Marie och Gustav har fullt fokus på alla djuren som 
behöver energirikt foder och tak över huvudet nu. 
Till människornas måltider levererar kållandet färska grönsaker länge än. På spisen kokas mispelgelé och marmelad på gröna tomater – i advent bjuder Mandelmanns in vännerna på en dignande vinterfrukost. Här är deras egen rapport från gården i november!

Vintern ilar, naturen vilar, natten – mina kossor – är lång! I växthus bor både kalv och kor, och inne värmer vedens sång. Det går sakta mot vinter här på Djupadal – hösten är mild och lång på Österlen och ger inte efter i första taget. Snö och verkligt bister kyla är inte att vänta på några månader ännu, kanske kommer inget ordentligt vinterrusk överhuvudtaget.

mandelmanns hus

Vinterlugn på Djupadal där trädgården slumrar sött. Men i dammarna finns ännu vattenkrasse – fantastiskt gott till värmande soppor.

Grå dagar gryr och skymmer lika snabbt igen, men tack vare det milda vädret kan vi fortfarande skörda färska grönsaker varje dag. Brysselkål, palmkål, kålrabbi, fänkål och vattenkrasse finns det gott om, ja dessa älskade grödor sviker oss sällan. Dessutom är förråden fortfarande fulla – djupt nedbäddat i skyddande sand finns potatis, morötter, rödbetor och selleri. Knapert är det inte även om grönsaksutbudet bara är en bråkdel av sommarmånadernas. I tomatväxthuset finns nu bara spår av djungeln som varit – snören som tjänat som stöd åt tomatstammarna hänger fritt i luften och de upphöjda bäddarna går bara att knappt urskilja till följd av de många små klövar som trampat jorden den senaste veckan.

Läs även: Mandelmanns blir julvärdar i TV

mandelmanns lamm och kor

Dagtid går kor och får fortfarande ute i hagarna med tillgång till både vindskydd och havsutsikt.

Vinterlammen har äntligen fått ta vindskydd innanför glaset i tomaternas ställe och det är trivsamt i ströbädden, det syns långa vägar! Det kivas och leks bland de små liven men det pågår en märkbar förvandling, dessa alldeles nyss så späda lammungar är på god väg att bli kraftiga ungbaggar. Vårt fokus på gården har sakta skiftat från odling och trädgård till omsorg om gårdens alla invånare. Djuren – får, kor, grisar, höns – som i mångt och mycket rått sig själva under sommarmånaderna behöver nu ses över och pysslas om dagligen.

Läs även: 10 tips till dig som vill skaffa får

Kyliga dagar och nätter kräver mycket energirik mat som ju inte längre finns obegränsat runt omkring i form av gräs och bladverk. Dessutom är vattenkällan inte lika självklar som under sommarhalvåret – baljorna måste säkras varje dag och kanske knackas fria från ett hölje av is ifall natten varit riktigt kall.

mandelmanns chili

I växthusets milda klimat finns fort­farande chili att ta vara på – klockchili ’Ubatuba’ är en favorit.

Naturligtvis kommer vi, människor och djur, varandra närmare under dessa tider och det är otroligt mysigt. Det är trots allt något av det finaste som vintertiden för med sig – ett lugnare tempo med mer tid för varandra. När mörkret lägger sig samlar vi våra frusna tår runt sättugnen varifrån ett svagt snarkande hörs – gårdshunden Siri på ett lammskinn, njutande av brasans hetta och av tjänstledigheten – hönsgården får klara sig utan vakt i natt. Vi andra ska klyfta vitlök! Stora fina vitlökar blir uppdelade i sina många klyftor.

Läs även: På Mandelmanns trädgård odlas det året runt!

Det som ska bli nästa års omgång vitlök ska i jorden innan marken fryser till. Det milda klimatet gör att vi kan vänta länge men före jul bör det vara gjort. Varje klyfta kommer att bli en egen stolt vitlök till midsommar efter några månaders slummer i den kalla jorden. Nere vid dammarna och mispelträden är grenarna i stort sett kala så när som på små, små bruna och lustiga frukter. Mispelfrukterna är sist ut av alla gårdens frukter att skördas, men de har inte blivit bortglömda. I köket ska de förädlas till härligt välsmakande gelé att avnjuta till vinterns köttmåltider. I en annan kastrull kokas alla de gröna tomater som aldrig hann mogna till läcker marmelad.

mandelmanns grisar

Grisarna kalasar gladeligen på det vi andra ratar.

Odlingsåret är knappt över men redan nu börjar förberedelserna inför nästa. Det börjar så smått att klia i fingrarna och det dröjer inte alltför länge nu, om en månad drar vi i gång på nytt med planering av årets trädgårdar och odlingar – frökataloger ska studeras och våra egna fröer inventeras och innan man vet ordet av är det dags för de faktiska sådderna. Innan dess ska vi umgås med vänner och familj. I advent bjuder vi traditionsenligt över en stor, brokig och kär skara vänner till gemensam frukost med nygräddade pannbröd, sötsaker och fiolspel där vi pratar om året som gått och önskar varandra en fortsatt härlig vintervardag och så småningom en god jul.
Dammen fryser, människan nyser, så – mina hönor – håll ut! Det kommer en vår till hage och gård, det har det alltid gjort förut. (Texten är vår Djupadalsversion av Lennart Hellsings På stäppen, melodi, rysk folkvisa.)

gustav och marie mandelmann

Marie & Gustav Mandelmann
Ålder: 52 respektive 51 år.
Gör: Lantbrukare och författare. Driver Mandelmanns trädgårdar med visnings­trädgård, trädgårdskök och butik. Krönikörer i vartannat nummer av Lantliv.
Familj: Barnen Aaron, 27, Tora, 25, Disa, 22, och Joel, 16 år. Hundarna Saffran och Siri samt katter, kor, får, grisar, höns, ankor och bin.
Bor: I Rörum på Österlen i Skåne.

Mandelmanns smörstekta brysselkål

Den här enkla favoriten är vinterfestens höjdpunkt!
Cirka 300 g brysselkål
1 msk smör
2 msk pressad citron
2 msk honung
Salt och svartpeppar
1/2 dl ströbröd
1. Skär bort brysselkålen från stocken och putsa den fin.
2. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull och förväll brysselkålen i några minuter.
3. Fräs brysselkålen i smör i en stekpanna. Smaksätt med citron, honung, salt och peppar.
4. Tillsätt ströbröd och låt steka i ytterligare någon minut. Klart!

brysselkal mandelmanns

 Till vinterns vardag och fest – brysselkålen är väldigt fin så här års.

Läs även: Höns är smarta, lättskötta och roliga