Äldst i Sverige och vackrast i världen. Turistbroschyrerna överdriver inte när de hyllar det böljande landskapet mellan Vänern och Vättern: fågelliv vid Hornborgasjön, historia i Varnhem, lokala delikatesser och underbara vandringsleder genom Vallebygden. Kulturvägen i Skaraborg är en resa mellan förr och nu.

D

en klarblå himlen närmast häver sig över landskapet. Solen är varm, en ljummen vind sveper över dikeskanternas prästkragar. Vi befinner oss i Skaraborg, och pilar fram och tillbaka på en slingrande kulturväg som i turistbroschyrerna gör anspråk på att vara både Sveriges äldsta och världens vackraste.

På väg över platåberget Billingen, just där det viker av ner mot låglandet får vi en vink om varför. Från gårdar som Lyckan och Utsikten är skönheten närmast bedövande.

Skaraborg3

I Broddetorp möter vi landsbygdsutvecklaren Niklas Fällström. Han visar sig vara fågelexpert, och känner därtill varenda stig i naturreservatet Hornborgasjön som med drygt 4 000 hektar vatten och mark är en av Sveriges rikaste fågelsjöar. Snart sitter vi inkrupna i ett måsgömsle med kikhål mot sjön, och spanar på knölsvan och grågäss, viggar, vadare, rödbena och en liten sothöna som kommer simmande med sina ungar.

– Hornborgasjön är verkligen inte bara trandansen i början av april, konstaterar Fällström på bredaste västgötska. Så här i häckningstid är det ett herrans liv.

Markerna kring sjön, som en gång var en havsvik i Västerhavet, är magiskt vackra. Vi vandrar över strandängar, passerar Ytterbergs udde, som för 10 000 år sedan varit boplats för människor, och traskar på den bulliga rullstensås vars iskultade stenar höjer oss en bra bit över nejden. I en hage gullar vi med några statligt ägda Vänerkor, någonstans ifrån hörs storspovens dallrande vissling.

Efter denna naturupplevelse letar vi oss till Falköping och Vilhelmsro gårdscafé. Högsommarvärmen är detsamma som uteservering. Placerade i gungande trädgårdsstolar och med prasslande gårdsgrus under fötterna sörplar vi kaffe ur gammaldags porslin. Smörgåsarna är gjorda på hembakt bröd, och jordgubbstårtan och rabarberpajen fyllda med kärlek och lantlig charm.

skaraborg7

Med en eftermiddag lika fri som fåglarna vid Hornborgasjön satsar vi på kultur- och matupplevelser i trakten. I Påverås välkomnar Elisabeth Andersson, som efter kurser och praktik i Jämtland, Frankrike och Schweiz startade ett litet gårdsmejeri där sju ton ost per år ser dagens ljus. Med mjölk från en grannbonde vars Fleckvieh- kor ger synnerligen lättkoagulerad och näringsrik mjölk, ystar Elisabeth två sorters ost om dagen. Högst håller hon den guld- medaljerade briecamemberten Påverås Brisa, men talar sig också varm för gårdens kittost som tvättas i öl.

Så gott som nästgårds, i Östra Tunhem, hittar vi Annalena Brage som med intresse för dinkel och urvetet emmer började handkavla knäckebröd hemma i köket. Framgången lät inte vänta på sig, i dag levererar företaget Knäck & Bräck knäckebröds-älgar och sommarknäcke över världen. Samtidigt känns allt lika småskaligt som nyss. Den nybyggda men lantliga produktionslokalen är placerad i en kohage med utsikt över Hornborgasjön, och härbärgerar en gårdsbutik där knäckebröd trängs med lantliga köksinredningsdetaljer och det viktigaste av allt: Närheten till bönderna som odlar säden.

– Jag tycker om att kunna förädla de svenska böndernas slit och möda, säger Annalena. För att inte tappa fotfästet är det viktigt att ha kvar kontakten med de verkliga producenterna.

Skaraborg4

Efter en sväng till Kullagårdens svets & smide, där smeden Per Johannesson skapar trädgårdskonst och smarta pionstöd, samt ett linoljedoftande besök på välsorterade Svea tradition och byggnadsvård i Ugglum, landar vi hos keramikern Anna Wennerstrand i Bolum. Med keramikstudio i ett före detta snickeri, och fönster mot den ständigt närvarande sjön, har hon skapat ett liv med konsten i fokus. I utställningslokalen står mosaiker och skulpturala bruksföremål, och i studion finns rum för såväl eget skapande som kursverksamhet.

– Att ha egen keramikverkstad på landet är en stor frihet, säger Anna och hyllar den levande landsbygden. Här finns alla möjligheter!

