Halmbockar och halmstjärnor är klassiskt pynt på julen. Men av den glänsande halmen kan du göra så mycket mer. Det urgamla materialet upplever en renässans i allt från ekohus till modern design. Sår du råg i en pallkrage får du egen halm som kan bli till bockar och stjärnor året därpå.

halmbock

Man kan rulla runt i sänghalmen, gripa efter det sista halmstrået eller vara som ler och långhalm med sin kompis – det märks i språket att halm har varit ett betydelsefullt material så länge som människan har brukat jorden. Som strö till gårdens djur, som isolering i timmerväggar och vinterskor och som stoppning i madrasser var halmen ovärderlig.

Läs även: Våra godaste julköttbullar

Men de långa, blanka stråna av till exempel råg eller havre har också varit ett billigt, lättillgängligt material att tillverka saker av: allt från hattar och förvaringskärl till vackra dekorationer, som bockar, stjärnor och granpynt till jul. En gammal julsed var även att strö halm på det nyskurade golvet.

I dag är det inte bara hemslöjdare som intresserar sig för halm. Även designmässan Formex  uppmärksammade halmen i ett nordiskt tema år 2015.

halmbock och bee lamp på formex installattion

På designmässa Formex år 2015 stod halmen i fokus. Julbocken blir belyst av lampan Bee lamp, som efterliknar en halmbikupa.

En lampa av halm och hampasnören fick stor uppmärksamhet – Bee lamp, designad av inredaren Jimmy Schönning och halmslöjdaren Eva Bryntesson, hämtar inspiration från gammaldags halmbikupor och är gjord med spiralbindning.

Läs även: Skapa vacker lyckta av granris och is

halmbikupor halmens hus

Nyttoföremål av halm är ofta vackra att se på, som de här spiralbundna bikuporna. 

– Det är en mångtusenårig teknik att binda förvaringskärl av halm, sådana har man exempelvis hittat i farao Tutankhamons grav, berättar Eva Bryntesson, som arbetar på nordens enda halmslöjdsmuseum, Halmens hus i Bengtsfors. Det Eva inte vet om halm är nog inte värt att veta.

– Halmen är alltid lite olika från år till år, ibland stelare, ibland mjukare. Det är ett levande naturmaterial som har framtiden för sig. Och halm är otroligt variationsrikt. Du kan göra allt från de tunnaste flätor för hattar till grova flätor för korgar och fat. Halmföremål åldras med värdighet, säger Eva.

Läs även: Så stöper du egna ljus!

flätade halmskor till barn

Ett par flätade halmskor, att trä utanpå skorna, var förr en räddning kalla vintrar. De här är för barn.

Dagens halmslöjdare använder helst gammaldags svedjeråg som är blank och seg och kan bli två meter hög. Många av slöjdarna på Halmens hus odlar sin egen råg. I butiken kan hantverksintresserade köpa utsäde till egen halmodling för husbehov.
– En kund skulle odla i pallkrage, han drömde om ett eget litet vajande rågfält, säger Eva Bryntesson.

Läs även: 4 favoritrecept på julgodis!

Visste du detta om halmslöjd?

Med halm menas strån från spannmål. All slags halm går att slöjda i men i dag används främst gammaldags svedjeråg eftersom moderna stråförstärkningsmedel och stråförkortningsmedel har gjort de vanliga sädesslagen mindre lämpliga.
Slöjdhalm skördas traditionellt medan säden är omogen. Strået har mer kraft innan det får frön. Halmen måste skördas med självbindare eller för hand med lie, inte med moderna tröskor som hackar sönder halmen.
Efter skörd ska halmen torkas och rensas från hölster och knutar om du inte köper färdigrensad slöjdhalm. Sedan blötlägger du halmen som du ska slöjda med i ljummet vatten i cirka 20 minuter tills den blir formbar, sedan kan du rulla in den i en frottéhandduk och låta den ligga och mjukna ytterligare en stund. Blir det blötlagd halm över breder du ut den att självtorka på en luftig plats så kan den blötläggas och användas senare.
Genom att klyva halmstrån, pressa dem släta och limma fast dem i vackra mönster på exempelvis en träask kan du göra egna moderna varianter av det gamla hantverket halmintarsia.
Halmslöjden i Dalsland fick fart i mitten av 1800-talet efter att en fattig piga i Ärtemark lärt sig fläta moderiktiga halmhattar av en norsk sjöman som i sin tur lärt sig i Sydamerika. Mot slutet av seklet tillverkades 100 000 ”Ärtemarkshattar” om året.
Genom att färga halmen kan du skapa grafiska mönster med tredimensionella effekter. I dag används främst textilfärger för att färga halm men växtfärger går också bra.

 Läs även: Så fixar du en egen julbock! 

 

NUVARANDE Halmpynt – gammeldags vackert både till jul och vardags
NÄSTA Gammaldags julstämning i härliga lantköket