En gammal vedspis är en räddare i nöden om man bor på landet. Har du bara ved hemma så håller du värmen och kan laga mat och baka även utan ström. Vårda vedspisen rätt så har du en trygg, mysig värmekälla i många år framöver. Här får du vedspisexperten Fredrik Lindströms goda råd för en välfungerande vedspis.

Gjutjärnsspisen är en robust konstruktion av ett slitstarkt material. Men som allt annat behöver den behandlas rätt och underhållas.

Elda inte för hårt så skonar du spisens utbytbara slitdelar. Stäng luckan när du fått fyr. Först när det är en blandning mellan glöd och lågor är det dags att lägga in mer ved för att få en jämn, fin temperatur. Då blir det en god, ren förbränning som tar tillvara maximalt med energi ur veden utan att frigöra farliga gaser.

modern vedspis, tällberg, foto klas sjöberg

Vedspisen är i första hand tänkt att laga mat på, därav det lilla vedinkastet. Eftersom det inte går att reglera temperaturen så snabbt gäller det att lägga i lite ved ofta i stället för mycket och sällan. Ett gammalt knep för att få lägre temperatur är att lägga några kopparmynt mellan häll och kastrull. Sätt in en ugnstermometer i ugnen om du ska baka.

Röken ur skorstenen ska vara ljus och knappt synlig. Ljusnar den inte efter en stund så har man för låg temperatur i brasan.

Mixa veden. Hårda träslag som ek, oxel, lönn och ask ger mycket värme. Blanda gärna med bitar av mindre energirika träslag som exempelvis gran, furu och al för att minska påfrestningen på spisen.

Aska ur spisen ordentligt med jämna mellanrum. Om asklådan blir överfull tränger askan upp i rostret, gallret som veden ligger på, som kan gå sönder.

Gör ren spisen någon gång per år. Ta bort brännjärnen och kolla att de verkar hela. Kolla att det går att röra på rostret, ruska i rosterskaken om det finns en sådan. Dammsug bakom spisen så att luften kan strömma fritt där, se till att det eldfasta lerbruket på ugnen är helt. Kontakta en specialist om något kärvar. Det blir betydligt billigare att byta ut en trasig del än att behöva reparera hela spisen.

Att inte elda alls kan skada spisen. Speciellt om den står i ett oanvänt och fuktigt hus så finns risken att spisen rostar sönder på sikt. Regnvatten som lyckas ta sig in i spisen via skorstenen kan frysa på vintern och orsaka sprickor.

Svärta spisen någon gång per år. Pensla hela spisen med lättflytande spissvärta, låt torka ett dygn och polera sedan med trasa. Svärtan ger inte bara en snygg finish, den innehåller grafit som även ger ett visst rostskydd.

En grundrenovering av en gjutjärnsspis kostar från cirka 5 000 kronor. Då tas alla delar isär, kontrolleras, blästras av och monteras ihop igen.

barnspisen, en klassiker i Josef Davidssons sortiment

 

 

 

 

 

 

 

Att lära sig elda i spisen var i gamla tider något viktigt och i högsta grad naturligt. Även barnen hade därför sin egen lilla gjutjärnsspis i Husqvarnas sortiment. I dag tillverkas den klassiska barnspisen av Josef Davidssons Eftr.

 

LÄS MER OM BYGGNADSVÅRD: