Inget går upp mot att gå barfota på ett silkeslent skurgolv som patinerats och härdats under många års  användning. Skura riktigt ofta de första åren så får du ett tåligt golv som åldras vackert och ger hemmet en ljus och varm atmosfär.

 

Vad är så bra med såpskurade golv?

Den feta såpan lämnar ett smutsavvisande skydd i golvbrädorna efter varje skurning och ytan blir succesivt hårdare. Dessutom får golvet med tiden en vacker patina, vitaktig för gran, gråaktig för furu.

– Vi byggnadsvårdare föredrar i många fall skurade golv framför både oljade och lackade, eftersom de har lång tradition, blir allt tåligare genom skurning, andas bra, och är väldigt vackra, säger Hedvig Bellberg, bebyggelseantikvarie på Stockholms Läns Museum och Lantlivs byggnadsvårdsexpert.

Obehandlade brädgolv som skurades med en kraftig skurborste, fet såpa och kallvatten var det vanligaste golvet i svenska hus ända in på 1900-talets början. Den som får överta ett sådant gammalt skurgolv kan skatta sig lycklig. Det är både tåligt och vackert och behöver bara såpskuras någon gång per år.

Hur får man ett nytt skurgolv?

Att skura in ett helt nytt obehandlat trägolv är däremot ett tidskrävande åtagande. Man behöver skura tätt det första året, gärna så ofta som en gång i veckan för hålla golvet rent. Om smuts hinner tränga in i träet riskerar man att behöva slipa golvet på nytt.

Men vartefter golvet impregneras och härdas kan man glesa ut skurningarna och efter några år kan det räcka att såpskura rejält en gång om året, lite beroende på trätypen. Däremellan räcker det att bara dammsuga och våttorka med såpvatten, tipsar Hedvig Bellberg och tillägger:

– En obehandlad träyta känns dessutom varmare att gå på än exempelvis ett lackat golv. Jämför till exempel ett stenmaterial med en bräda på vintern så blir skillnaden mycket tydlig. Det har med ytans hårdhet att göra, säger hon.

Så tar du hand om ett skurgolv

1. Om du renoverar ett hus med ett gammalt skurgolv, och vill behålla golvet som skurgolv, var rädd om golvets nötta yta, och slipa det inte. Den silvergrå patinan är resultatet av flera decenniers solljus, skurvatten och slitage och ger hemmet karaktär. Att återställa ett skurgolv tar flera år av täta såpskurningar.

2. Skulle du behöva ersätta trasiga delar är det allra bäst om du kan hitta golvvirke av samma ålder.

3. Ett tips för att ge en kompletterad del av nytt virke en åldrad färgton är att behandla brädan med järnvitriol eller kaliumdikromat.  Pröva dig fram på en plankstump innan du behandlar golvet.

4. Om du vill lägga in ett nytt trägolv som ska användas som skurgolv, var noga med att beställa brädor av senvuxet virke, som är hårdare och mer motståndskraftigt mot skador.

5. Virket ska ha stående årsringar vilket gör att golvbräderna inte expanderar på bredden vid årstidsväxlingar och fuktförändringar.

6. Placera brädorna med kärnsidan uppåt, då riskerar du inte att de bågnar uppåt med vassa, uppåtstående kanter.

7. Hyvlade brädor ger en lenare yta än slipade, det blir mindre risk för stickor i fötterna, och golvet blir snabbare impregnerat och lättstädat.

8. Om du vill kan du kombinera den allra första såpskurningen med en lutbehandling som utförs före såpningen. Det motverkar att golvet gulnar och mörknar. Lut finns även vitpigmenterad för en extra ljus effekt.

Såpskura som förr

1. Flytta ut alla lösa möbler ur rummet. Blötlägg ett antal plankor åt gången ordenligt med riktigt kallt vatten, använd aldrig varmvatten, då gulnar och mörknar golvet. Såpa på torrt trä ger mörka fläckar.

2. Blanda cirka 10 liter kallt vatten med 2–3 deciliter flytande såpa, gärna gammaldags linoljesåpa med minst 40 procent olja. Linoljesåpan löser smuts bra även med kallt vatten och ger golvet en skyddande impregnering. För en vitare effekt kan du använda vit träsåpa, fråga i byggnadsvårdsbutiken efter bra märken.

3. Använd en kraftig skurborste och skura golvbrädorna i deras längdriktning, använd en borste med långt skaft så skonar du rygg och knän.

4. Gå på fläckar genom att klicka lite såpa direkt på borsten och gnugga ordentligt.

5. Våttorka sedan med kallt vatten, byt vatten ofta och upprepa tills sköljvattnet är helt klart. Torka golvet med en ren trasa. Låter man såpvattnet torka in så gulnar golvet.

6. Eftersom man torkar upp efter sig går det bra att ställa tillbaka möblerna så snart man skurat färdigt. Helt torrt blir golvet efter någon dag.

LÄS MER OM BYGGNADSVÅRD: