Hur eldar man i en kakelugn? Hur blir järnkaminen svart igen? Hur använder man en gammal bakugn? Byggnadsvårdaren tipsar!

Hur eldar man i en kakelugn?
Jag har övertagit mina farföräldrars hus som har en kakelugn. Farfar brukade säga att det var en konst att elda i den. Behöver jag veta något innan jag eldar?
Mange

SVAR: Din farfar hade rätt! Man ska inte elda ideligen i en kakelugn, då kan den bli överhettad och spricka. En till två gånger per dygn är max, eftersom värmen magasineras i rökgångsystemet och håller i upp till tolv timmar. Om ugnen stått oanvänd länge är det bra att låta en skorstensfejarmästare provtrycka den först, för att kontrollera rökgångar och murstock.

Ta det försiktigt vid första brasan om ugnen stått oeldad en längre tid. Öppna skjutspjället helt samt både innerluckor, och ytterluckor och raka ur gammal aska. Sätt eld på ett tidningspapper, peta in det längst bak i ugnen och låt det spraka bort. Då rensas rökgången från eventuella köldproppar. Gör nu ett luftigt bo av tidningspapper och stickor och ställ torr björkved i en tältform runt.

Läs ävenHär finns en kakelugn i varje rum

Om du kan ordna din ved liggande på ett par så kallade kakelugnshundar är det optimalt, ved brinner något jämnare om den ligger. När det brinner stänger du innerluckorna och ställer upp de små dragluckorna. Slut dragluckorna efter hand som elden tagit sig och skjut in spjället till 2/3. Om det ryker in eller luktar rök öppnar du spjället lite mer. Låt det bildas en glödbädd och öppna innerluckorna om du vill och ställ in ett galler i öppningen samtidigt som du öppnar spjället helt. Rör också om så att oeldad ved hamnar överst. När elden slocknat helt och övergått i aska stänger du inner- och ytterluckorna samt skjuter in spjället helt. Testa dig fram med reglagen så kommer du snart att bemästra din kakelugn. På nätet finns det manualer för eldning.

Hur använder man en gammal bakugn?
Vi har köpt ett hus från 1850-talet och ovanför spisen i köket finns en gammal bakugn i muren. Vi är så nyfikna på den. Skulle den gå att elda och baka i i dag?
Karin och Magnus

SVAR: Vad roligt att er bakugn är synlig! Vid sekelskiftet 1900 kom järnspisar med inbyggd ugn, och då gömdes många gamla murade bakugnar bakom kakel eller tegel. Bakugnen har ingen egen rökgång till skorstenen som ni kanske märkt, utan röken tar sig ut via en mindre glugg upp via den stora spiskåpan. Innan ni bakar första gången bör ni ta dit en sotare eller murare som kan kolla att skorsten och murstock är okej. Behöver ugnen snyggas till kan ni efter en rengöring blanda till ett bruk av kalk eller lera och foga om ugnen och måla den med limfärg.

Dygnet innan ni bakar behöver ni göra en mindre eld i ugnen så att eventuell fukt i muren försvinner och ugnen får tid på sig att värmas upp så att den inte spricker av den höga värmen som baket kräver. Temperaturen ska vara omkring 300 grader vid bak och ugnen kräver lång uppvärmningstid, tre till fem timmar. Olika metoder gäller för olika brödbak, så läs på. Om luckorna till bakugnen är borttagna kan det löna sig att leta på vinden, eller i uthus på gården. Annars kan ni leta efter begagnade på en byggnadsvårdsbutik eller låta tillverka nya. Vill ni försöka er på ett bak utan luckor kan ni prova att ställa en bakplåt för.

Elda med granvirke som ger snabb hetta. Lägg vedträn hela vägen in i ugnen i några lager. Elda med öppet storspjäll. När allt blivit en glödande kolbädd är det dags för bak. Strö lite mjöl på ugnsbotten, om mjölet blir brunt inom någon minut är ugnen tillräckligt varm. Sedan sjunker värmen fort i ugnen så in med brödkakorna!  Vedträna ska rakas åt sidan under baket. Först efter baket ska kol och aska rakas ur. 

Hur fräschar man upp en öppen spis?
Vi har en mysig öppen spis där släkten brukar samlas vid olika högtider. Jag tycker att stenen framför spisen ser lite sliten ut och undrar om den går att fräscha upp på något sätt inför sammankomsterna?
Stellan

Läs också: Så eldar du bäst i vedspisen

SVAR: Ja, det är inte alls svårt, och det är väldigt givande eftersom man så snabbt och enkelt utför en sådan uppfräschning. Det finns såpa anpassad för sten, men det går så klart bra med linoljesåpa också. Det är fettet från såpan som kommer att göra underverk för stenen, vars porer fylls igen och blir mättade. Stenen kommer att bli blankare och liksom se fylligare ut. Arbeta in såpan och låt överflödet ligga kvar medan du tar en kopp te. Sedan torkar du av stenen och låter den torka något dygn innan du går på den eller lägger filtarna där.

Läs även: 5 vackra vedspisar

Kan man sätta in nya kakelugnar?
På ritningen till vårt hus ser man att det har funnits kakelugnar. Behöver vi undersöka golvens bärighet om vi vill sätta in nya kakelugnar?
Anna-Lena

SVAR: Det borde gå bra att sätta in kakelugnar där ni vet att det tidigare stått kakelugnar, om inga förändringar i övrigt gjorts i planlösningen. På en övervåning är det lämpligt att undersöka så att väggen inunder är bärande. Ni kommer sannolikt att behöva anlita en kakelugnsmakare för att sätta upp kakelugnarna. Passa på att fråga om lämplig bärighet på just er typ av golv. Det finns flera återförsäljare av äldre kakelugnar, så det ska inte vara något problem att hitta en modell i husets stil. Susanna Schermans bok Den svenska kakelugnen är inspirerande läsning.

Läs ävenSå väljer du rätt gammal kakelugn

Hur gör man järnkaminen svart igen?
Vår gamla Husqvarnakamin av gjutjärn är från tidigt 1900-tal. Kaminen var uppfräschad och fin när vi köpte den för 20 år sedan. I vårt hem har den rengjorts med fuktiga disktrasor vilket nog inte varit så bra, jag skulle vilja ha tillbaka glansen och svärtan. Hur gör jag?
Dick S

SVAR: Det finns gammaldags spissvärta för kaminer och vedspisar att köpa som kommer att göra underverk för din kamin. Det är bra att använda en fuktig trasa vid appliceringen av spissvärtan och du kan låta kaminen vara ljummen när du svärtar den. Sedan putsar du kaminen med en torr trasa för önskad glans. Det finns svärtor hos järnhandlare och i byggvaruhus. Om du känner dig osäker över vilken svärta du skall använda, eller vill att svärtan bara skall innehålla naturliga råvaror, hör då efter med en byggnadsvårdsbutik, eller Skansens byggnadsvård, vilken de rekommenderar.

Bebyggelseantikvarie Hedvig Bellberg svarar på frågor om byggnadsvård i varje nummer av Lantliv. Prenumerera så missar du inget! Till vår prenumerationssida!