Ungefär så resonerar också konstnären Göran Löfwing och hans hustru Linda, som skapat ett konstnärscentrum på gården Persberg i Hornborga. Här driver de konsthall, med Görans naturmåleri i fokus, en B&B-rörelse och inte minst en restaurang som tar cirka 45 000 gäster om året.

– Det är som om det har blivit lättare att driva krog på landet, konstaterar Linda som är kock och fokuserar på närproducerat. Jämförelsevis tycks stadskrogar ha blivit ”dagens rätt” medan lantliga restauranger står för à la carte.

Med ateljén inrymd i en gammal koladugård, där glaspartiet i norrväggen vetter mot grannens hästhage, har Göran Löfwing fantastiskt arbetsljus och full skaparro. Samtidigt gillar han att möta besökare, och drar sig inte för att komma ut och grabba tag i den som står närmast. Direkt ystert visar han runt; till ett lusthus hämtat från torget i Falköping, till en slänt som agerat publikplats för en konsert med Göteborgssymfonikerna, till konsthallen där han själv målat varje millimeter av golvets naturstensmotiv …

skaraborg6

– Det här är en levande bygd, konstaterar Göran Löfwing. Kraften bara finns här, och ortsborna har en öppenhet som gör allting möjligt.

Besöket hos Löfwings är en helhetsupplevelse med både konstglädje och finmiddag. Vi äter silltallrik med ”könstnärn’s” eget öl, lammytterfilé från en gård i bygden och rabarbersorbet med hembakta knäckflarn. Det hinner skymma och ljusna innan vi smyger in i det lilla B&B-huset och somnar till sommarvinden som dansar in genom öppet fönster.

I ottan är det dags för Pilgrimsvandring. Vid Sankt Olofs kyrka i Falköping väntar Barbro Westergren, ordförande i ideella föreningen Pilgrim Skaraborg och vår ledsagare på en bit av den led som i slutändan leder till Nidarosdomen i Norge. Med mild stämma förklarar hon att natur, kultur och andlighet är nyckelord för en modern pilgrim, men att man inte behöver vara religiös.

– Däremot får man gärna gå med öppet sinne och ge sig tid att stilla sig och hämta andan, säger Barbro Westergren med tydligt adress till nutidens effektivitetsvurm.

Vi vandrar upp på Mösseberg, går längs bergskanten i en skog med trolska rotvältor. Vi förnimmer en doft av orkidéer, och balanserar på en spång som leder till – himmelriket. Egentligen är det ett vanligt fält, men med en slags sakral känsla skapad av blommorna, sjön och en liten andaktsplats där vår egen stillhet är en akt för anden. Det är fridfullt, det är här och nu.

Skaraborg2

Med avbrott för en fikapaus på Himmelskällans kafé fortsätter vi på det religiösa spåret. I Varnhem väntar ruinerna efter det kloster som grundades av Cistercienserorden runt 1150, och där munkarna levde i kyskhet, strävsamhet och böner. Och i klosterkyrkan, där Birger Jarl ligger begravd, fascineras vi av den romansk-gotiska miljön med treskeppigt långhus, utåtlutande väggar som förhöjer akustiken och en säregen koromgång. Men mest sensationell är kullen strax bakom kyrkan, där ruinen efter Sveriges äldsta kyrkorum grävts fram och där en modern överbyggnad nu gör det tillgängligt för beskådan.

Här möter vi arkeologen Maria Vretmark, som forskar på tillvaron i Varnhem innan munkarna kom. Hon berättar om boplatser som visar kontakter ner till romersk järnålder, omkring år noll, och inte minst de cirka tretusen kristna gravar som finns på platsen och som hintar om att Västergötland kristnades redan på 900-talet – alltså redan under vikingatiden.

Efter andlig spis väntar lekamlig. Vi har bokat bord på Källarkrogen Mönethorp, åt Falköpingshållet, där Gösta och Lillemor Magnusson driver fransk finrestaurang på rena bonnlandet.

– Vi har alltid gillat mat och vin och har drivit gårdsslakteri och charkbutik, så varför inte starta en bra krog, svarar Gösta på frågan om hur idén föddes. Svårare är det inte.

Enkelt, tänker vi och spatserar runt i gårdens blommande köksträdgård varifrån grödorna går direkt till restaurangköket.

I källarkrogens sköna svalka äter vi tidig middag på svensk sparris med brynt smör och rostad mandel, färskfångad vänergös med bakad blomkål och nygjord vaniljglass med smält rabarber. Att det är gott är en underdrift, att priserna är humana likaså och när vi inser att vinkällaren rymmer en gedigen samling nogsamt utvalda och direktimporterade viner är det svårt att inte stanna längre.

Men färden går vidare. Nu till gravfältet Ekornavallen, som användes kontinuerligt från stenåldern till yngre järnåldern och där gånggrifter, en hällkista, domarringar och bautastenar ger ett närmast historiskt rus i det magiska kvällsljuset. Där betar också fåren som tillhör Paul Bothén och Matilda Kamb, ett göteborgspar som lämnat storstaden för att leva lantliv och driva Nästegårdens B&B där vi tar in för natten.

– En dag när Matilda hälsade på sin syster i trakten fick hon veta att Nästegården var till salu, berättar Paul. Hon ringde hit mig, vi gick och tittade, bestämde oss direkt och har inte ångrat oss en sekund!

I en minutiöst renoverad 1800-talsbyggnad, där yttertaket är belagt med tegel från gamla lador i närheten och inomhusväggarna har handmålade tapeter, sover vi i franska järnsängar bäddade med ljuvligt spetsprydda bomullslakan. Att morgonen sedan bjuder på utsikt mot ett gärde där två tranor spatserar omkring gör sitt till, liksom att frukosten består av nybakat bröd, goda teer, hälsoyoghurt och själsfrid.

Laddade med energi gasar vi på och tar oss till Vallebygden, där en skönhetsupplevelse utan dess like väntar. Visserligen har vi missat vårveckan med körsbärsblomning, ändå känns det som att komma till Nangijala – som i Sverige alltså ligger utmed Billingens västra sluttning.

Vid Gamla slottsruin, med anor från 1200-talet, finns det största av Valles sex naturreservat, som sammantaget bjuder på öppna betes- och hagmarker, lövskogar, små badvänliga sjöar, spännande bäckraviner, trolska vattenfall och porlande källor med friskt vatten. Vi traskar på utmed vänliga vandringsleder, andas och njuter och känner doften av ramslök som växer i tjocka tuvor i den kalkrika jorden.

I Vallebygden heter orterna sådant som Öglunda, Lerdala, Istrum och Skärv, och det visar sig att bygden kryllar av företagsamhet. Här finns gårdsbutiker, handelsträdgård, pensionat och gallerier, och inte minst en pytteliten pizzeria. På Snickartorpet i Eggby serverar Staffan Pehrson och Lena Bäckdahl tunnbottnad vedugnsbakad surdegspizza i sitt nybyggda uthus, med öppet bara på lördagar och en kölista med hundratals namn.

– Vi ringer den som står först på listan när vi har öppet, förklarar paret som älskar Italien och har verksamheten som hobby.

En rundtur i Valle är som en semester i semestern, och gör oss lagom utvilade. Så denna kväll på årets längsta dag letar vi oss till Herrtorps Qvarn, en bit bortanför Skara. Här erbjuder Stanley Larsson och hans sambo Hanna Andersson naturupplevelseturism med utgångspunkt från naturskyddade ån Flian.

Skaraborg5

En viltmiddag senare, ja paret driver även restaurang med råvaror från skog och mark, sitter vi i kanoter som bär oss fram på bäversafari. Med Stanley i täten flyter kanoterna sakta medströms i den lätta skymningen. Å-landskapet är djungelliknande, luften är mättad och spänningen stiger. Med ljudlösa paddeltag tar vi oss framåt, och ser plötsligt Stanley göra tecken för bäver. Det plaskar till, djuret har upptäckt oss och dykt ned i ån. Vi drar fete andan. Det är högsommartid i Sverige. Allt är fint.

RESA HIT:

Falköping ligger 12 mil nordost om Göteborg, och är en bra startpunkt för en färd i området kring Hornborgasjön och Vallebygden. Enklast är att färdas med bil, men det går också att ta tåg till Falköping eller Skövde och åka vidare med länsbuss. Information om avgångar finns hos Västtrafik. www.vasttrafik.se.

BO BRA:

Nästegården Bed & Breakfast i Sätuna, precis intill pilgrimsleden. Närproducerad frukost och vackra rum i kulturhistoriskt återställda byggnader. Tel: 0500-49 20 26, 076-126 86 76. www.nastegarden.se

Fredriksons Pensionat Sjöbacka i Eggby ligger mitt i Vallebygden. Ljusa, luftiga rum, hemlagad mat och tillgång till bastu vid sjön Emten.
Tel: 0511–636 25, 0731–82 79 96. www.sjobackapensionat.se

Bjertorps slott i Kvänum, en bit bortanför kulturvägen, är Sveriges yngsta jugendslott. Fina, välhållna rum, god mat och trivsam miljö. Har till exempel slottsweekend med sexrätters- middag och övernattning. Tel: 0512–30 05 00. www.bjertorpslott.se

