Gamla fönster med spröjs och blåst glas ger huset underbar charm. Här får du enkla, smarta tips på hur du renoverar gamla fönster från färgmakarna och fönsterproffsen Sonja och Hans Allbäck som har renoverat fönstren på slottet Versailles!

Så renoverar du dina gamla fönster

1. När färgen flagnar och bitar av kittet lossnar är det dags att renovera fönstret. För att underlätta borttagningen av det gamla kittet kan du stryka ut linoljevax ovanpå och göra kittet mjukt med en så kallad kittlampa.

2. Skrapa bort det gamla kittet med en kittskrapa och rengör sedan kittfalsen med skrapan. Grunda den rengjorda kittfalsen med schellacklösning som du penslar över kvistar.

3. Knåda linoljekittet till den konsistens du vill ha. Lägg på kittet med en mjuk och väl rengjord kittkniv med rätvinkliga hörn, då blir det snyggast avslut.

4. Pensla pimpstensmjöl över fönsterglas och kittfals. Det sugerupp överskottsoljan och gör det lättare att putsa fönstren sedan.

5. Om fönstrets trädelar är uttorkade impregnerar du dem
med rå eller kokt linolja som du kan värma in med varmluftspistol eller en kittlampa.

så renoverar du gamla fönster, skrapa och måla med linoljefärg

6. Måla fönstret med linoljefärg i minst tre fullt täckande strykningar, pensla ända ut på fönsterglaset. När färgen torkat fuktar du fönsterglaset med svagt såpvatten. Sedan kan du skära bort färgen från rutan med hjälp av en rakbladsskrapa och en stålspackel som du håller emot kittfalsen.

7. Har du inte tid med hela proceduren just nu? Fördröj fönstrets åldrande med en snabbkur! Fyll i otäta kittfalsar med kittvälling, en blandning av linolja och linoljekitt. Torka bort överskottet och måla direkt med linoljefärg.
Källa: Sonja Allbäck, Allbäcks linoljeprodukter och fönsterhantverk

 

Film: Så skrapar och målar du ett fönster med linoljefärg:

Har du koll på fönstrets olika stilepoker? Spröjsar och rutindelning kan avslöja fönstrets ålder. Rätt svar hittar du under teckningarna!

så renoverar du fönster från olika stilepoker

Fönster nr 1 är från sent 1700-tal, nr 2 från tidigt 1800-tal, nr 3 från 1800-talets mitt, nr 4 från sent 1800-tal, nr 5 från sekelskiftet 1900, nr 6 från 1920-talet och nr 7 är från 1930-talet.

Fina detaljer från förr
1. Fönsterhasp av gjutjärn, modellen var vanlig runt 1900, 80 kr, Gysinge Byggnadsvård. 2. Fällbomsbeslag av handpolerad mässing för innanfönster av 1800-talstyp, 140 kr, Gysinge Byggnadsvård.
3. Spanjolett i förnicklad mässing, för inåtgående fönster, 865 kr, Byggfabriken.

nytillverkade fönsterdetaljer i gammaldags stil

Fönsterglas förr och nu

  • Tillverkningen av fönsterglas i Sverige utgjordes före 1930 av munblåst glas, fram till 1970-talet av valsat glas och därefter av modernt glas. Ställ dig utomhus i dagsljus och titta på dina fönster så ser du vilken typ av glas de har.
  • Det munblåsta fönsterglaset är äldst. Munblåst glas har ojämnheter och blåsor i oregelbundet mönster. Munblåst glas blåses i cylinderform och öppnas med snitt. Cylindern värms sedan upp på nytt i en ugn och vecklar då ut sig så att glaset blir platt innan det slutligen stelnar. Tillverkningen av munblåst glas upphörde helt i Sverige, men existerar igen i liten skala. Leta hos välsorterade fönsterhantverkare och byggnadsvårdsbutiker, antingen som secondhandglas eller som nytillverkat glas, då oftast från Tyskland.
  • Valsat fönsterglas, eller kulturglas som det även kallas, har sina ojämnheter i samma riktning och ojämnheterna ligger parallellt. Valsat glas dras genom valsar och manglas fram till plana rutor, och rutorna kan göras större än de munblåsta.
  • Modernt glas, så kallat floatglas, tillverkas genom att glasmassan hälls ut i ett tennbad där glaset flyter överst och blir helt plant och får stelna. Det får inga skiftningar eller ojämnheter i sig.

Källa: Hedvig Bellberg, bebyggelseantikvarie och Lantlivs byggnadsvårdsexpert.

LÄS MER OM BYGGNADSVÅRD: