TV-kocken Tareq Taylor älskar ätbara blommor. Här får du tips på hans solälskande och lättskötta favoriter som du kan odla i kruka eller direkt i rabatten när risken för nattfrost är över. Dessutom delar Tareq med sig av sitt recept på urgoda lavendelskorpor.

Alla Tareqs favoriter kan du odla i balkonglådan, i en kruka eller direkt i rabatten när risken för nattfrost är över. Alla växterna trivs bäst i soligt läge.

KRYDDTAGETES, som är en sort inom liten tagetes (Tagetes tenuifolia), är de enda som är ätliga. Leta efter sorter som ’Red Gem’ och ’Signet Lemon’ som båda har en smak av citron. Du kan använda både blad och blommor för att smaksätta och dekorera olika maträtter.

LAVENDEL doftar underbart och lockar till sig fjärilar, bin, humlor och andra insekter. Hela lavendelplantan går utmärkt att äta men godast är de små blommorna som helst plockas halvt utslagna. Blommorna kan användas både torkade och färska i såväl olika bakverk och efterrätter som till dekoration av sallader och kötträtter.

TIMJAN finns det flera hundra arter av, men det är främst kryddtimjan (Thymus vulgaris) som används till matlagning.Timjan är en flerårig växt som tål torka bra och har bedårande små blommor. Timjan passar bland annat till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Har du satt timjan i rabatten bör du täcka plantorna med löv eller granris om de ska övervintra ute.

ROSMARIN är en flerårig växt med fantastisk smak och arom och passar bra till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Det är en torktålig solälskare som gör sig allra bäst i kruka. Eftersom rosmarin är dåligt vinterhärdig i större delen av Sverige bör krukan lyftas in och övervintras ljust och frostfritt.
Prova vår systertidning Lantliv mat & vins recept på foccacia med rosmarin.

SALVIA är ett stort släkte. Det finns närmare  1 000 arter av örter, halvbuskar och buskar. Det är kryddsalvia (Salvia officinalis) som används främst i matlagning. Den passar fint till kött-, fågel- och tomaträtter, pasta, bönor och fetaost.
Kryddsalvia är en flerårig växt med vackert purpurfärgade blommor. Övervintras plantan i trädgården ska den klippas ner till hälften på våren.
Prova gärna det här receptet på pumpagnocchi med salvia som vår systertidning Lantliv mat & vin har tagit fram.

MYNTA med sin friska smak passar till örtte och till smaksättning av sallader, såser, lammrätter samt kylda drycker som smoothies. Kan både torkas och frysas. Frys gärna isbitar med små myntablad i, perfekta till drinkar året om.
En favorit är äppelmyntan som har en fantastiskt fin färgsättning som gör den perfekt till dekoration av bakverk och desserter.
Myntor är fleråriga växter  som sprider sig lätt med underjordiska utlöpare och odlas därför med fördel i kruka.

CITRONVERBENA doftar starkt av citron och det är härligt att gnida några blad mellan fingrarna och dra in aromen. Doften dröjer sig kvar lång tid efteråt!
Hackade blad av citronverbena smaksätter allt som passar till citron som fisk, fågel, marinader, drinkar och olika bakverk. Genom att lägga några blad i botten på sockerkaksformen skapas ett vackert mönster och en god citruston.
Eftersom citronverbenan är köldkänslig odlas den med fördel i kruka. Vinterförvara i ett kallgarage eller liknande.

Prova Tareqs fantastiskt goda lavendelskorpor
Ca 45 st

100 g sötmandel
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk torkade lavendelblommor
100 g rumstempererat smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mal hälften av mandeln och grovhacka resten. Blanda mandel, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och lavendelblommor. Rör smör och socker pösigt och arbeta ner de torra ingredienserna och ägget.
Dela degen i tre delar, forma dem till 30 cm långa rullar och platta till dem något. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Skär längderna i bitar och torka skorporna med luckan på glänt i 40–50 minuter.

Gilla oss på Facebook så missar du inte finfina tips och härlig inspiration!