När kvällarna blir mörka och luften frisk och krispig känns det extra välgörande att ta hand om sig själv från topp till tå. Vi har valt ut våra favoriter bland ekologiska hudvårdsprodukter. Här finns allt du behöver för ditt eget hemmaspa.

Skäm bort dig själv med ett hemmaspa fyllt av ekologiska hudvårdsprodukter från topp till tå. Alla har inte badkar hemma, men det går förstås bra ändå. Börja med att ta en varm dusch för att komma i stämning och passa på att börja sparitualen redan där med en härlig hårkur.

1. Ekologiska hårkurer

Ekologiska hårkurer bygger sällan på en inpackning som man låter verka i 15 minuter och sedan sköljer ur. I stället fokuserar man på ”problemområdena”, botten och toppar. I samband med dusch, massera till exempel in olja i hårbotten, sätt på en plasthätta för värmande effekt och låt verka medan du går vidare med din sparitual. Eller låt det sitta hela natten (då är det bra att lägga en handduk på kudden). Komplettera med exempelvis arganolja i topparna också.

John masters maria akerberg ekologisk organic hair care

Bruns hårmask nr 22 (läs mer och köp här), John Masters Deep Scalp Follicle (läs mer och köp här) och Maria Åkerberg Specials for hair (läs mer och köp här) är några favoriter.

2. Ekologiska skrubbar

När du väl står där i duschen, passa på att fräscha upp huden med en scrub. Salt, socker eller olika krossade kärnor (aprikos, oliv etc) är oftast ingredienserna som ger den peelande effekten och gör huden mjuk och len.

Kroppsscrub ekologisk organic Moonsun Maria Akerberg Estelle & Thild

Den som vill ha en hyfsat rejäl omgång kommer att gilla Maria Åkerbergs Salt Scrub Energy (läs mer och köp här). Estelle & Thild väljer istället den söta vägen med en scrub av ekologiskt granulerat socker (läs mer och köp här). Moonsun är ett svenskt varumärke med riktigt bra produkter, ofta med lite ayurvediska doftnoter, men deras scrub doftar mer citrongräs (läs mer och köp här).

3 Härliga kroppsoljor

Kroppscreme ekologisk naturlig Loelle Moonsun Be Lovely

Efteråt måste man ha en riktigt bra kroppsolja eller -kräm förstås. Moonsun Beeswax Body Oil är väldigt vårdande och ger en värmande känsla på huden (läs mer och köp här). Bee Lovely All over Balm är en multikräm som doftar gott av apelsin (läs mer och köp här). Loelle har många fina kroppsoljor där den här doftfria är en stor favorit (läs mer och köp här).

4 Ekologiskt fotbad

När kroppen känns mjuk och len, häll upp varmt vatten i ett fotbad, sätt dig i en bekväm fåtölj – varför inte med en kopp gott te i handen – och bara njut en stund.

Fot foot creme organic ekologisk

Care of Gerd från Jokkmokk har ett bra fotsalt (läs mer och köp här). Efter fotbadet är det skönt att skrubba fötterna. Den här scruben från L:A bruket med pepparmyntsolja piggar upp trötta fötter (läs mer och köp här). En rik fotkräm med sheasmör, här från Vakinme, är en perfekt avslutning (läs mer och köp här).

5 Ansiktsbehandlingar

En enkel ansiktsbehandling är alltid skön att avsluta med. Lite peeling (skrubba inte för hårt utan massera hyn försiktigt med den innan du sköljer av), en vårdande ansiktsmask och en riktigt bra ansiktsolja som avslutning. En bra olja kan räcka som ansiktsprodukt för många. När det gäller scrub och mask hör de ofta ihop för att ge bra effekt, här nedan tipsar vi om några olika varumärken som är bra på naturlig skönhet.

Ansikte ekologisk hudvard skin care Dr Hauschka Estelle & Thild Madara

Madara är ett riktigt bra varumärke grundat i Litauen, med naturlig och ofta ekologisk skönhet. Här en mild peeling som mjukgör, rengör och ger lyster utan att torka ut (läs mer och köp här). Efter det passar det med en intensiv fuktmask som ger spänstigare hy, här från Estelle & Thild (läs mer och köp här). Avsluta med en riktigt bra ansiktsolja, till exempel Maria Åkerbergs Royal facial oil (läs mer och köp här).Vi vill också slå ett slag för Dr Hauschkas färgade dagcreme som ger fantastiskt fin lyster åt solfattig hy (läs mer och köp här).

5. Detaljerna som gör det

Fina borstar, massagevantar eller en skön morgonrock kan vara detaljerna som skiljer en vanlig badrumsstund från äkta hemmaspa.

Hemmaspa

Kom åt på hela kroppen med borsten från Iris hantverk (läs mer och köp här). Badlakan från Granit i ekologisk bomull och med härlig våfflad struktur (läs mer och köp här). Massagevante som går att tvätta i tvättmaskin (läs mer och köp här). Badrock av ekologisk bomull från Idyllien (läs mer och köp här).