Det går alldeles utmärkt att baka saftiga och smakrika bröd som inte innehåller något vetemjöl. Perfekt för glutenintoleranta. Istället använder man bland annat nyponskalsmjöl, majsmjöl och bovete. Bröden bakas med kall degvätska, små mängder jäst och långa viltider. Boken Nytt bröd innehåller många härliga recept på bröd utan vetemjöl. Här ger författarna Jessica Frej och Maria Blohm sina bästa baktips!

Vad är det viktigaste att tänka på när man bakar utan vetemjöl? 

Nytt Bröd

Jessica Frej och Maria Blohm har skrivit boken ”Nytt bröd”

– När man bakar efter våra recept ska man se till att använda rätt ingredienser, väga noggrant och låta brödet svalna innan man skär i det annars kan det vara kletigt. Man ska också tänka på att alla ugnar är olika, låt hellre brödet gräddas en extra stund om du är osäker på om brödet är klart, det finns nästan ingen risk alls att du ”övergräddar” bröden så de blir torra.

Smakar brödet mycket annorlunda än ”vanliga” bröd bakade på vetemjöl?

– Vi ville göra bröd som är så goda att alla vill äta dem, och man får nya smakkombinationer just för att vi använder oss av en rad olika naturligt glutenfria ingredienser. Så brödet smakar annorlunda just på grund av att det är andra råvaror vi använder oss av, som bovete, majs, ris, soja, havre. Men annorlunda betyder inte att ”vanliga” bröd är godare, det är bara olika sorters bröd helt enkelt.

Vilket är ert favoritbröd?

– Grovt bröd, havreknäckebröd och tekakor. Men det beror såklart på tillfälle, till ostbrickan måste man ju ha speja och på utflykten vill man ha sirapslimpa med ost och en kopp varmchoklad.