Att isolera med ull kan ha framtiden för sig. Materialet är värmeisolerande, miljövänligt, och billigt – dessutom transporterar det bort fukt och brinner dåligt. Men det finns ett krux.

Möbelformgivaren isolerade sitt hus med ull

Fårbonden var först skeptisk när den Hollandsfödda möbelformgivaren Josha Woudstra ville köpa ett par kubikmeter ull för att isolera sitt gamla hus i Dals Långed med.

Läs även: 10 tips till dig som vill skaffa får

– Att renovera ett gammalt bykhus som stått övergivet i över 40 år och skapa möbler åt huset var mitt examensarbete i trämöbeldesign på Stenebyskolan, som hör till HDK. Jag ville bara använda naturliga material som jag hittade här i närheten, säger Josha Woudstra.

fårull, tema isolera med ull, byggnadsvård
Obehandlad ull riskerar att angripas av mal. Nu provas olika miljövänliga behandlingsmetoder, bland annat med lera. Foto Istock.

Bonden blev nyfiken och sponsrade projektet med stora mängder nyklippt ull som ändå skulle slängas. Josha och hennes pappa, som är ekobyggföretagare i Holland, hjälptes åt att isolera vinden och golvet med den obehandlade ullen, berättar Josha.

Läs även: Så känner du igen timmerhusets olika slags knutar

– Ull har så många fördelar, den isolerar värme, den brinner dåligt, och så är det ju ett levande material som andas och tar upp fukt. Och så gillar jag känslan av att vara omgiven av ull, att fåren värmer mig, säger hon, och fortsätter:

– Än så länge fungerar det bra, jag har inte sett till några skadedjur, och det luktar inte får här inne. Men jag har inte gjort några byggvetenskapliga studier kring detta, detta är mitt eget experiment.

De forskar på ull som isoleringsmaterial

Ett betydligt mer vetenskapligt angreppssätt har Gunilla Larsholt, fårägare på Hallagården i Vintrosa. Hon har nyligen tagit över affärsprojektet Isolen, som bedriver forskning på hur fårull ska kunna förädlas till ett hållbart och konkurrenskraftigt isoleringsmaterial. Knäckfrågan är hur man ska behandla ullen mot mal och skade­insekter utan att behöva använda giftiga kemikalier.

– Vi ligger bara i startgroparna ännu. Men målet är att kunna ta bättre vara på svensk ull. I dag har vi dålig kunskap om ull här i Sverige. Den är bara en biprodukt från lammgårdarnas kött- och skinnproduktion. Det mesta slängs, samtidigt som vi fyller husen med mineralull, säger Gunilla Larsholt.

Halmbalshuset fick isolering av ull och lera

Inom det alternativa byggandet har man på senare år börjat isolera med ull som fått ett tunt skyddande lerskikt när det doppats i lervälling. Fotografen Marie Hedberg på Orust var pionjär när hon isolerade taket på sitt halmbalshus med den metoden 2011.

lerull blir bra att täta och isolera hus med
Ull utblandad med lera blir lerull som fungerar bra till både isolering och tätning. Foto Marjo Marthin. 

– Att tillverka lerullen var en arbetsam process, jag körde lerullen genom en handdriven gammal vridmaskin.  Men lerimpregneringen fungerar mot skadedjur. Malen gillar inte att tugga grus, så lerull kanske kunde användas även i större skala, säger Marie Hedberg.

Gotlandsgården har startat ulltvätteri

En förutsättning för storskalig förädling av fårull är att kunna tvätta stora mängder ull. Och ett storskaligt ulltvätteri är just vad arkitekten Jenny Andersson och byggnadsföretagaren Hans Bulthuis har startat på sin gotlandsgård Stenstugu i Endre, tidigare en försöksgård åt Sveriges lantbruksuniversitet med gott om stora lokaler.

Läs även: ”Så förverkligade vi drömmen om en lammgård”

– När vi flyttade till Gotland slogs vi av all fårull som produceras på ön för att bara grävas ner eller eldas upp. Samtidigt som det finns ett intresse för att börja använda fårull som byggnadsmaterial eller olika typer av isolering, äger Hans.

Läs även: De valde bort bekvämligheten för ett friare självförsörjande liv

Men för att någon ska kunna starta en sådan industriell produktion behöver man tillgång till stora mängder tvättad ull. Och något storskaligt ulltvätteri har inte funnits i Sverige på länge. Inte förrän Hans och Jenny åkte till Spanien och kom hem med en tvätteriutrustning med fem gedigna gjutjärnskar som nu flyttat in på Gotlandsgården, där de nu driver ulltvätteriet Ullkontoret.

– I september drog vi i gång anläggningen på allvar, den har kapacitet att tvätta tre ton ull per dag. Nu är det bara kundernas fantasi som sätter gränser för vad ullen kan användas till för produkter. Själv drömmer jag om ett ullhotell där allt är gjort i ull, det skulle nog locka turister till Gotland, säger Hans Bulthuis.

Visste du detta om ull och isolering?

Fårull delas in i två kvaliteter, spinnbar som kan bli till garn och icke spinnbar som är av lägre kvalitet.

Fårull har många goda egenskaper som isolering men obehandlad ull kan också ge problem.

Till fördelarna hör att ull är bra på att hantera fukt, den tar upp och släpper igenom mycket fukt utan att isoleringsförmågan försämras.

Ullens isoleringsförmåga kan i princip mäta sig med mineralull, cellulosa- och linisolering.   

Ull är ett levande naturmaterial som andas.

Ull brinner dåligt och är självslocknande.

Ull är en bra ljuddämpare. Den håller även formen under husets hela livslängd.

Till nackdelarna hör att obehandlad ull alltid riskerar att utsättas för mal och andra skadeinsekter. Tillverkare av ullisoleringsprodukter tillsätter därför insektsmedel, oftast borsalter, vilka enligt Kemikalieinspektionen kan ha hälsofarliga effekter för den som hanterar dem.

Bland ekobyggare förekommer att man i stället skyddar ullen genom att blanda upp den med lervälling.

vintrigt hus med en fasad med lerull som isolering
Lerull kan användas för att täta springor. Här en lerullstätad fasad på ett lerhus, ljusinsläppen är inmurade glasburkar. Foto Marjo Marthin. 

Vill du veta mer om lerull? Kontakta föreningen Kulturand som
håller kurser på landets enda folkbildningsgård för ekobyggande med lera, www.ekobyggmedlera.se, telefon 0290-707 70.

På Gotland finns ulltvätteriet Ullkontoret som tvättar ull för industriell förädling, www.ullkontoret.se, telefon 073-676 36 15.

Läs även: ”Därför skaffade vi höns!”