Det sägs att Evert Taube blev ordinerad av sin läkare att bo i Bohuslän. Och vi är många som mår som allra bäst på en saltstänkt klippa. Följ med till mytomspunna platser som Malö och Grundsund och upptäck en levande skärgård med mysiga pensionat och restauranger.

Musselbaren i Lyckorna, härligt utflyktsmål i Bohuslän

Bohusläns klippiga vikar erbjuder allt ifrån avskilda picknickplatser med svindlande utsikt till stimmigt kroggemyt i pittoreska fiskelägen. På Musselbaren i Lyckorna serveras pinfärska blåmusslor och andra lokala delikatesser.

Bilen rullar mitt på Orust och det är grönt och träd och buskar och man tänker att det här väl skulle kunna vara Hälsingland eller Småland eller var som helst.

Då svänger den smala vägen några gånger … och sedan tar väg 151 slut. En kaj tar vid. En liten bilfärja väntar. Plötsligt skulle det inte kunna vara var som helst. Vi kliver ut och inser att vi befinner oss mitt i sinnebilden av den svenska sommaren. För kan någonting egentligen vara mer svensk sommar än Bohuslän med sitt hav, sina kala klipphällar och sina grillade räkor?

På andra sidan vattnet ligger Malö och Flatö.

Vänta! Det var väl det Evert Taube sjöng om? Maj på Malö. Vi googlar texten medan vi väntar in färjan och läser början:

Goddag, herr handelsman Flinck, min vän,
jag kommer med storm ut till Flatön igen!
Det blåser, nordvästen ger hals.

Färjan får plats med tjugoen bilar men bara fyra kör ombord nu, den går var tjugonde minut och de 230 meterna tar tre minuter. Ytterligare ett par minuter senare har vi rullat över hela lilla Malö och in på Flatö och parkerar bilen utanför just Flinks handelsbod som har legat där sedan 1912. Nu drivs den av två kvinnor från Orust.

En av dem, Inga-Lill Åström, nickar mot ett inre rum:
– Där inne brukade Taube sitta på 1940-talet. Han både drack och skrev, berättas det. Den där Maj som sången handlar om hade en liten kiosk på Malö och rodde hit ibland.

Man känner sig nästan förflyttad i tiden där i boden. Vi snudd på anar Evert Taube sitta där och titta ut på Maj.

Maj på Malö, vackra Maj,
dig vill alla böljor smeka,
när du kommer i din eka
och förtöjer den på svaj.

Taube ordinerades av läkare att bo i Bohuslän och gjorde det långa och många perioder. Oklart om man kan ordineras det nu. I så fall ställer man sig gärna i den vårdkön. Hur som helst gjorde Bohuslän honom gott för många av hans stora visor skrevs här.

Tillbaka till nutiden. Några turister paddlar förbi i hyrda kajaker. Handelsboden säljer skärgårdstvål med tång. På anslagstavlan meddelas att det ska bli dans på Ängö brygga den 20 juli.

Upp men en hand alla som tror det spelas Maj på Malö där!

Bohuslän är Sveriges västligaste landskap. Det är 16 mil långt, från Göteborg till norska gränsen, och är med sina 3 000 öar och 4 500 holmar och skär landets mest utpräglade skärgårdslandskap.

I alla fall enligt Nationalencyklopedin.

Ja, enligt bohuslänningarna också. Det bor en stolthet hos alla vi träffar. De vet att deras landskap är vackert och att många namn väcker semesterdrömmar.

Marstrand, Käringön, Gullholmen, Grundsund, Lysekil, Smögen,
Fjällbacka, Grebbestad, Koster …

Grundsund på Skaftö är ett bra exempel.

Grundsund, utflykter Bohuslän

Grundsund är en populär sommaridyll men även ett levande fiskesamhälle som bland annat har många bra restauranger.

Ett gammalt fiskeläge som blomstrade med sillen en gång i tiden.I dag är det idylliskt så att det nästan gör ont. En flicka cyklar förbi med en håv. En mamma kör förbi på en flakmoppe med två glassätande barn på flaket. Husen liksom klättrar på och i varandra.

Både fiskebåtar och fritidsbåtar väntar i hamnen. Det är på något sätt Västkusten på riktigt. Skulle man bygga en kuliss av en levande idyll skulle det kunna se ut så här. För Grundsund är just levande. Fem fiskebåtar har sin hemmahamn där. Skolan är i gång. Butiker finns året runt.

