Bad i Medelhavet, vandringar i storslagen natur, restauranger med förträfflig mat och vingårdar med rosévin i toppklass. En höstresa till Abruzzo i Italiens hjärta ger en energikick som varar länge.
Abruzzo Castiglione a Casauria

Castiglione a Casauria är en av Abruzzos många charmiga byar med närhet till både berg och hav.

Det är något alldeles visst att åka till Abruzzo på hösten. Landa i Rom, få ut hyrbilen och lämna den bullriga huvudstaden med kompassen inställd mot öster. Efter hand förändras omgivningarna i takt med att Abruzzos bergiga inland närmar sig. Sista biten till byn Castiglione a Casauria slingrar sig vägen upp i ett underskönt landskap präglat av blånande berg i bakgrunden, bördiga dalar och däremellan vinodlingar och solbelysta olivlundar i ett böljande landskap. Ett återkommande sceneri vart man än vänder sig. 360 grader betagande vykortsvyer, liksom.

– Thommy och jag kom hit första gången i januari 2007 efter att ha sett Abruzzo i TV-programmet Solens mat, säger Eva Fristedt. Vi blev förtjusta i de höga bergen och närheten till havet. Tre månader senare köpte vi vårt hus i Castiglione. Numera driver vi, tillsammans med goda vänner, ett B & B mitt i byn.

uteplats på svenska Casa Porta da Piedi B&B i Abruzzo

På svenskägda B & B Casa Porta da’ Piedi finns en stor terrass där man kan insupa Abruzzos atmosfär.

Hösten i Abruzzo är magisk. En mild och varm sol dröjer sig kvar efter sommarhettan medan årstidens palett har börjat måla träden i gyllentoner. På vinstockarna hänger mogna druvklasar och oliverna har vuxit färdigt på träden. På den soldränkta terrassen till svenskägda Casa Porta da’ Piedi i Castiglione har granatäpplena börjat mogna. Vill man ha skugga finns den under det stora lagerträdet som också bor här. Men vem vill sitta i skuggan, när man kan lägga sig i en solstol och fylla näsborrarna med lavendeldoft och öronen med fågelsång? Eller spana ut över dalen där byslaktarens vita hus ligger. Måste man överhuvudtaget lämna denna ljuvliga terrass i Castiglione? Klart att man måste, svarar samvetet. Har man kommit hit är det väl synd att låta latmasken bestämma allt!

Man får inte ha bråttom i Abruzzo, här vilar långsamheten. Speciellt när man följer de snirkliga bergsvägarna i någon av regionens nationalparker. Trots att avstånden inte är långa tar serpentinvägarna ut sin rätt. Utsikterna också. Det blir inget flyt i körandet för den som älskar storslagna naturscenerier, bakom varje kurva väntar nya skönheter. Man bara måste stanna i det vackra vykortet: ”Titta här! Och där då!” Det går inte att få nog.

Pescosansonesco, Abruzzo

Byn Pescosansonescos hus klättrar utmed branterna, liksom husen gör i många andra bergsbyar i Abruzzo.

I bergstrakterna finns flera byar som klättrar på branterna: Cocullo, L’Aquila, Chieti, Penne och många fler. På avstånd ser alla ut som små, sandfärgade pärlor. När man kommer närmare upptäcker man deras egen karaktär. I vissa pågår livet för fullt, andra är mer tysta. Byn Scanno är känd för sitt svarta ylletyg och sin fina utsikt över sjön Lago de Scanno p. 1 000 meters höjd, medan Castel Monte, en av de två högst belägna alpbyarna i Abruzzo, är en utmärkt utgångspunkt för vandrare. I Santo Stefano di Sessanio finns traktens godaste linssoppa och smalaste grändpassage – den kommer man endast igenom sidledes. Och Pescosansonescos moderna kyrka glömmer man aldrig. Hit vallfärdar människor för att bli botade av det heliga vatten som funnits här i tusentals år. På en vägg i en kyrka  hänger kryckor, käppar, proteser och andra hjälpmedel som människor lämnat kvar efter att ha tillfrisknat av vattnet. Vi baddar oss också med det heliga vattnet i förebyggande syfte. Man vet aldrig. Men det svalkar skönt i alla fall.

– Sulmona är en charmig småstad med traktens trevligaste marknad onsdagar och lördagar på Piazza Garabaldi, upplyser EvaFristedt.

Sulmonas torghandel

Sulmonas torghandel lockar besökare i alla åldrar varje onsdag och lördag.

Där finns allt från grönsaker, frukter och kryddor till kläder och husgeråd. Vi åker gärna dit och botaniserar bland torgstånden, njuter av folklivet och av gott kaffe på någon av stans trattorior. I Abruzzo tas mat och vin på allra största allvar. Det är tryffel, saffran, svamp, vildsvin och lamm och det är traditionell matlagning från grunden. I den minsta av byar äter man vidunderligt gott. Regionens specialitet är arrosticini – små lammbitar på spett med en ännu mindre bit sidfläsk emellan, men det finns också en uppsjö av spännande grönsaksrätter. Byn Pacentro är inte bara känd för att artisten Madonnas farföräldrar var härifrån. Hit kommer även hungriga själar för att äta byns kända rätt la polta – stekt pepperoni i olja med vitlök, potatis och bönor.

San Vito

San Vito är inte bara känt för sina traditionella fiskebryggor utan även för sina restauranger som serverar pinfärska skaldjur.

Pinfärsk fisk och skaldjur hittar man vid kusten. Det är en av anledningarna att ta sig ner till Adriatiska havet. Den andra är kuststaden San Vito. Det må vara att det inte är lika elegant här som på Rivieran, men det är genuint. De patinerade husfasaderna, smidesbalkongerna, de kuperade kvarteren och chokladglassen med hela, rostade hasselnötter i – man blir lätt förälskad i San Vito. Eller Costa dei Trabocchi som italienarna säger, till följd av platsens traditionella fiskebryggor med stora håvar.

skadjur från San Vito, Abruzzo

I San Vito äter man gärna skaldjur och fisk på genuina och charmiga La Casereccia.

Lunchen på enkla La Casereccia, friterade bläckfiskringar serverade på papperstallrikar, kunde inte vara godare. På hösten, kustens eftersäsong, har man ”allt” för sig själv tillsammans med stadens invånare. Den värsta turisthetsen har försvunnit, lugnet har återvänt, men det är fortfarande varmt och badbart i det klara havsvattnet. Och ingen trängsel på stranden.

San Giovanni in Venere

San Giovanni in Veneres klosterträdgård

Lika vackert som det är att köra i Abruzzos kuperade inland, lika tilltalande är det att färdas utmed dess backiga kust där vägen löper en bit ovanför havet. Ytterligare några hundra meter upp från kustvägen ligger  klostret San Giovanni in Venere från 600-talet. Det är värt en avstickare. För den fantastiska utsiktens skull över kusten med semesterorten Fossacesias långa strand. Och för kyrkan och den lilla klosterträdgården. Väljer man rätt dag kan man sitta på första parkett på kaféet bredvid den populära kyrkan med ett riktigt bröllop som tilltugg till espresson. I Abruzzo tar man även bröllop på största allvar. Det är skyhöga klackar, långklänningar och hundratals gäster. Ett äkta italienskt kostymdrama.

Capestrano, Abruzzo

Slottet högst upp i byn Capestrano är värt ett besök.

Av alla utflykter och upptäckter man kan göra i Abruzzo är åsynen och känslan av ”Lilla Tibet” i nationalparken Gran Sasso den mest säregna. Högplatån heter egentligen Campo Imperatore, men smeknamnet har den fått för att området liknar Tibet. I mars brukar marken här vara alldeles blå av krokusar, berättar Eva Fristedt. I maj är det pingstliljornas tur. I oktober ser de enorma vidderna ut som ett grågult månlandskap där flockar med vildhästar, vita kor och många får håller till.

vita kor i Lilla Tibet, Abruzzo

Vita kor betar på högplatån ”Lilla Tibet”.

Civilisationen känns avlägsen här uppe och luften är kylslagen. Abruzzo har onekligen många ansikten. Här bor till och med varg och björn i skogarna. I lokaltidningarna har man kunnat läsa om besök av björnungar i vissa bergsbyar. Thommy Hansson och Eva Fristedt har siktat varg i området och det finns många andra vittnesmål om möten med vilda djur. Men det gör bara vistelsen här extra pikant. Och framåt oktober är det väl snart dags för björnen att sova.
Bad i Adriatiska havet, vandringar i nationalparker, klättring, ridning, vingårdar, marknader och mycket mer. Hur ska man få ihop allt om man vill låta latmasken bestämma åtminstone en dag? Bara slappa i solen på terrassen, äta prosciutto crudo, ost och bröd från Castigliones lilla speceriaffär och smutta på ett av Europas bästa roséviner som görs just i Abruzzo. Kanske läsa lite och sedan släntra till slaktaren och köpa färsk salsiccia, besöka pastaaffären och peka på deras fyllda ravioli och klappa byhunden på väg tillbaka till terrassen.

