I en småländsk gammal lanthandel, med hjälp av flammande eld, formas fantastiska skapelser av Karin och Makoto Horisaki. Möt den svensk-japanska designerduon som gör hattar åt stjärnor som Lady Gaga.

Läs också: Vi lever vår dröm på Fårö Lamm

Horisaki

Läs också: Hemma hos glaskonstnärerna Åsa Jungnelius och Ludvig Löfgren

Det smattrar från den gamla symaskinen och en doft av schellack sprider sig i ateljén. Vi är i byn Kåremo norr om Kalmar. Utanför ateljén, som är en gammal lanthandel från 1899, spankulerar tupparna och ett gäng hönor omkring på gårdsplanen medan myskankan My tar sig ett dopp i en tvättbalja så att det plaskar och stänker.

Horisaki

Hade man frågat för fem år sedan hade varken hon eller maken Makoto Horisaki kunnat tro att de i dag skulle vara höns- och husägare i en småländsk by. Eller att de skulle resa jorden runt tillsammans för att marknadsföra sina egna filthattar. Hattar som går hem hos både popstjärnan Lady Gaga och modeavantgardet i Paris.

Horisaki

Läs också: Tecknaren Lina Ekstrands mysiga gömställe på Österlen

Att det blev just hattar var i och för sig inte så oväntat. Som ny­bakad student tillbringade Karin ett halvår som modeassistent på en stor nättidning i Paris innan hon flyttade hem till Sverige och började som elev hos en modist i Kalmar.

Horisaki

Läs också: Anna Fredriksson skriver i fiskarlängan

– Jag behövde få jobba med något kreativt. Jag växte upp på en bondgård i Mönsterås och har alltid gjort saker själv, från att stoppa strumpor till att sy egna kläder.

Horisaki

När Karin väl hade upptäckt att hattar var hennes grej utbildade hon sig på modistlinjen på Tillskärarakademin i Göteborg. Som frilansande hattmakare tillverkade hon klassiska damhattar under en period, Drottning Silvia har burit några av dem på kungliga bröllop.

Horisaki

Horisakis hattar är något helt annat. På ett bord i ateljén ligger en stor beställning hattar som ska till Shanghai.

Horisaki

Läs också: Mysigt gårdsliv på Gotland

–  Våra hattar är gjorda av kaninfilt, det är ett tunt, lent och slitstarkt material. Designen utformar Makoto och jag tillsammans.

Horisaki

Allt är äkta hantverk. Karin drar varje hatt till den rätta formen och syr fast skinnbandet för hand. Makoto ansvarar för den speciella finishen. Med en gasbrännare i ateljéns övervåning eldar han på filthatten för att få fram en fin yta.

Horisaki

– Med bränningen påbörjar jag en patina som bara blir snyggare med åren. Hatten formar sig efter användaren själv, säger Makoto.

Läs också: Charmigt hem fyllt av loppisfynd