eldar. Ät en grillad korv och värm dig med het glögg. Bland uppdukade marknadsstånd finns textilt konsthantverk, skinn, smycken, keramik rustika bröd, delikatesser och sötsaker.

zetas

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Zetas finsmakares trädgård

Kulturen i Lund
På Kulturens traditionella julstök från den 28 november till den 2 december får hela museet av en härlig julstämning med historiska inslag. I husen sprakar eldar i spisarna och julborden står uppdukade. Här finns duktiga hantverkare, en marknadsgata med många försäljare, musik och en rad andra aktiviteter. När skymningen faller tänds hundratals ljus i parken och skapar en magisk julstämning.

lund

 

 

 

 

 

Foto: Kulturen i Lund

Umeå julmarknad
Från den 12 december fram till den 21 december kan man besöka Renmarkstorget i Umeå och få en riktig smakfull julmarknad. Här står granen, elden och maten i fokus. Bland allt ystat, kokat, torkat, inlagt och bakat kan man dock även hitta fina hantverksjulklappar. Och barnen får så klart träffa tomten.

umea

 

 

 

 

 

Foto: Visit Umeå

 

SE MER JULINSPIRATION: 

jb_wplusb3262

Foto: Wichmann, Bendtsen, idé: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör advenstfint hemma på en dag