Vi tittar i Casa Porta da’ Piedis gästbok. Alla skriver att de tänker komma tillbaka. Igen och igen. Lyckliga lägger vi oss i terrassens solstolar och blundar mot solen. Nu vet vi hur man får ihop allt man vill göra i Abruzzo!

BÅDE BERG OCH STRAND PÅ LITEN YTA
Abruzzo är ungefär lika stort som Skåne till ytan och ligger i mellersta Italien, på samma breddgrad som Rom. Regionens centrala del domineras av bergskedjan Apenninerna med många möjligheter till friluftsliv i olika former. Utmed kusten, mot Adriatiska havet, ligger flera klassiska badorter. Redan 1923 blev en stor del av Abruzzo nationalpark. Vintertid kan man både åka utför och på längden i bergstrakterna. När förutsättningarna är som bäst under våren kan man åka skidor på morgonen och idka strandliv på eftermiddagen.

RESA HIT OCH RUNT:
Enklast och snabbast reser man till Abruzzo med flyg från Stockholm eller Kastrup till Rom. Från Kastrup kan man också flyga billigt direkt till Pescara. Bästa sättet att resa runt i Abruzzo är med hyrbil.

TREVLIGT BOENDE:
Casa Porta da’ Piedi – svenskägt B & B mitt i byn Castiglione. Vackert inrett med fullt utrustade kök, härlig terrass samt inomhuspool. Det går även att hyra hela huset. castiglione.se
Tenuta Testarossa – exklusivt familjeägt agriturismo, beläget i natursköna omgivningar i nationalparken Gran Sasso. Samma familj äger även vingården Pasetti. Stora rum och trädgård med pool. Vinprovningar, fantastiskt kök med typiska rätter från regionen. tenutatestarossa.it
Villa Medici – är hotellet man ska välja när man vill skämma bort sig ordentligt. Elegant, 4-stjärnigt spahotell vid havet mellan Ortona och Vasto. hotelvillamediciabruzzo.it

ÄTA GOTT:
Franco e Amalia – Enkelt och familjärt inredd restaurang. Erbjuder italiensk mat när den är som bäst. Mycket trevlig personal och bra service. Både lunch och middag. Ligger i den nya delen av Pescosansonesco, strax efter lekparken.
Il Ristoro degli Elfi – välbesökt och populär krog. Vida känd för sin utsökta linssoppa. Rimliga priser. Bra ställe för vegetarianer. Ligger i utkanten av byn Santo Stefano di Sessanio.
Ristorante da Clara – restaurang i byn Calascio med rustik och mysig miljö. Erbjuder klassisk italiensk husmanskost. Vänlig personal. Perfekt plats för en lång och skön söndagsmiddag.

SE OCH GÖRA:
Gå på marknad: Färgstarkt folkliv, mycket att fynda. Det finns flera marknader att besöka varje vecka. Den bästa och vackraste är Sulmonas på onsdagar och lördagar. Tocca da Casaurias marknad är på tisdagar, Chiete har sin på fredagar. Exempel på antikmarknader: Första lördagen och söndagen varje månad i Pescara och Vasto. Ortona har sin andra lördagen varje månad. Lanciano andra söndagen i månaden. Chietis äldre delar har sin sista lördagen och söndagen varje månad.
Plocka saffran: I byn Navelli skördas saffran under två veckor i oktober. Upplev en heldag med saffransplockning inklusive mat. Mer info: castiglione.se.
Besök Rocca Calascio som är Europas högst belägna borg på 1 500 meter. Här spelades filmen Rosens namn in.

MER INFORMATION:
italiantouristoffice.se/abruzzo
regione.abruzzo.it/turismo

LÄS ÄVEN
 Upplev Sydafrika med Lantliv
Längs slingrande vägar i Skaraborg

NUVARANDE Reseguide: Abruzzo – Italien för alla sinnen
NÄSTA Inspiration – små och stora idéer som lyfter ditt badrum