Behöver du ta hand om ditt gamla staket eller är du sugen på ett nytt trästaket i gammal stil? Experten Sven Norell ger 8 enkla tips för fina trästaket.

Sven Norell är snickare och servicechef på Byggnadsfirman Viktor Hanson som sköter om det vackra trästaketet på prins Eugens Waldemarsudde. Här är hans 8 enkla tips för fina trästaket.

Gammalt trästaket, kronor, spetsiga toppar

Foto: LARS EDELHOLM

Det vackra trästaketet på Waldemarsudde har stiliserade hertigkronor eftersom Prins Eugen var hertig av Närke. Hjärtat ger extra känsla åt designen.

 1. Renovera originalstaket
  Ett gammalt staket med fina former är ett kulturarv värt att vårda. Ta reda på mer om ditt gamla staket och renovera det eller kopiera originalet, själv eller med hjälp av en snickare.
 2. Byggnadslov för staket?
  Ta alltid kontakt med byggnadsnämnden innan du bygger ett nytt staket. Om staketet är högre än 80 centimeter kan det behöva byggnadslov. Det kan även finnas förbehåll i lagfarten eller detaljplanen.
 3. Bygga nytt staket i gammal stil
  Om du ska bygga nytt staket, utgå gärna från ditt eget hus arkitektur och stilepok. Kanske kan du plocka upp någon snickeridetalj från huset och använda i staketet. Du kan också få mycket inspiration genom att gå runt i grannskapet och titta på andra staket.
 4. Gammaldags konstruktion
  Lär av gamla tiders smarta konstruktioner där alla delar på staketen har fasats. Spjälor med spetsiga toppar har en gammal tradition och förhindrar att regnvatten samlas ovanpå spjälorna.
 5. Virke som tål väder och vind
  Ett staket är utsatt för väder och vind. Satsa på tätvuxet kvalitetsvirke av gran eller furu. Undvik tryckimpregnerat virke, det blir inte bra att måla på.
 6. Vita spetsar
  Måla staketet i samma färg som huset, eller varför inte i en kontrasterande färg? Har du tid och ork, måla spjälornas spetsar i vitt eller någon annan färg.
 7. Underhålla staket
  Se över staketet varje år och underhåll det när det behövs genom att slipa ner och måla om slitna delar. Om staketet står i ett skuggigt läge av tomten blir det fortare utsatt för fukt och mossa.
 8. Klipp gräs och växtlighet vid staketet
  Trimma växtligheten kring staketet, spjälorna måste ha luft under sig. Låt inte gräset växa sig så högt att spjälorna går ner i fuktigt gräs.