ÄTA GOTT:

Källarkrogen Mönethorp, strax söder om Falköping, serverar gourmetmat med råvaror i huvudsak från egen gård. Driver också en liten hotellrörelse. Öppet fre–lör kl 18–01, sön kl 13–17. Bokning rekommenderas. Tel: 0515–72 70 11, 0722–14 41 55. www.monethorp.se

Löfwings ateljé & krog i Hornborga. Restaurang med vällagad mat på lokala råvaror, på målaren Göran Löfwings konstnärsgård Persberg.
Har stuga för uthyrning. Sommaröppet ons–sön kl 11–17, övrig tid se hemsidan. Tel: 0500–49 14 03. www.lofwings.se

Herrtorps Qvarn i Härlunda. Krog i gammal kvarnbyggnad, med eget vilt och närfångad fisk. Har enkel övernattning. Öppet dagligen från midsommar till mitten av augusti, se hemsidan för tider. Tel: 0511–37 21 73. www.herrtorpsqvarn.se

Snickartorpet Vedung & butik i Eggby, i Valle. Finpizzeria med tolv platser. Öppet lördagar, förbokning krävs. Tel: 0511-173 90. www.snickaretorpet.wordpress.com

Vilhelmsro gårdscafé i Falköping. Charmigt lantkafé med hembakt, allt serverat på fint porslin. Har litet Bed & Breakfast. Öppet lör–sön i mars–okt och ons–sön under juli.
Tel: 0702–11 23 32. www.vilhelmsrogard.se

Himmelskällan i Varnhem. Sommarkafé med hembakt i en gammal kurortsbyggnad. www.himmelskallan.se

ATT GÖRA:

Bäverspana. Paddla stilla i ån Flian och spana efter bäver och andra djur kring den natur- skyddade ån. Herrtorps Qvarn anordnar guidade bäverturer med föregående middag, men hyr även ut kanoter för egna färder. Tel: 0511–37 21 73. www.herrtorpsqvarn.se

Fågelspana. Hornborgasjön är mest känd för trandansen i början av april, men bjuder på ett fantastiskt fågelliv året om. Här har 54 olika våtmarksfåglar häckat sedan 1980. I Naturum, på sjöns östra sida, finns utsiktstorn och en utställning om sjöns historia. Härifrån utgår också fina fågelspanings- och vandringsleder. www.hornborga.com

Vandra. Området kring Hornborgasjön erbjuder vackra vandringar, till exempel pilgrimsleden från S:t Olof till Varnhem eller lederna i Vallebygdens fascinerande kamelandskap, kullandskap. Se mer på www.pilgrimslederskaraborg.se och www.skara.se

Varnhems klosterkyrka är i sig värd ett besök, i år invigs också överbyggnaden av Sveriges äldsta rum, alltså det kyrkorum som efter utgrävningar visar att Västergötland kristnades redan på 900-talet. www.vastsverige.com

Konst. På Löfwings ateljé i Hornborga finns en permanent utställning med målningar av Göran Löfwing, som också bjuder in gästande konstnärer. Tel: 0500–49 14 03. www.lofwings.se

Keramik. Hos Anna Wennerstrand på Bolum Horisont i Broddetorp finns en ständigt pågå- ende utställning samt butik. Här hålls också kurser. Tel: 0704–93 51 16. www.annawennerstrand.se

Knäck & bräck i Östra Tunhem har en trevlig butik med eget knäckebröd och skorpor, produkter från andra lokalproducenter samt en del husgeråd. Öppet vardagar under kontorstid, men ring först och kolla. Tel: 070-698 06 40. www.knackobrack.se

Kullagårdens svets & smide i Östra Tunhem tillverkar växtstöd, kantstöd och trädgårdskonst i smide. Gårdsförsäljning, ring och kolla att någon är hemma. Tel: 0709–74 65 24, 0725–03 00 24. www.kullagarden.net

Svea Tradition Byggnadsvård i Ugglum. Linoljedoftande byggnadsvårdsbutik i vacker miljö. Öppet tis och tor kl 16–19, lör kl 10–14, i övrigt efter överenskommelse. Tel: 0709-40 22 53, 073-820 13 12. www.sveatradition.se

Påverås gårdsmejeri utanför Falköping. En liten gårdsbutik med hantverksmässigt tillverkade ostar. Inga fasta öppettider, ring först och kolla. Tel: 073-034 69 48

MER INFORMATION:

Turistbyrån i Falköping. Tel: 0515-88 70 50. www.vastsverige.com
Turistbyrån i Skara. Tel: 0511-325 80. www.skara.se/turism