Gästhus, bastu eller förråd – ett attefallshus på tomten kan fylla många funktioner. Lantliv har valt ut 14 yteffektiva och snygga attefallshus – och ingen av dem behöver bygglov. Vi listar även vilka regler som gäller och tipsar om inredning för liten yta.

 1. Attefallshus med traditionellt formspråk
  Den händige som har mer tid än pengar kan spara
  en rejäl slant på att köpa sitt attefallshus i byggsats med instruktionsbok. Attefallshus Signe, 25 kvm,
  med klassiskt sadeltak finns som ritning och byggsats, det senare kostar från 68 500 kr, Bimhouse.
  traditionellt attefallshus med uteplats
 2. Lyxig Attefallsbastu
  En rejält tilltagen bastu med tillhörande relaxdel och stora fönster blir en favoritplats året runt för generationer framåt. Attefallsbastu, Svarttjärn, 25 kvm, från 86 900 kr, Baseco.
  lyxig attefallsbastu
 3. Modernistisk dröm
  Det spektakulära kubhuset Zen med glasfasad och en takhöjd på 4 meter är färdiginrett med alla nödvändiga bostadsfunktioner. På sommaren kan glasgaveln öppnas
  upp mot terrassen. 599 000 kr, Modulhus.
  moderna attefallshus med glasparti och högt i tak
   
 4. Perfekt för utsikt
  Som gjort för en tomt med utsikt är attefalls-huset Glass house, 25 kvm, med loft, av virke från långsamväxande arktisk fura. Pris 349 000 kr i byggsats, eller nyckelfärdigt med kök, badrum, el vatten och VVS, 799 000 kr, Kontio.
  attefallshus för utsikt

 5. Inbyggt växthus 

  Med ett integrerat uterum får du extra mycket sommar för pengarna. Attefallsmodellen Solbacka med växthus suddar ut gränsen mellan ute och inne. Byggsats från 132 900 kr, Baseco.

  attefallshus med inbyggt växthus

  Foto: Johner

 6. Stilrent attefallshus
  E 25 är ett attefallshus som du antingen kan köpa i basvarianten för 375 000 kr med öppen planlösning och utan färdig inredning, eller komplett med kök och badrum installerat för 525 000 kr hos Enkelrum. Finns i falurött, falusvart eller vitt.
  1bEnkelrum1b_lowres
 7. Idylliskt rött hus med vita knutar
  Helgbo finns med och utan sovloft. Innertaket kan vara plant eller gå upp till nock. 188 700kr, Tomokuhus.
  Tomokuhus Helgbo Attefallshus
 8. Modernt med stora fönster
  Behöver du plats för att umgås? Då kanske det här fristående uterummet med stora fönster kan vara något för dig. Pris från 71 798 kr för sommaranvändning, men huset kan även fås som vinterbonat hos Willabgarden.
  Willabgarden Attefallshus

 9. Minivilla med altan
  Bygg till en altan på ditt attefallshus och det känns genast som mycket större – sommartid i alla fall. Välj mellan standardmodeller eller välj din egen stil, pris från 168 000 kr, Easyhouse.
  Easy house Attefallshus

 10. Klassiskt med spröjsade fönster
  Det här vackra och höga huset har rum för ett sovloft för två. Det är målat med slamfärg och har antingen tak med tegelpannor, kärnfuru eller förzinkad plåt. Från 599.000 kr, Sommarnöjen.
  Sommarnöjen Attefallshus

 11. Fjällstuga av tall
  Ett hus som är byggt av långsamväxande tall i Norrland och därför är särskilt tåligt. Priset är ca 68 200 kr för hus med allrum och sovrum, utan veranda. Interiör och vitvaror skaffar köparen själv, Sorselestugan.
  Sorselestugan Attefallshus

 12. Attefallshus med högt i tak
  Stora fönster, skjutdörrar och högt i tak ger det här huset massor av rymd. Sovloft under taket, 579 000kr, Mitt modulhus.
  Mitt modulhus Attefallshus
 13. Traditionellt och praktiskt
  Ett litet hus som känns större med sitt 9 kvadratmeters sovloft. Pris ca 68 000 kr utan interiör och vitvaror, Sorselestugan.
  Sorselestugan Attefallshus
 14. Attefallshus med takterass
  Med sin altan på taket blir det här moderna huset lite extra spännande. Från 559.000 kr, Sommarnöjen.
  Sommarnöjen Attefallshus

Vad gäller för attefallshus?

 • Har du en tomt med ett bostadshus eller tvåbostadshus har du rätt att, utan bygglov, på tomten uppföra en komplementbyggnad, max 25 kvadratmeter stor med en maxhöjd på 4 meter – ett så kallat attefallshus, uppkallat efter Stefan Attefall som var bostadsminister när regelverket infördes 2014.
 • Du får därutöver som tidigare utan bygglov eller bygganmälan uppföra en friggebod (efter Birgit Friggebo, bostadsminister 1979). Friggeboden får
  vara max 15 kvadrat med högsta höjd 3 meter.
 • I likhet med friggeboden får attefallshuset inte byggas ihop med boningshuset och det får inte stå närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
 • Till skillnad från friggeboden får attefallshuset användas som självständig bostad, ett så kallat komplementbostadshus. Då måste byggnaden uppfylla samma krav som ett vanligt bostadshus.
 • Huset kan också inredas som en komplementbyggnad, och användas som gäststuga, bastu, båthus eller förråd, då gäller enklare byggkrav.
 • El och vatten till attefallshuset dras enklast från ditt boningshus. Kontakta en behörig elektriker för att dra in elen.
 • Fråga miljökontoret om vilka krav kommunen ställer på avloppsanläggningar, vilken teknik som är lämpligast och aktuell anslutningsavgift för vatten och avlopp.
 • Innan du börjar bygga måste du anmäla bygget till Byggnadsnämnden och få ett startbesked. Det kan ta cirka 10 veckor. Kolla med din kommunvilka avgifter den tar ut för beslutshanteringen.
 • I vissa fall kan bygglov ändå krävas, exempelvis om bebyggelsemiljön anses särskilt skyddsvärd.
 • Ett vanligt sätt att maximera ytan i attefallshus är att bygga ett sovloft. Men regelverket medger även att man bygger en källare. Det är byggnads-arean ovan mark som får vara max 25 kvadrat.
 • Vänta in nya regler om du vill bygga ännu större! Regeringen har nyligen låtit Boverket utreda om attefallshusen kan få bli ännu större, 30 kvadrat.
  Riksdagsbeslut i frågan lär dock inte komma förrän efter valet.

Läs mer om attefallshus på www.boverket.se

5 kvadratsmarta inredningstips

 1. Utnyttja väggarna. Hyllor som går från golv till tak, eller i outnyttjade ovanför dörrar och ovanför sängar ger bra förvaring.
 2. Öppna hyllplan i stället för skåp med luckor ger rummet en större känsla.
 3. Skjutdörrar på garderober och skåp sparar plats i rummet.
 4. Ett sovloft är praktiskt när ytan är begränsad, alternativt sängar som går att fälla upp på dagen. Man kan också höja upp sängen med några stabila och hållbara byråer. Den integrerade förvaringen får man på köpet.
 5. Flexibla, mobila möbler som går lätt att flytta är toppen i små hem eller när man vill binda samman inredningen inne och ute.

Läs även: Så rustar du upp sommartorpet – renoveringsguide

Prenumerera på Lantliv