Anna-Sofia Winroth älskar choklad och startade Gefle Chocolaterie för att tillverka högklassiga praliner. Nu prisas hon får sina insatser mot omänskliga arbetsförhållanden på  kakaoplantagerna. Men allt kunde ha varit över för fem år sedan.

Anna-Sofia Winroth fick nyligen utmärkelsen Årets Affärskvinna i Gästrikland. Och det är svårt att tänka sig någon modigare vinnare till priset. Denna chokladbutiksägare i Gävle har gått så långt för att garantera kvalitet och schyssta villkor att hon till och med har köpt två små egna kakaoplantager i Dominikanska republiken.

Anna-Sofia Winroth på sin kakaoplantage

Anna-Sofia håller en kurs i fermenteringsteknik på en av sina små kakaoplantager i Dominikanska republiken.

För fem år sedan kom hon till ett vägskäl. Kakaolevereranserna strulade och när hon kritiserade missförhållanden som dåliga arbetsvillkor och förekomsten av barnarbete på kakaoplantagerna fick hon ta emot hot. Anna-Sofia funderade på att sälja chocolateriet och byta bana. I stället satte hon sig ner och skrev en bok om sina erfarenheter av chokladbranchen. När senare boken Gudarnas föda, den som dödar fick pris på en gala lyckades hon till och med få en pratstund med presidenten i ett av de största kakaoproducerande länderna.

boken Gudarnas föda, omslag

Genom att skriva boken Gudarnas föda hittade Anna-Sofia ett sätt att nå ut med vad hon sett av chokladindustrins baksida.

Och hon tvekade inte att läxa upp självaste Nestlé en smula när livsmedelsjättens representant på en kongress i höstas undrade vad Anna-Sofia hade att lära sig av Nestlé.
– Jag bestämde mig för att vända på resonemanget och sa ” Jag finns här och kan gärna informera Nestlé om villkoren på kakaoplantagerna, säger Anna-Sofia till Gefle Dagblad, och berättar hur det först blev knäppstyst i salen, sedan följde stora applåder.

Förutom att tillverka choklad i sin egen butik håller Anna-Sofia kurser i chokladtillverkning för kvinnor i kakaoproducerande länder och hon reser runt och håller föredrag om barnarbete och kakaoböndernas svåra arbetsförhållanden på många håll i världen. Och snart mottar hon priset Miljöhjälten av Gävle kommun.

kvinnor på kakaoplantage

Anna-Sofia har satsat på att utbilda kvinnor i Dominikanska republiken i konsten att förädla kakao så att de själva kan börja tillverka och sälja choklad.

– Det går att förändra. Och Gefle Chocolaterie är mitt skyltfönster för mitt budskap till chokladindustrin. I dag firar jag priset med att göra 5 000 tryfflar, säger hon.

Anna-Sofia Winroth
Bor: I Gävle
Gör: Chokladtillverkare, författare, föredragshållare med mera. Bloggar på sin egen chokladblogg. Utsedd till Årets Affärskvinna 2014 av tidningen Affärer. Fick även Jan Moback-stipendiet i början av november, som delas ut till livsmedelsproducenter som verkar för en positiv utveckling av livsmedelsbranschen.