När Boråstapeter firade 110 år förra året samlade de sina storsäljande tapeter i en jubileumskollektion. Här få du se de finaste från jugend till modernism.

Boråstapeter

Jugend. När industrialismen blomstrade runt förra sekelskiftet bestämde sig några konstnärer för att göra revolt. De ville visa att handen slår maskinen och för att bräcka mekaniken började de måla mönster som gick långt utanför dåtidens alla stilregler och traditioner. De långa obrutna linjerna, det blommiga i rytmisk upprepning och de abstrakta linjerna i bakgrunden i tapeten Lilja är utmärkande för stilen.

Boråstapeter

Svenskt 1900-tal. Fyrklövern har synts i kristen mytologi och i indisk och arabisk mystik. När enkla trycktekniker gjorde det möjligt att tillverka stora kvantiteter tapet i början av 1900-talet spred tapetfabrikerna växten över det svenska bondesamhället. I tapeten Josefina lever fyrklövern ett klätterväxtsliv och letar sig fram i luckorna på ett klassiskt trellismönster.

Boråstapeter

1940-tal. Hundkex på tapet har historiskt handlat om drömmen om det lite tjusigare livet. Det engelska namnet förklarar varför hundkexet ofta syns i nobla sammanhang, nämligen Queen Anne’s laces – Drottning Annes spetsar. Tapeten Ingrid är hämtad från 1940-talet, men naturens eget spetsmönster för snarare tankarna tillbaka till det dekorativa 1920-talet.

Boråstapeter

1950-tal. I början av 1950-talet växte inspirationen för naturens allra vackraste skepnader ohämmat bland Sveriges formgivare. Färger och former blev frimodigare och mer färgstarka än någonsin och sommarblommande tapeter som Flora blev efterlängtad terapi för frusna nordbor.

Boråstapeter

1960-tal. Det här är en klassisk byggtapet och den absolut mest sålda tapettypen i svensk historia. Denna Boroton-tapet (specialtapet för betongväggar) är ett ypperligt exempel på tidens anda då man ställde högre krav på funktion och kvalitet. Tapeten Funkis har en traditionell funkisgrafik och är en estetisk hyllning till tekniken och massproduktionen.

Boråstapeter

1970-tal. Tapeterna svängde i takt med John Travoltas skrev och vandrade mellan mönster i runda, varma former, grönt, orange, stroboskopspetsiga linjer och revolt-experiment i rött och svart. Och så var det jordgubbar lite här och var. På servisen, i gardinen, som en sprillans ny 1970-talsglass och såklart även på väggen i form av tapeten Jordgubben.

Boråstapeter
2000-tal. Den markerade konturen på blomman berättar att tapeten Magnolia  är en tolkning av 1800-talets japanska färgträsnitt. Den geometriska bakgrunden är också hämtad från Japan, från mönstret på de klassiska vardagsdräkterna Yukata. Magnolia designades av Mirjam Korn  till kollektionen Linné år 2007.

Du kan se hela kollektionen på borastapeter.se.

Mar inspiration: