Går du i renoveringstankar? Att rusta upp sitt hus med traditionella metoder har fördelar för såväl plånboken som hälsan och miljön. Här delar vår byggnadsvårdsbloggare Erika Åberg med sig av sina bästa tips.

Hon slog igenom i SVT:s populära serie Det sitter i väggarna där ägare till gamla hus får veta mer om husens historia. Erika Åberg är byggnadsantikvarien som har hittat nya sätt att nå ut med de gamla kunskaperna om hur man bygger, rustar upp och underhåller ett hus med inspiration från förr. När hon inte är husexpert i TV tipsar hon i sin blogg här på lantliv.com om renovering och spännande återbruk. De senaste tio åren har hon förvandlat sin bondgård från 1911 utanför Gävle till ett fungerande hem för en modern småbarnfamilj.

– Byggnadsvård för mig är inte ett nostalgiskt tillbakablickande utan ett sunt förhållningssätt till hus, människa och miljö. Dessutom är byggnadsvårdens material och metoder lätta att förstå sig på och använda även för den som är ovan att renovera, säger hon.
Här är Erikas enkla tips och kloka idéer för dig som vill renovera som förr!

Erika Åberg målar farstukvistens snickarglädje
Erika väljer linoljefärg till snickarglädje, fönsterbågar och staket. Färgen låter träet andas och passar därför extra bra på byggnadsdelar som ska målas på alla sidor, så att inte fukt stängs inne.

naturliga färgpigment, foto erika åberg
Med äkta färgpigment kan du bryta egna vackra kulörer av exempelvis linoljefärg.

Prova ett byggnadsvårdsläger
Det bästa sättet att lära sig renovera är genom att prova på tillsammans med någon som kan. Har man ingen byggnadsvårdskunnig person i sin närhet kan jag varmt rekommendera sommarlägren som Svenska Byggnadsvårdsföreningen anordnar, där man får vara med och renovera en gammal gård. Själv upptäckte jag byggnadsvården genom ett tvåveckorsläger på Roma Kungsgård 1998 där man fick prova på alla möjliga hantverk med bra handledning, vilket ledde till att jag sedan pluggade vidare till byggnadsantikvarie. Det finns även kortkurser i byggnadsvård, kolla till exempel med länsmuseet för arrangörer nära dig.

Ta chansen att vinna fina priser i Lantlivs tävlingar!

Leta på vinden
För mig är byggnadsvård återbruk. Använd i första hand det som redan finns i huset. Leta på vindar, i logar och uthus. Och prata med folk. På landet är vi många som samlar i ladorna och kan byta med varandra. Lägg in stående sökningar på olika begagnatsajter så missar du inga passande objekt. Blocket och Tradera är fulla av allt från bakelitströmbrytare till gamla blandare. Att leta återbruksmaterial tar tid men det får man oftast igen i form av lägre kostnader.

Missa inte vårt nyhetsbrev med recept, DIY, hemma hos och tävlingar!

Ta hand om flera epoker
När man köper ett gammalt hus får man ofta rådet att bevara original­detaljerna och anpassa resten av huset efter dem. Men jag vill slå ett slag för att bevara även de yngre stilarna. Bostadshus har i alla tider byggts ut, gjorts om och renoverats efter behov. I mina ögon är det intressantare att bevara ett funkiskök i ett sekelskifteshus, än att riva ut allt och platsbygga ett kök i en nutida tolkning av sekelskiftesstil. Att bevara det ursprungliga från olika epoker sida vid sida är miljövänligt, ekonomiskt och hållbart – för det gamla blir inte omodernt i första taget.

gamla fönster att renovera
Gamla fönster går jättebra att återbruka, ofta behöver de bara nytt linoljekitt och linoljefärg. 

Läs även: Så tar du hand om gamla fönster

I byggnadsvårdarens verktygslåda
Hammare och spik. Tillhör byggnadsvårdarens överlevnadskit.  Flyttar man in i ett gammalt hus kan det vara mycket som hänger på trekvart, lösa lister med mera. Men ofta ser det värre ut än det är. Fäst upp det som är löst så ser allt genast mycket bättre ut. Med en minihammare kommer du även åt nubb.
Obehandlat tapetpapper. En rulle naturfärgad tapet utan tryck är oerhört användbar, bland annat till att laga hål och sprickor i papptak, tapeter och även på taklister. Finns i byggnadsvårdsbutiker som säljer tillbehör till pappspänning.
Tapetklister. Klistra fast lösa revor i gamla befintliga tapeter så håller de ett tag till. Eller laga hål med en bit naturfärgad tapet som målas. Ett enkelt tips till den som vill behålla husets gamla tapeter!

