Anne-Charlotte Andersson sa upp sig från sitt jobb för att kunna ägna sin tid åt sin passion och bli inredningsbloggare. Idag lever hon på sin blogg Fyra årstider – Mitt liv på landet. Så här gjorde hon.
bokomslag

Anne-Charlottes bloggande liv på landet har blivit en bok. Och själv har hon utvecklats till en skicklig inredningsfotograf.

Varför bytte du bana från förskollärare till stylist?
– Innan jag utbildade mig till lärare jobbade jag tio år i glas- och porslinsbranschen. Efter att jag hade jobbat ett tag på en förskola började jag längta tillbaka till inredning och pyssel. Jag började läsa bloggar och blev så inspirerad att jag bestämde mig för att börja blogga om vårt eget lantliv. Tre år efter att jag startat företaget kunde jag sluta på förskolan och jobba heltid som fotograf och stylist och bloggare.

kaffekopp bland höstlöv

En kopp kaffe i trädgården blir ett stämningsfullt inlägg på bloggen.

Hur gjorde du?
– I början var det mycket att lära sig, att ta fina bilder, att skriva och synas i sociala medier. De första två åren ägnade jag två timmar om dagen åt att besöka andras bloggar och skriva kommentarer för att få andra att hitta till mig. Efter ett år gick bloggen så bra att jag tog mod till mig och startade eget företag som självlärd fotograf & stylist. Redan efter några veckor fick jag flera stora jobb och lyckades även sälja mina första reportage till svenska och norska tidningar.

bord med lyktor och pynt

Anne-Charlotte förnyar ofta inredningen hemma. Pyntet kommer oftast från naturen runtomkring gården.

Hur blev du så bra på att fotografera?
– Genom att jag bloggat så har jag tränat mitt öga varje dag och lärt mig nya saker. Jag började med en liten kamera för 500 kronor, sedan skaffade jag en systemkamera. Jag läste mycket på bloggar om hur man tar bilder, men framförallt så har jag pysslat, fotat och tjänat ihop pengar så jag har kunnat utveckla min utrustning och bli bättre som fotograf. Utan bloggen skulle jag inte ha fått jobba som fotograf.

I bloggen får man följa livet på gården utanför Mjölby.

De charmiga hönorna i Anne-Charlottes hönsgård är ett återkommande inslag i bloggen Fyra årstider.

Hur är livet som bloggare?
– Bloggen har gett mig en enorm frihet att styra min tid, att jobba hemifrån och att få kunna inspirera andra med mina pyssel, bakverk och inredningsidéer. Jag får vara kreativ och jag får dela det med andra människor som uppskattar det jag gör. Bloggen har gett mig ett jobb som jag älskar!

småfåglar får mat

Julen börjar tidigt både på gården och på bloggen där Anne-Charlotte delar med sig av sina kreativa idéer för hemgjort pynt.

Vad är svårast med att vara bloggare?

– Att försvara sig mot alla mindre trevliga kommentarer som också dyker upp på en blogg. Både mitt hem och jag som person har förändrats under de här sex åren. En del läsare tycker inte om när man förändras eller när det går för bra.

rött hus i snöskrud

När snön ligger djup hälsas besökarna välkomna till gården av en stilig snögubbe och brinnande marschaller.

Vilka inlägg ger bäst respons på din blogg?

– När jag skriver personligt om hur jag mår till exempel när jag skrev om min 40-årskris. Mina bloggbesökare gillar när jag skriver om min vardag på landet. Jag får många snälla mejl från läsare som säger att jag gett dem inspiration och energi att våga göra nya saker, och det värmer enormt. Det är de läsarna som gör det så roligt att blogga.

Det blommar nästan året om i Anne-Charlottes växtkärl.

En blomsterlåda blir vintrigt julfin med grankvistar, äpplen, halm och fina julkulor.

Vad har du för framtidsdrömmar i dag?
– På senare år har jag redan fått förverkliga många av de drömmar jag haft, jag blev Årets nyföretagare i min kommun i år vilket var en stora ära. Jag har gett ut en bok om bloggen, jag har fått göra omslagsbilder till tidningar, och sålt inredningsreportage till flera olika länder, i dag har jag till och med en egen agent. Mina framtidsdrömmar är att få fortsätta inspirera med min blogg och att göra mina reportage i en takt som även ger mig tid att bara få leva.

Vad är det bästa med ditt nya liv? 
– Att jag kan utgå från mitt hem, få ta mitt kaffe ute hos mina höns och sedan på olika sätt vara kreativ med mina händer. I dag har jag en liten verkstad här på gården så jag har ett litet krypin att stå och jobba i. Jag tycker också väldigt mycket om att få resa runt i Sverige eller utomlands och få fotografera mina reportage och att få tid till träning. Mitt mål är att få nå mitt bästa jag i allt jag gör och att vardagen blir så härlig så att man inte märker att man jobbar. Att helt enkelt ha lite mer tid till livet.

Anne-Charlotte Andersson
Gör: Utbildad lärare, men jobbar numera som fotograf och stylist med egna bloggen Fyra årstider– Mitt liv på landet. På bloggen bjuder hon på allt som händer i hennes lantliv; höns, trädgård, goda bakverk och alla härliga saker runt jul.
Bor: På Skälleryd storgård i Västra Harg i Mjölby i Östergötland.