Michaela Ivarsdotters verktyg har gått i arv från hennes far, farfar och farfarsfar. Titta in i hennes kopparslagarverkstad i Karlskrona!

För 150 år sedan var kopparslagare inget ovanligt jobb i Sverige men i dag är kopparslagarmästaren Michaela Ivarsdotter i princip ensam i yrket. I sin verkstad i Karlskrona formar hon kopparplåten till allt från bruksföremål till konsthantverk och skulpturer.

lantliv.com_vigillar_koppar_fatvirvel_Foto_Hans_Runesson
Den levande, hamrade ytan i skålen Virvel har Michaela skapat med samma urgamla drivningsteknik som hennes förfäder använde.

– Jag har alltid varit intresserad av historia och fängslas av det eviga i kopparn, att det är ett grundämne som aldrig kan fördärvas, bara återuppstå i nya skepnader. Kopparn i din gamla kaffepanna var kanske ett mynt i antikens Grekland, det tycker jag är häftigt att tänka på.

Läs även: Älskade kakelugn

Hennes senaste projekt är påtaglig återvinning. En bit ärgad kopparplåt som lossnat och blåst ner från ett kyrktak ska i Michaelas händer förvandlas till en utsmyckning i kyrkorummet.

– Där tackar jag väder och vind och gamla tiders luftföroreningar för den vackert gröna patinan. Dagens stadsluft har faktiskt för lite svavelföroreningar för att ny kopparplåt ska färgas grön, säger hon.

I sin kopparsmedja använder hon verktyg som tillhört hennes pappa, farfar och farfars far. Michaelas kunskaper har nämligen gått i arv i fyra generationer sedan 1837.

Läs även: Hemma hos konstnären Karin Broos i Värmland

– Jag förälskade mig i det formbara materialet redan som liten. Pappa lät alltid oss barn vara med i verkstan där vi fick prova på att skapa våra egna kopparföremål.

Under alla sina skollov jobbade Michaela hemma i småländska Vislanda hos pappa Ivar Andersson. 1982 tog hon sitt gesällbrev som den första på 50 år och dessutom första kvinna någonsin, sitt mästarbrev tog hon 1993.

Läs även: Så matchar du osten med rätt vin

– Under mina första år i yrket var det helt ute med koppar, både nytillverkat och gamla produkter. I dag har kopparn fått en renässans och används flitigt i både krogkök, heminredning och byggnadsvård. Det har gett mig ett uppsving och massor av inspiration för mitt eget nyskapande av unika föremål, även när jag arbetar med andra metaller som silver, tenn och mässing.

Läs även: Så tar du hand om kopparföremål