I en nedlagd handelsbod från 1922 i dalabyn 
Djura har makarna Linda och Odd Gimle 
startat ett gammaldags bokbinderi med verkstad för hantverk med papper. 
Följ med till deras vackra ateljé dit bokälskare 
och pappersnördar vallfärdar.

exteriör djura pappershandel
I den gamla handelsboden från 1922 
finns gott om utrymme att både bo och arbeta med 
bokbinderi. Nedervåningen är verkstad och butik. På övervåningen ligger familjens bostad.

Det var bådas kärlek till hantverket som fick det att slå gnistor mellan Linda och Odd Gimle när de möttes för första gången för elva år sedan. Då var hon elev på Nordens enda handbokbindarutbildning i Leksand och Odd kom dit som gästföreläsare.
– Odd var en skicklig bokbindare, intresserad av böcker och konst – och en riktig pappersnörd precis som jag. Kärleken small till direkt, säger Linda.

Läs även: Se hur du kan klippa konst av papper

ateljén hos Gimles, djura bokbinderi
Den gamla pappsaxen av gjutjärn har fått nytt liv i familjen Gimles verkstad.

Ett halvår senare flyttade hon och Odd och Odds två barn från ett tidigare förhållande in i sitt första gemensamma hem, en före detta handelsbod i Djura kyrkby utanför Leksand.
– Vi behövde ett stort hus att både bo och arbeta i, så handels­boden var perfekt med sina generösa utrymmen och sin höga takhöjd. Huset hade knappt renoverats, så det mesta av original­inredningen fanns kvar. Vi kände genast att det fanns en härlig atmosfär i huset, säger Odd, som har rötterna i Norge.

makarna odd och linda gimle
Makarna Odd och Linda arbetar sida 
vid sida i sin ombonade verkstad. 

Elva år senare rymmer Odds och Lindas hus Djura Bok & Pappersverkstad, numera en välkänd oas dit bok- och pappersnördar reser långväga ifrån för att gå kurser i handbokbinderi och pappslöjd, prova på traditionell boktryckning med blytyper eller botanisera bland pappersmönster – papperssortimentet är förmodligen störst i Sverige.

Läs även: Vi byggde vårt hus i ett glasväxthus

odd gimle förlimmar ett protokoll
Odd förlimmar ett protokoll som sedan ska häftas och hängas 
ihop med hårda pärmar.

Läs även: Skärgårdsparadis med snickarglädje

Att binda böcker för hand på traditionellt vis med skinn, papper, nål och tråd är numera ett sällsynt yrke men Linda och Odd har orderboken full med nytillverkningar och lagningar av böcker. Kunderna finns i hela landet men geografiska avstånd är inget problem. Trasiga böcker skickas med posten och texter och bilder till nya böcker kommer via mejl, förklarar Linda.
– I vår bransch är det bättre att sitta i en handelsbod i glesbygden än att ha kontor i en storstad. Vårt papperslager och alla verktyg och maskiner kräver utrymme som vi aldrig skulle ha råd med i stan, säger Linda.

butiksinteriör Djura pappershandel
I butiken samsas bokbinderiverktyg, slöjdmaterial 
och handgjorda skrivböcker.

Bland kunderna finns såväl myndigheter och föreningar som kyrkor och en hel del privatpersoner.
– En kund som hade fört dagbok i 40 år fick en kurs i bokbinderi i present av sina barn för att binda in alla dagboksanteckningar till en vacker handgjord bok. En annan ville samla sina egna dikter i en bok med skinnpärmar, säger Odd.

linda gimle binder en röd bok
Linda häftar en läderbok med röd 
lintråd, en häftmetod med anor från medeltiden.

För lagningar åt privatkunder handlar det ofta om böcker med affektionsvärde, till exempel en morfar som vill binda om en älskad sagosamling från sin egen barndom för att kunna ge den till sina barnbarn.
Det händer att Odd och Linda får ta emot böcker som är flera hundra år gamla.
– Det var jättespännande när jag fick arbeta med ett exemplar av Gustav Vasas bibel tryckt 1541. I princip använder jag själv samma bokbindarteknik i dag som när den boken bands för snart 500 år sedan. Men på så gamla böcker gör vi så liten åverkan som möjligt,
i stället för att binda om bibeln så specialtillverkade jag en boklåda för att skydda och hålla boken på plats, säger Odd.

bokbindar- och papperskonstverktyg
Bokbindarsax, lintråd 
och mässingsstämplar till förgyllning.

När han och Linda visar runt i verkstan får man känslan av att här har varit bokbinderi i alla tider. Den gedigna inredningen med platsbyggda hyllor, trägolv och väggpaneler från 1920-talet får de gamla maskinerna – pappsaxar av gjutjärn, en antik skärmaskin och en bokpress – att smälta in i miljön.

gammal tryckpress av gjutjärn, heidelberg vinge
Tryckpressen Heidelberg Vinge från 1950-talet togs om hand från ett nedlagt sätteri i Bjursås.

Linda och Odd har även köpt upp ett nedlagt gammalt sätteri av ett dödsbo i Bjursås och tagit hand om all tryckeriutrustning, från de ett ton tunga tryckpressarna till ett tjugotal byråer innehållande lådor med typer av bly.
– Det blev ett tjugotal vändor till Bjursås under ett års tid. Vi blev tvungna att förstärka golvet hemma innan tryckpressarna och blystilen kunde flytta in, men det var det värt. Vi har samlat en skatt att visa upp för kommande generationer, som kommer att vilja veta hur man tryckte och tillverkade böcker innan datorerna tog över, säger Linda.

pappersark hemma hos gimles
Vackert specialpapper och slöjdmaterial skapar blickfång från golv till tak.

I en tid av digitalisering, när många pratar om den inbundna bokens och papperstidningens död, går Linda och Odd mot strömmen.
– Vi tror på boken och det tryckta mediet – och på vårt hantverk. Känslan när man bläddrar i en handgjord inbunden bok med riktigt bra papperskvalitet är helt fantastisk. Det är något som står sig över tid, säger Odd.

familjen Gimle på sparktur i byn Djura
Läget mitt i byn passar småbarnsfamiljen Gimle perfekt. Leos skola och Ebbes förskola ligger båda på bekvämt sparkavstånd.

Och digitaliseringen gynnar dem faktiskt, på flera sätt. Bland kursdeltagarna och kunderna finns det många grafiska formgivare som älskar att få skapa med papper eftersom de sitter vid en dator hela dagarna.
– Materialet har blivit trendigt på senare år med hjälp av origami och andra sorters pappersslöjd. Det har säkert med den snabba digitaliseringen att göra, säger Linda, som gärna inspirerar andra till att skapa med papper.

mönstrade pappersark i djura pappershandel
Mönstrade pappersark från hela världen ger härlig inspiration i butiken.

Som företagare i glesbygd har hon och Odd även stor glädje av sin internetbutik med ett nischat sortiment av bokbinderimaterial, verktyg och mönstrade papper. Och den som vill prova på enklare bokbinderi kan gå en av Lindas och Odds e-kurser.
– Tack vare internet kan vi kombinera företagandet med en skapande livsstil i ett gammalt hus på landet. Odd och jag arbetar tillsammans med det som vi brinner för och kan styra våra egna arbetstider, vilket är väldigt smidigt när man har små barn, säger Linda.

blytyper i Djura pappershandel
Gimles har tjugo byråer fulla 
av gamla blytyper som används till boktryckning i tryckpressarna 
och till förgylld text på bokpärmar.

Som de flesta barn tycker åttaårige Leo och femårige Ebbe om att göra egna böcker och pyssla med papper. I föräldrarnas verkstad kan de välja och vraka bland spännande material och redskap.
– Nu på vintern är det som lugnast i företaget. Då blir det många mysiga slöjdstunder med barnen framför brasan, säger Odd.

Gimles 5 Dalatips med slöjd och hantverk:
Sätergläntan i Insjön. En fantastisk kursgård med inriktning på konsthantverk och slöjd. Här finns även en fin slöjdbutik med konsthantverk, slöjd, material, verktyg och litteratur.
Leksands Hemslöjd. Sveriges första riktiga hemslöjdsbutik, som grundades 1904. Mottot är stil, form och kvalitet.
Handslaget i Rättvik. Ett konsthantverkskooperativ i Hemslöjdsstugan i Rättvik. Tretton medlemmar tillverkar bruks- och konstföremål i silver, smide, keramik, trä, textil och emalj samt utövar mathantverk.
Britta i Dalarna i Mora. Konstnären Britt-Marie Nilsson från Nusnäs i Mora lyfter kurbitsmåleriet till nya höjder. Hon har kurser i måleri och försäljning av egna produkter.
Norea Form och Snickeri. Beth och AnneLies verkstad ligger i Siljansnäs där de arbetar med möbeltillverkning, konsthantverksutställningar och ­produktion av täljhästen Gråben.

 

NUVARANDE Kika in i ett gammeldags bokbinderi
NÄSTA Glutenfri kladdkaka med dulce de leche och flingsalt