Att lägga parkettgolv av trästavar är ett gediget hantverk med många år på nacken. Läs expertens tips för hur du kan behandla, slipa och underhålla ett parkettgolv så att det håller sig vackert länge.

I Sverige började man lägga parkettgolv i mitten av 1500-talet. Från början var det bara slott och herrgårdar som kunde kosta på sig denna nobla golvbeläggning med trästavar, gärna av exotiska träslag, i magnifika mönster. Men som med många andra inredningstrender spred sig även parkettvurmen så småningom till vanliga gårdar, villor och våningar.

Läs även: Frossa i smarriga recept med Nutella

När industrialiseringen i slutet av 1800-talet sedan gjorde att parkettgolvens rutor och stavar kunde börja tillverkas i snickerifabriker blev golven betydligt billigare. I mitten av 1900-talet blev parkettgolvet stilfull standard i var mans vardagsrum.

Hantverket, att foga samman trä i vackra mönster, är i princip det­samma i dag som på 1930-talet, när även den billigare lamell­brädan lanserades, med flera lager furu och ett tunt slitskikt av lövträ.

så läggs en fiskbensparkett

Hantverket bakom en fiskbensmönstrad stavparkett har många år på nacken. 

Och det var på 1930-talet som farfadern till de parkettläggande bröderna Tomas och Gunnar Nord började lägga golv i Kristianstadstrakten. Yrkesstoltheten och kärleken till hantverket har sedan gått i arv. I dag driver bröderna familjeföretaget Golvtjänst Nord och söner i tredje generationen.
– Vi lärde oss tekniken som tonåringar, när vi gillade att följa med pappa och farfar som hantlangare. I dag brinner vi för att hålla kunskapen vid liv för att lämnas över till nästa generation. Det är en glädje att få arbeta med ett tåligt naturmaterial och se något vackert växa fram under händerna, säger Tomas Nord.

Läs även: Inredningsstylistens vackra 1920-talshus

I och med att golvmarknaden har exploderat av billigare golv­produkter, som för hemmafixaren är enkla att lägga själv, så har den konstfullt mönstrade kortstavsparketten hamnat i skymundan. Långt ifrån alla golvläggare behärskar i dag hantverket att lägga ett mönstrat parkettgolv med gamla metoder, stav för stav. Men efterfrågan finns, berättar Tomas Nord.
– Vår utmaning är att få konsumenten att välja bort billiga slit- och slängprodukter till förmån för äkta vara. Ett vackert parkettgolv är en klenod att njuta av varje dag och vårda ömt. Med rätt underhåll så håller det i flera generationer, säger Tomas.
Här nedan får du Tomas Nords tips för att vårda parkettgolvet!

fiskbensparkett av ek
En klassisk stavparkett av ek ger rummet en varm 
och ombonad känsla. Vill du ta dig en svängom finns det gamla 
knep som ger dansgolvet bra glid till festen. Se tipsen nedan! Foto istock.

Så behandlar du ett parkettgolv:

Bonvaxade trägolv: Fram till 1950-talet behandlade man parkettgolv med bonvax. Det gav golvet 
en fin finish och ett bra skydd. Dock var man inför varje ny behandling tvungen att lösa upp det gamla vaxet med dilutin, ett slags lättfotogen. Husmor fick krypa runt på golvet med en trasa. Först med lösningsmedel, sedan med bonvax. När vaxet var ingnidet och hade torkat skulle en blank yta poleras fram.
Lackade trägolv: Lackade trägolv är de mest lättskötta trägolven. Dock är de svåra att punktlaga utan att det syns. Lackade golv ska underhållas med torra städmetoder. Dammsug i första hand. Våttorka med en lätt fuktad mopp. Torka torrt efteråt. Fuktskador på ett lackat golv är svåra att åtgärda.

Läs även: Så får du ett vackert skurgolv

Oljade trägolv: Golven behöver nästan aldrig slipas om eftersom oljade golv är lätta att punktlaga. De åldras vackert och får en härlig patina med tiden. Oljade parkettgolv våttorkas regelbundet (med en väl urvriden trasa) med en särskild golvsåpa som rengör och återfettar golvet. Torka torrt efteråt. Golvsåpa finns i golvbutiker. Ej linoljesåpa som gör att ekgolv blir grå.
Hårdvaxoljade golv: Hårdvaxolja är en behandlingsmetod som ger träytan en blank, sidenmatt eller matt finish, med flera möjligheter till infärgning. Hårdvaxoljade golv är enkla att punktlaga med ny hårdvaxolja på ett skadat ställe. Underhålls med torra städmetoder och speciella golvvårdsprodukter från leverantören.

en kompassros i parkettgolv
Infällningar av intarsia, som kompassrosen av olika träslag, är ett klassiskt inslag i parkettgolvet. En skicklig golvläggare kan sortera och lägga stavarna så att färgskiftningarna ger golvet liv.

Fakta om parkettgolv:

Ordet parkett kommer från franskan och avser ett trägolv bestående av massiva stavar av lövträ som monteras stav för stav med lim eller spik.
Stavarna får bilda mönster, exempelvis fiskbensmönster, rutmönster, stjärnor eller annat.
Genom att sortera träet och blanda olika träslag kan man skapa tredimensionella effekter i golvmönstret, exempelvis stjärnmönster som framträder i ett visst ljus.
Till äkta parkett räknas både trägolv med massiva trästavar och golv 
av lamellbrädor. Laminatgolv är däremot gjorda av andra material som 
ska efterlikna trä.

Läs även: Byggnadsvårdarens fina prästgård

När golvslipmaskinen lanserades på 1960-talet blev det lättare att renovera sitt parkettgolv själv. Ett massivt ekparkettgolv som är 14 millimeter tjockt kan slipas 4–5 gånger. Ett lamellgolv med en slityta på cirka 4 millimeter brukar kunna slipas ett par gånger.
Det finns flera gamla knep för att ge trägolvet bättre glid som dansgolv. 
En gnutta potatismjöl sägs vara effektivt och ger dessutom inga fläckar på ljusa parkettgolv. Tvålflingor är ett annat knep som ger glid och dessutom efterlämnar en skyddande yta. Men undvik det gamla knepet att strö ut 
kaffe på golvet. Det kan ge golvet mörka missfärgningar.

Ta chansen att vinna i Lantlivs tävlingar