Renovering och heminredning
Få matnyttiga tips från två experter på tomatodling för en lyckad skörd i år.

Följ med Lantliv mat&vin på en härlig smakresa till Toscana i höst!

Det är lätt att odla tomater i drivhus, i trädgården, på altanen och på fönsterbrädan. Vi har handplockat tomattips och tricks från två erfarna experter: Lene Tvedegaard, som äger och driver Gartneri Toftegaard, och Charlotte Andersen, ägare till Langeskov Planteskole, som är med i plantskolekedjan Home & Garden.

En värld av möjligheter
Tomater finns i många olika storlekar, former och smaker. De minsta vinbärstomaterna har just ett vinbärs storlek, medan de stora bifftomaterna kan väga upp till ett kilo. Tomater kan smaka citrus, champinjon, fikon eller vara kryddiga, för att nämna bara några exempel. Och färgerna varierar mellan de klassiska röda nyanserna till vit, gul, grön, blå och randig.

Under bar himmel
Du behöver inte ha ett växthus för att lyckas med hemodlade tomater, i alla fall i de södra delarna av Sverige. Men de största sorterna lämpar sig bäst för drivhus, eftersom de har svårt att mogna i det fria. Så välj till exempel cocktailtomater eller körrsbärstomater framför bifftomater på frilandsodling. Om du väljer att odla på fönsterbrädan, kan du med fördel välja busktomater eller lite större körsbärs- och plommontomater, som du beskär i toppen och låter växa ut på bredden.

Hjälp plantorna på traven
Tomatplantor i växthus blir ofta över en meter höga och ska bindas upp. Man kan hänga snören från växthusets tak eller köpa spiraler som säljs för ändamålet. Tomaterna slingrar sig inte av sig själva, så ge dem lite hjälp när snöret ska viras runt plantans huvudstängel eller skotten ska ledas in i tomatspiralen.

Temperaturen i växthuset ska helst inte vara över 30 grader. Vädra varje dag – hög värme och luftfuktighet ökar risken för svampangrepp på plantorna.

Plantera i kruka
Du kan absolut plantera tomater i krukor. Välj gärna en stor kruka med plats för minst 10 liter jord, så kan plantan utveckla rötter och du behöver inte vattna så ofta som i mindre krukor, där jorden snabbare torkar ut. Kom ihåg att det ska vara hål i botten på krukan, så att överskottsvatten kan rinna ut.

Placera varmt och i lä
Tomatplantor kan ställas ut i slutet av maj, när temperaturen är över 5 grader dygnet runt. Försök placera plantorna på ett ställe där det är lä och varmt, till exempel vid en sydvänd mur där det är sol minst halva dagen, och där muren kan avge värme långt efter att solen har gått ner.

Törstiga tomater
Tomatplantor kan planteras i tomatsäckar, lådor, krukor eller direkt i jorden. Kapillärduk till odlingssäckar underlättar arbetet med att vattna. Stora tomatplantor dricker 1 till 5 liter vatten per dygn beroende på temperatur.

TIPS!
Vattna grundligt i stället för att småskvätta ofta – jorden kan faktiskt torka ut helt mellan vattningarna. Glöm inte en lämplig dos gödning, varken för mycket eller för lite.

Nyp av de små tjuvskotten
De flesta tomatsorterna i växthuset bör bara ha en huvudstam, eftersom täta plantor ökar risken för svampangrepp. Ta bort de små sidoskotten så snart de kommer i bladhörnen. Det är bäst att ta skotten medan de fortfarande är mjuka, då är de lätta att knipsa av med fingrarna. Busktomater ska inte beskäras, och tomater på friland, som har luft omkring sig, behöver inte heller beskäras.

Kalkbrist ger fläckar
Det bästa resultatet uppnår du med plantor som trivs, så se till att ge gödning och vattna ordentligt. Om det kommer bruna eller svarta fläckar på tomaterna är det förmodligen brunröta. Sjukdomen uppstår när plantan inte får tillräckligt med kalk, kanske för att du bara har vattnat med regnvatten eller har övergött plantan med andra näringsämnen som hämmar kalken. Minska på gödningen under mycket varma perioder, när tomaterna använder litervis med vatten för nedkylning. Stark sol och uttorkning kan också utlösa brunröta. Själva plantan kan räddas och ge fina tomater, men ta bort de angripna tomaterna och släng dem.

Tålamod med mogningen
Låt tomaterna mogna på stjälkarna i stället för att plocka dem omogna. Men du kan ta in säsongens allra sista tomater och låta dem mogna klart. När dagarna blir kortare i september och plantorna fortfarande är fulla av en massa gröna tomater, är det en bra idé att klippa bort toppskotten. Då går den sista energin till tomaterna, så att de får en sen chans att mogna.

Överraskande fröer
Det går att spara frö från dina tomater och så dem nästa säsong. Men om fröerna kommer från en ny korsning mellan två olika sorter, är det lite av ett lotteri, vilka tomater du får. Frö från fröäkta sorter ger däremot plantor med samma egenskaper som föräldraplantorna.

Läs också: Skörd med gröna tomater? Här är goda recept

Renovering och heminredning