Vi går längs Östra kajen och kommer till Pelles Rökeri. Det var här man spelade in en stor del av den populära TV-serien Saltön, byggd på Viveca Lärns böcker. (Saltön ska inte förväxlas med det riktiga Saltö som ligger några mil norrut.) Pelles Rökeri fick heta Lilla Hunden i serien, för den som minns. Nu slår vi oss ner med en torskrygg och en räkmacka. Man skulle kunna skriva en novell om utsikten, men egentligen räcker kanske restaurangens egen beskrivning: ”Med havet som närmsta granne.” Precis så känns det.

Pelle själv var fiskarsonen som började röka fisk som blev till fiskaffär som fick några bord och växte till restaurang innan han kände att, nix, någon krögare bör ta över.

Sedan ett år drivs Pelles Rökeri av familjen Grundén. Mamma Maggie, som annars är näringslivschef i Malung-Sälens kommun, är uppväxt i Grundsund. Den person som har fiskat i halvstorm och regn någon gång de senaste 90 åren har mycket möjligt haft Grundéns regnkläder på sig. Det är från den gamla släkten hon kommer. Farfar Carl grundade det klassiska företaget.

Maggie konstaterar:
– Grundsund är ett väl bevarat litet fiskeläge där man kan frossa i färsk fisk och skaldjur som levereras direkt från båtarna året runt. Man har lyckats att varsamt utveckla Grundsund och hela ön Skaftö till en attraktiv turistdestination med genuin atmosfär, fina hamnar, moderna och pittoreska boenden samt bra restauranger. Ortsborna i Grundsund bär på en skatt och det är stoltheten över ön som de gärna delar med sig av, och som hemvändare känner jag mig alltid välkommen.

Hela familjen är involverad i restaurangen nu. Pappa Ulf är rutinerad krögare med två italienska restauranger i Sälen. Dottern Lina är restaurangansvarig och sommelier och hennes pojkvän Filip Österlund köksmästare både i Sälen och här. Lillasyster Matilda och hennes pojkvän Henrik Nyström är båda kypare.

klocktornet i Lyckorna i Ljungskile, båtutflykter i Bohuslän

Den gamla kurortsmiljön med klocktornet i Lyckorna i Ljungskile är en bra utgångspunkt för båtutflykter och musselfisketurer.

Ulf pekar:
– I det grå huset där låg sillfabriken en gång, regnkläderna gjordes där borta, oljerockarna där och där ligger fiskebåten Atlantic, bästa räkorna på Västkusten anser jag. Fiskarna gör ju sina egna kok. Solen börjar gå ner över restaurangen. Vinden blåser och det känns som att få hela den svenska sommaren och halva det salta Västerhavet, i positiv bemärkelse, i ansiktet.

Och apropå solnedgångar. Villa Sjötorp. Oj, oj, oj!

Ellika Mogenfelt, eller Ellika på Villa Sjötorp som de flesta säger, äger och driver ett underbart litet pensionat där. Hon växte upp i släkten som drev Lilla Edets pappersbruk, och villan var morfars fars sommarbostad och sedan en semesterbostad för tjänstemän på bruket. Som 17-åring sa hon att hon en dag skulle driva pensionat där. Hon läste juridik, blev keramiker, kock, konditor, köksmästare och så en dag skulle huset och tomten styckas ner och säljas och hon var en av många, många delägare.

– Jag gick i gång på det. Det var mina rötter och jag kände sådan kärlek till byggnaden, minns hon.

Hon gick till tingsrätten och begärde offentlig försäljning enligt lagen om samägande. Det blev stort rabalder. Tidningarna skrev. Släkten rasade. Men hon fick rätt och det blev till slut offentlig auktion på huset.

Som hon via en bulvan köpte. Jo, det är sant.

Nytt rabalder. Nya skriverier.

Och plötsligt stod hon där, 30 år ung, med ett jättehus från 1901 i stort behov av renovering och lån på några miljoner till dåtidens superränta på 13,75 procent.

– Det var svettigt, säger hon och ler.

För att göra en lång historia kort slet hon som ett djur, drog i gång restaurang i juni 1995, skaffade både rinnande varmvatten och till och med toalett i stället för dass på gården dagen före första julbordet.

– Folk ringde och bokade bord och jag sa som det var: ”Vi har gott om bord men inte så många stolar.” Men gästerna älskade oss. Ryktet spred sig. Vi hade bra mat, vi renoverade rum eftersom, gick runt på adrenalin …

I dag är man som gäst lycklig över det.

