Att få den egna ekologiska odlingslotten att frodas är målet för eleverna på Capellagårdens trädgård på Öland, där odlingen går hand i hand med trä-, keramik- och textilhantverk. Allt i formgivaren Carl Malmstens estetiska anda.

Res till Portugal med Lantliv!

Lantliv_Capellagarden9

Ingången till mangårdsbyggnaden som hyser Carl Malmstens och hustrun Siws bevarade lägenhet.

Capellagården, ursprungligen Elliotgården, har anor från 1700-talet. 1957 köpte Carl Malmsten gården och senare anställdes den danske trädgårdsmästaren Thøger Reenberg som satte i gång med att anlägga Örtagården, nu den äldsta bevarade delen av Capellagårdens trädgård.

Lantliv_Capellagarden1

Rosportalen med en Rosa helenae för tankarna till paradiset.

Bakom skyddande murar av öländsk kalksten och i ett strikt rutmönster i så kallad klosterstil, såddes och planterades hundratals ört-, krydd-, medicinal- och trolldomsväxter. Till en början gavs här sommarkurser i trädgårdsskötsel, men i takt med att gröna vågen växte sig allt starkare förlängdes studietiden till sex månader och i dag är Capellagårdens trädgårdskurs 40 veckor lång.

Läs också: 11 härliga växthus – stora som små

Lantliv_Capellagarden12

Åsa Johansson med famnen full av kålväxter, bland annat favoriten kålrabbin Azur Star.

Trädgårdskursens lärare, Åsa Johanson, som vi möter i köksträdgården, tvekar lite att definiera sig själv som en nutida gröna vågare:

– Men okej, om du menar en som gillar självhushållning, ekologi och miljötänk … framför allt en som gillar schysta råvaror!

Läs också: Elin Unnes – rockskribenten som blev odlare

Kålfjärilar gör sig icke besvär i grönsakslandet, det ser tälten till.

Kålfjärilar gör sig icke besvär i grönsakslandet, det ser tälten till.

Åsa, som har jobbat som kock, konditor och bagare på många välrenommerade ställen, bland annat på Mathias Dahlgrens krog Bon Lloc och senast på Urban Deli, säger att närodlat är grejen. Capellagårdens kravodlade grönsaker behöver bara färdas 50 meter innan de hamnar på bordet i Vingårdssalen, matsalen som med sin sakrala prägel bjuder till vördnad inför jordens gåvor.

– Jag kan knappt handla i affärer längre, säger Åsa. Känner inte alls för det som ligger i grönsaksdiskarna. Jag vet ju att grödorna har besprutats, konstgödslats och åkt över halva jordklotet. Vistelsen här har gjort mig fruktansvärt kvalitetsmedveten.

Lantliv_Capellagarden10

Harald Helgesson, elev och sedermera praktikant, försitter inget tillfälle att ta del av växandets villkor. De charmiga myskankorna huserar gärna i äppelträdgården.

På Capellagården tilldelas eleverna en egen liten odlingslott som de får så, sköta och skörda helt efter eget huvud. Grönsakssängarna buktar och böljar och rosenbönor och störbönor klänger på egenhändigt snickrade portaler och ställningar. Här och var finns små öar av färgsprakande sommarblommor.

Lantliv_Capellagarden4

Daggsalvia och jätteverbena i skön förening.

Kombinationen av frihet under ansvar och fantasi tycks ge upphov till vad som på franska kallas potager, det vill säga en matnyttig, muromgärdad köksträdgård med inslag av mycket ögonfröjd. Jorden är sandig och därmed mycket lättarbetad, nästan så att det går att sticka ner fingrarna i hela deras längd. Men torr! Det gäller att öva upp ögat … börjar inte svartkålen sloka betänkligt? Nog är dillen lite väl gul i topparna? På med vattenspridaren!

Lantliv_Capellagarden3

Unga kålplantor på tillväxt under sin skyddande väv.

Det gäller att vistas ofta och mycket i trädgården för att få det där absoluta gehöret för vad växterna önskar. Något som engelska trädgårdsmästare alltid känt till: The best fertilizer is the shadow of the gardener – det viktigaste gödningsmedlet är trädgårdsmästarens skugga.

Lantliv_Capellagarden6

Capellagårdens plantskola har mycket att erbjuda, inte minst doftpelargoner i mängd. Unga kålplantor på tillväxt under sin skyddande väv. Utanför växer blommande strandkrassing.

Capellagårdens trädgårdselever turas om att sköta växthus, butik, park, fruktträdgård och örtagård. Ja, plantskolan också, den enda i sitt slag som är kravmärkt. Åsa låter stolt när hon berättar. Delaktighet är en viktig faktor när det gäller att skapa en så här stor och intensivodlad trädgård.

Lantliv_Capellagarden

Odlingslådor med tak är ett måste för att värmeälskande chili och paprika ska utvecklas ordentligt. I förgrunden ett hasselstaket som sockerärtorna gärna klänger på.

– Jag har alltid trivts med gummistövellivet, säger Åsa, som är på väg att ta steget fullt ut.

Drömmen är att kunna bo på landet och jobba halvtid, och ägna resten av tiden åt självhushållning.

Lantliv_Capellagarden2

De charmiga myskankorna huserar gärna i äppelträdgården.

Flera av kursdeltagarna är här för att ta en paus i livet och samtidigt uppleva något nytt – och meningsfullt. Som att bära en korg med nyskördad sallad till köket, rensa rabatten framför Sörgården, plocka snittblommor utanför Mellangården eller sitta på gräs­mattan utanför Norrgården och meditera över växandets villkor. Om det så gäller jordens grödor eller den egna själens utveckling.

Läs mer om Capellagårdens utbildningar och kurser här!

NUVARANDE Capellagården – ett ekologiskt paradis
NÄSTA Bjud på godaste jordgubbstårtan med cheescakebotten