Läs även: Så fixar du ditt gamla tak

Hobbyfärger på tub. Om en mönstrad tapet har gått sönder kan du oftast lura ögat genom att måla över det trasiga. Köp till exempel gouache i grundfärgerna och blanda till en nyans som liknar tapetens bottenfärg.
Vit linoljefärg. Behöver du måla över fläckar på vita snickerier blir det oftast bra om du blandar vit linoljefärg med lite grön umbra och en gnutta gult pigment till en smutsvit kulör som passar den äldre ytan. Perfekt att bättringsmåla med för att slippa måla om stora ytor.
Rund anstrykare. Det är en bra allroundpensel som funkar till såväl större ytor som till snickerier med små detaljer.
Smal konstnärspensel. Perfekt till att täckmåla över skador och skavanker på exempelvis tapeter.
Linoljesåpa. Ett universalmedel till skurgolv, fläckborttagning, rengörning av mattor och mycket mer. Ibland kan en yta som ser ut att behöva målas om bara behöva rengöras.
Linolja. Att olja in snickerierna kan vara ett alternativ till målning både ute och inne. Fönsterbågar som blekts av sol och vind får ny lyster om du oljar in dem med linolja, som du antingen värmer först eller spär ut med lite terpentin. Men glöm inte att rengöra ytan innan, annars kan smutspartiklar fastna i oljan.

Läs även: Romantiskt torp från 1800-talet

Naturmaterial håller i längden
Många lockas till byggnadsvården för de naturliga färgernas skull. Här är mina fyra favoriter:

Slamfärg är billig, enkel att måla med och åldras snyggt eftersom den kritar sig med åren i stället för att flagna i stora sjok. Används utomhus och främst till timmer och sågad panel eftersom den fäster bäst på en grov struktur.

Linoljefärg är en dyrare färg som traditionellt har använts på mer påkostade boningshus. Linoljefärg torkar långsammare än konventionell vattenbaserad målarfärg men det innebär även att man har längre tid på sig att stryka ut färgen så ytan blir slät och fin. Linolje­färg låter underlaget andas och stänger inte in fukt. Funkar på de allra flesta material, både utomhus och inomhus. På fasader används den traditionellt på hyvlade ytor.

Läs även: Så tar du hand om ditt timmerhus

Kalkfärg används på putsade hus och ytor. Kalkfärg, liksom kalkbruk, andas och släpper igenom fukt, till skillnad från cementputs. Jag har målat vårt hönshus av spånskivor med tjock kalkfärg invändigt, färgens pH-värde lär hålla viss ohyra borta.

Äggoljetempera, en väldigt trevlig, miljövänlig färg av ägg, linolja vatten och pigment, är lätt att blanda till och måla med. Färgen är väldigt slitstark, ger en matt yta och åldras med behag. Det är viktigt att få rätt mängd pigment för rätt kulör. Enklast är att köpa färdigblandad färg på burk eller färdiga påsar med pigment och tillhörande recept, finns hos exempelvis Ovolin. Eftersom färgen innehåller ägg är den främst lämplig för inomhusbruk.

Tre böcker du inte får missa:
Så renoveras torp och gårdar, Massolit. Denna klassiska handbok brukar kallas byggnadsvårdarens bibel och ger läsaren grund­kunskaperna till de olika hantverken i ett gammalt hus. Jag gillar speciellt kapitlet om traditionella färgtyper, vilka kulörer och pigment som varit populära under olika tidsepoker.

Hantverket i gamla hus, Balkong. Här får man lära sig vilka yrkeskategorier som gör vad i huset och läsa om allt från murning och knuttimring till måleri och fönsterhantverk.

Stora boken om byggnadsvård, Bonnier Fakta. Ger ett bra komplement till de första med tydliga steg för steg-instruktioner för exempelvis skurgolv och pappspänning. Jag gillar också det fint illustrerade kapitlet om kökens stilhistoria genom tiderna.

Läs mer om renovering och återbruk i Erika Åbergs byggnadsvårdsblogg