5 frågor till Anna Truelsen, som gör många av Lantlivs inredningsreportage.

Annas reportage ur nr 11/2014.

1: Hur gör du för att hitta hemmen som du gör reportage om?
– Jag lägger mycket tid på att surfa runt på internet. Jag hittar de flesta hemmen via Instagram.
2: Hur förbereder du dig?
– Jag tittar på bilderna som jag har fått av ägaren till hemmet. Tittar på var ljusinsläppet är, dörrarna, med mera. När jag gör reportage tänker jag att det är som att göra en film. Det ska finnas en röd tråd genom hela reportaget, från bild 1 till bild 20. Och då tänker jag inte bara på inredningen, utan bildvinklar, balans mellan föremålen i bild är lika viktiga.
– Jag brukar alltid ha en dialog med familjen jag ska besöka. Jag berättar hur ett reportage går till, och beskriver hur vi jobbar. Berättar att min uppgift är att visa deras hem från dess bästa sida. Planen är alltid att skapa levande bilder där familjens liv kommer fram i både bild och text.

Ljuset är viktigt när Anna jobbar.

3: Har du något speciellt roligt minne från någon fotografering?
– Jag har många minnen från mina reportage. Jag brukar säga att jag samlar på minnen från alla människor jag mött. Jag har faktiskt fått en riktigt nära vän genom att jag har gjort reportage hos henne.
– Men visst finns det roliga saker som hänt. Som till exempel när vi fotade ett julhem i september och vädret slog om från att ha varit regnigt och grått, vilket är perfekt fotoväder, till att bli 20 grader och strålande sol. Då gäller det att blocka ljuset med stora skärmar. Reportaget blev jättefint och man kunde inte tro annat än att det var jul trots att det egentligen var indiansommar ute när det plåtades.
4: Hur gör du själv för att skapa julstämning hemma?
– Jag älskar jul och brukar säga att jag firar ”farmorsjul”. Vi var alltid hos min farmor och farfar när jag var liten. Jag älskade att vara där. Farmor hade gjort det så mysigt och det fanns en alldeles speciell stämning där. Farfar hade alltid huggit en så fin gran, och visade stolt upp den varje år.
– För att få julstämning här hemma så gör jag allt i en anda av den känsla jag har med mig sedan jag var ett barn och firade jul hos farmor. Vi lyssnar på julmusik, bakar pepparkakor, lussekatter och gör julgodis. Granen väljs givetvis ut med omsorg. Höjdpunkten är helt klart uppersittarkvällen dagen före julafton. Barnen spelar bingolotto, och vi dukar upp godisbord och provsmakar julgodiset. När jag känner mig nöjd tassar jag ut i köket och gör en fin dukning till julmiddagen på julafton. Jag har alltid vinröda ljus, gröna engelska tallrikar och Ingrid Marie-äpplen och granris på bordet.

Anna får ofta idéer från Instagram.

5: Hur kom det sig att du blev inredare? Har du några tips för den som också vill bli det?
– Jag har alltid älskat inredning och flyttade faktiskt till mitt första egna hem när jag var 18 år, så jag fick ett helt hus att inreda. Skaffade familj tidigt och valde att vara hemma så mycket som möjligt med mina barn. För att ro i land det arbetade jag som undersköterska inom äldreomsorgen på kvällar och helger. Det blev inte så mycket över av den lilla lönen jag fick till att köpa inredning för, och på så vis fick jag vara kreativ och skapa ett fint hem med små medel. Och det har jag med mig en i dag. Visst kan man köpa sig ett hem, med nya fina saker, men jag föredrar att inreda med små medel, fantasi och med återbruk. Visst köper jag nya prylar, men det är inte de köpta sakerna som gör mitt hem.
– För fem år sedan sadlade jag om och startade mitt företag som inredningsstylist. Jag hade under ett par månader haft kontakt med en tidning som trodde på min förmåga att styla, men de påpekade dock att jag inte riktigt var där fotomässigt. Av en slump blev jag vän med en härlig tjej som heter Carina Olander, hon berättade att hon precis startat eget företag och att hon var fotokunnig. Vi blev båda eld och lågor och bestämde att vi skulle göra ett reportage ihop. Jag ansökte om att få starta företag och vi gjorde julreportage i min lada. Reportaget blev helt fantastiskt fint och stämningsfullt och vi har sålt det till flera länder. Kort därefter kom jag i kontakt med fotograf Jonas Lundberg, och i höst har jag arbetat tillsammans med mina två duktiga fotografer i fem år.
– Ett tips för att bli inredare är att gå en utbildning och göra praktik på en homestylingfirma, typ Alvhem. Då får man en bra grund att stå på. Jag själv saknar utbildning, är självlärd.

Se Anna Truelsens och Carina Olanders reportage från Kråkhult.

Anna Truelsen.

Anna Truelsen

Ålder: 38 år.
Yrke: Inredare som gjort många hemreportage för Lantliv.
Bor: I ett hus på landet byggt på 30-talet strax utanför Horred i Västergötland på gränsen till Halland.
Familj: Gift med Michael, 45 år. Barnen Johanna, 18, Joel, 16, Jonatan, 15, och Josua, 11 år.
Just nu: Börjar längta till jul och gör det mysigt inne med levande ljus och gosiga fårskinn.
Blogg: mylovelythings.blogspot.com. Instagram: @truelsen.

Mer inspiration på Lantliv.com

Anna-T-bilder-1-1

5 frågor till inredarna Marie Delice Karlsson och Helena Strauss:

Ur reportaget ”Tomtens verkstad” i Lantlivs specialtidning Inred för jul.
 INREDARNA: SÅ GÖR VI REPORTAGE