Ja, även släkten har förlåtit henne. Den kommer numera ofta dit och äter.

I trädgården går den här sommarkvällen flera gäster omkring i hatt. Utan att det ser konstigt ut. Det är ett sådant ställe.

Någon gungar i gungan som hänger från en gigantisk blodbok från 1910, kliver av och lämnar plats för nästa. Alla vill prova gungan,
ung som gammal.

Och så var det då solnedgången.

Från terrassen, med en tallrik fisksoppa och ett glas vitt på bordet, är utsikten magisk. Det känns lite som att sitta i en oljemålning. Solen är på väg att ramla ner i horisonten och vi följer med blicken några båtar som puttrar mot bryggan i det där totala blänket som blir i vatten precis innan solen försvinner. Borta i horisonten glider några stora lastbåtar förbi men närmare oss är det små fritidsbåtar. Kanske från Slussen eller Ödsmål? Kanske skådespelaren SvenWollter på väg från sitt Stillingsön?

En lång trätrappa leder från Villa Sjötorp ner till vattnet. Någon kommer uppför den i badrock. Kvällsdoppet har varit svalkande.

En engelsman sitter där i trädgården. Han tar av sig sin hatt, berättar att han brukar resa mycket. Men nu är han sjuklig. Kanske blir det inte så många fler resor, konstaterar han, sveper med handen ut mot havet och solnedgången och säger:

– I så fall kan det inte bli så mycket bättre än så här. By the way, have you been to Musselbaren nedanför trappan? Wonderful! You just have to gå ner och äta där tomorrow.

Sagt och gjort. Nästa dag äter vi lunch där.

Musselbaren ligger på Lyckorna brygga. Gästhamnen är ganska full. Man kan åka med Musselbarens ägare på musselexpedition, plocka sina egna musslor, rensa på vägen tillbaka och få dem serverade i land.

bra fiskrestauranger på Bohuskusten

Fisk- och skaldjursälskare har ett litet himmelrike på Bohuskusten som vimlar av bra fiskrestauranger.

Vi äter en tallrik moules frites. Anette Olofsson serverar. En stund senare kommer hon förbi igen och har paus i jobbet och tänker passa på att ta ett dopp.

– Vi har strand där borta. Det är helt enkelt fantastiskt fint här på Lyckorna, slår hon fast och tillägger:

– Ja, hela Bohuslän är väldigt vackert.

Ingrid Bergman, som jämte Greta Garbo är Sveriges största skådespelerska någonsin, älskade också Bohuslän. Hon kom till Fjällbacka, lite norrut, och ön Dannholmen 1958 och var ständig gäst där till sin död 1982 då hennes aska spreds vid Dannholmen. Många äldre man pratar med där minns henne från golfbanan eller matbutiken eller någon restaurang.

Sedan 1983 står hon staty i Fjällbacka.

En utställning med bilder hänger där permanent och det ordnas Ingrid Bergman-vandringar hela sommaren. Ja, är man mer sugen på dagens synligaste bohuskändis, författaren Camilla Läckberg, som växte upp i Fjällbacka och skriver sina deckare om samhället, ordnas för all del även mordvandringar i hennes romanspår.

Många besökare väljer en tur med båt i Fjällbacka skärgård.

Ellika på Villa Sjötorp åtta mil söderut menar för övrigt, trots den magnifika utsikten från hennes pensionat, att Fjällbacka skärgård faktiskt slår precis allt annat i Bohuslän. Vanliga turistbåtar finns förstås och färjor går regelbundet från Fjällbacka till platser som Valö Hotell & Krog och till Väderöarna. Men det går även att boka plats på postbåten som levererar post till öarna runt Fjällbacka. Riktig post alltså. Till riktiga öbor. Turen tar någonstans mellan 1,5 och 2 timmar och båten heter förstås Ingrid.

Villa Sjötorp, badpensionat i Bohuslän

Anrika Villa Sjötorp i Lyckorna är ett klassiskt badpensionat som byggdes 1901 som sommarnöje åt brukspatron Emil Haeger.

Om det är många norrmän i Fjällbacka?

Skojar ni?

I hela Bohuslän är norrmän en betydande del av turismen. Visserligen var det ännu fler för några år sedan, när den norska kronan
var starkare, men fortfarande känns platser som Fjällbacka, Smögen och Strömstad näst intill tvåspråkiga.

På väg därifrån svänger vi fel och hamnar på E6 norrut mot Svinesundsbron och bortom den gränsen. Där väntar Norge med sina fjäll och fjordar.

Men vem behöver det?

En av fördelarna med Bohuslän är att det inte bara är sexton mil från söder till norr utan även sexton mil från norr till söder. Så vi svänger 360 grader och kör söderut igen.

Räkor i Grebbestad, nån?

6-bohuslän-lantliv

Resa till Bohuslän

E6 slickar hela kuststräckan så det är lätt och går fort att ta sig norrut och söderut med bil. Tåg med Bohusbanan funkar också. Räkna däremot med att det kan ta tid när du ska ut till olika platser mot havet. Broar, vägar och färjor kan vara fulla vissa perioder.

Merparten av kollektivtrafiken, tåg, buss och båtar, sköts av Västtrafik, www.vasttrafik.se. Många öar, bland annat Kosteröarna, nås så. Västtrafik erbjuder olika typer av turistkort. Flera aktörer kör andra båtar, bland annat Bohusläns skärgårdstrafik, www.bohustrafik.se och Skärgårdsbåtarna i Uddevalla, www.skargardsbatarna.com Trafikverket, www.trafikverket.se, har ett tiotal färjeleder till öar.

Se och göra i Bohuslän – 3 tips

  1. Åka båt! Bohuslän måste delvis ses från båt. Det finns massor av turistturer, taxibåtar, små färjor och vanliga båtar som öbor pendlar med som vilken buss som helst. Västtrafiks reguljära linjer innehåller många pärlor, som postbåten Ingrid i Fjällbacka skärgård, där en biljett längs linjen kostar cirka 110 kronor.
  2. Kosterhavets nationalpark är Sveriges första marina nationalpark och invigdes i september 2009. Här finns 12 000 arter, hälften under ytan och hälften på land. Året runt avgår Kosterbåtarna från Strömstad. På sin väg till Kosteröarna passerar de genom nationalparken. Även från Resö, Rossö, Tjärnö och Saltö bjuds fina utsikter över Kosterhavet. Du kan hitta information om förbindelser och tidtabeller hos Västtrafik till Kosteröarna, Strömstad, Tjärnö/Saltö medmera. På hemsidan finns också uppgifter om övernattningsmöjligheter. www.vastsverige.com/ kosterhavets-nationalpark.
  3. Gå på museum! Det kan ju regna på Västkusten. Då är Havets Hus i Lysekil en skön oas. Ett 40-tal akvarier visar livet i Västerhavet genom hundratals arter. Ett av Bohusläns mest besökta museer. Eller varför inte besöka Nordiska akvarellmuseet på Tjörn? Mysig restaurang dessutom. www.havetshus.se, www.akvarellmuseet.org Att se skulpturer i Pilane är en annorlunda konstupplevelse när världsledande konstnärer ställer ut mitt i ett bohuslänskt kulturlandskap. Med bil tar du av vid Stenungsund och följer väg 169 mot Skärhamn. Närmaste busshållplats är Basteröd. Kommer du med båt finns bussförbindelse från Björholmens Marina. www.pilane.org.

Bra boende i Bohuslän – 3 tips

  1. Villa Sjötorps slogan ”Ett hus vid havet” säger precis vad det är. Ett fantastiskt hus vid havet som blivit hotell med pensionatskänsla de luxe. www.villasjotorp.se.
  2. Strandflickornas Havshotell vill man bo på – om inte annat för namnet. Kan något låta trevligare? Ett sekelskifteshotell i en omgivning fylld av historia i Lysekil. www.strandflickorna.se.
  3. Hotel Koster är ett klassiskt skärgårdshotell med fantastisk mysfaktor i den marina nationalparken på Kosteröarna. Terrassen vid havet bjuder, förutom bra mat, dessutom sommarkvällar ofta på landets stora artister. www.hotelkoster.se.

Bra restauranger i Bohuslän – 3 tips

  1. Smultron & Tång ligger i ett gammalt kaptenshus på västra kajen i Grundsund och här hittar man matglädje. Maten från havet imponerar. Liksom bryggmaten som du köper med dig för att äta på, tja, bryggan eller stenen eller stranden. www.smultrontang.se
  2. Villa Sjötorp: Väljer du att inte bo där ska du ändå äta där. Prisbelönt restaurang som hade ekologiskt och närodlat långt innan andra pratade om ekologiskt och närodlat.
  3. Med havet som bordsgranne blir klassiska Pelles rökeri en höjdare. Bra mat och ett läge i yttersta havsbandet som slår det mesta. www.pellesrokeri.se