Att klä köksväggen med kakel är ett mode anno 1900 som kommit för att stanna. 
Dåtidens handgjorda kakelplattor var av högsta kvalitet, så släng inte gammalt kökskakel innan du läst det här! Spruckna, kantstötta plattor kan du faktiskt laga själv. Här finns även tips på nytt handgjort kakel i gammal lantlig stil.

A

tt klä väggar med plattor av glaserat tegel är en kär tradition med cirka tretusen år på nacken. Men först i slutet av 1800-talet gjorde kakelplattan sitt stora intåg i de svenska lantköken. Gjutjärnsspisar hade börjat ersätta de öppna eldstäderna och när järnspisen skulle muras in passade många familjer på att sätta skyddande kakel runt om, nerifrån sockeln och en bit upp på muren bakom.

vitt gysingekakel under pärlspont

Handgjort Gysingekakel gör sig fint till pärlspont. Ingen platta är exakt den andra lik.

Det grova fasade spiskaklet, som antingen sattes upp helt utan eller med minimalt med fog, var lätt att torka av och gjorde det betydligt enklare att hålla spismuren ren än när den bara var målad med lim- eller kalkfärg. Och genom att stryka på en blandning av krita och mjölk kunde man göra fogarna vita igen när det behövdes.
Från slutet av 1800-talet hade Sverige en stor produktion av kakel och klinker för både väggar och golv. Kakelplattor gjordes bland annat i Gävle, Uppsala och Karlskrona.

I dag förs traditionen vidare av bland andra Porslinsfabriken i Lidköping. Här skärs varje platta ut för hand och glaseras för hand, vilket gör att ingen platta blir exakt den andra lik.

skålkakelplattor, handgjort kakel till lantköket

Fint och fiffigt skålkakel, 
från 375 kr/st, Kakelmakeriet i Askersund.

kakel i gammal stil med blått mönster. lantligt kakel

Fint handgjort kakel med gammaldags blå mönster passar utmärkt för lantköket.

fiskfjällskakel i hög, kakelmakeriet i Askersund

Ny design möter uråldrigt hantverk i fiskfjällskakelplattorna, 3 500 kr/kvm, Kakelmakeriet i Askersund.

I dag får man vara beredd på att betala minst 4 000 kronor per kvadratmeter för handgjort kakel. Men vid sekelskiftet 1900 var det handgjorda standard.
– Har man ett originalkakel på väggen i sitt sekelskifteshus är det i regel av mycket god kvalitet och väl värt att ta hand om, säger Kristina Söderman.
Här får du hennes bästa tips för gammalt kakel!

7 tips för gammalt kökskakel:

1. En rejäl rengöring kan göra underverk med kakelväggen. Börja skonsamt 
med milt diskmedel eller såpa. För riktigt tuff smuts får du använda målartvätt men tänk på att den mattar av ytan en aning.
2. Smutsiga och missfärgade kakelfogar kan bli fina igen med ättika.
3. Om fogarna är alltför risiga kan du plocka ner kaklet och låta foga om det 
på samma vis. Det ger en gammal kakelvägg ett uppfräschat intryck.
4. Små sprickor i glasyren kan du ofta laga med dammarlösning, en speciell fernissa som främst används på kakelugnar, blandat med pigment i kaklets kulör. Rengör kaklet innan.
5. Om en kakelplatta saknar en flisa kan det gå att laga med hjälp av gips. 
Gör en pasta enligt anvisningarna på gipspaketet, låt gipset stelna en stund tills det kan läggas på kaklet utan att rinna. När det torkat slipar du med riktigt fint sandpapper och stryker det med lika delar linolja och terpentin. Låt torka och måla över med dammarlösning blandat med pigment i kaklets kulör.
6. Många byggnadsvårdsbutiker har begagnat kakel i lager. Här kan man hitta en hel uppsättning eller komplettera med enstaka plattor. Hittar du inte reservplattor i rätt kulör och storlek blir det ofta väldigt fint med några enstaka dekorplattor, gärna från samma stilepok.
7. Försök aldrig dela tjocka handglaserade kakelplattor med en modern kakelskärare. De ska kapas för hand och med trissa. Eller köp färdiga kakelhalvor, som man gjorde förr.

 Läs också: