Drömmer du om att rusta upp sommartorpet? Här får du nio renoveringstips av vår byggnadsvårdare Hedvig Bellberg. Och fjorton bra byggnadsvårdsbutiker som har materialet du behöver.

1. Renovera långsamt
Spara originaldetaljerna som ger huset dess charm. Dörrar, snickerier och fönster kan dessutom vara specialsnickrade för just ditt hus och svåra att ersätta. Även om de skulle vara i dåligt skick kan ni använda dem som förlaga och be en snickare tillverka nya. Men renovera helst originalet. Gå på skattjakt! I uthus och bodar kan du hitta allt från gamla grindar och dörrar till fönster och lås som tidigare ägare sparat vid renoveringar. Detaljer som kan spela roll för hur du vill rusta upp ditt gamla hus.

2. Ta hand om taket
Taket är generellt det första du bör se över för att slippa fuktskador inne i huset. Tegeltak är vanligt på gamla torp och stugor och betyder mycket för husets karaktär. En panna går att använda så länge det inte är hål rakt igenom teglet. Håll hyfsat rent på taket, allt för mycket löv och mossa kan ge frostsprängningar. Byt ut trasiga pannor mot liknande gamla, det finns gott om begagnat taktegel av prima kvalitet till låga priser. Kika efter hela, lite mörkare pannor, ljus röd färg kan tyda på lös bränning. Kolla att takpappen är hel och se över stuprör och hängrännor.

3. Skorsten och eldstäder
Skorstenar utsätts för stora påfrestningar vilket gör att de riskerar att frätas sönder med tiden. Behöver man kalka om dem bör det göras med kalkbruk, som rör sig med det underliggande materialet. Kakelugnar, rörspisar, vedspisar och kaminer är både värdefulla värmekällor och trivselskapare i gamla hus. De murade underlagen blir snabbt fina med linoljefärg. Svärta till spisen finns att köpa i byggnadsvårdsbutiker.

4. Grunden
Det näst viktigaste att undersöka för att hålla torpet friskt och hållbart är att det finns en bra dränering. Låt en besiktningsman fuktmäta vid källarväggen eller under krypgrunden. Kommer ingen fukt in i huset kan det faktiskt vara till nackdel att ändra i en fungerande grund, följden kan bli att ventilationen och inomhusklimatet försämras.

5. Håll en fin fasad
Fasaden är husets skalskydd och ansikte utåt. Är den målad i slamfärg som Falu rödfärg behöver du bara borsta bort gammal färg med en hård kvast eller en stålborste innan du målar om med ny slamfärg. Har huset målats med akryl- eller oljefärg funkar det inte så bra med slamfärg. Skrapa bort så mycket du kan av färgen och måla sedan gärna med exempelvis linoljefärg.

6. Sköt om dina fönster
Gamla fönster är ofta gjorda av mycket bra virke. Grundregeln vid fönsterrenovering är därför att bara byta ut delar som är ruttna eller trasiga och underhålla resten. Ersätt spruckna rutor med gammalt glas eller nytillverkat handblåst. Så här renoverar du fönstren steg för steg: Plocka ut fönstret och skruva av gångjärnen. Skrapa bort gammalt kitt. Med en tång drar du försiktigt ut stiften som håller rutan på plats. Märk upp var de olika rutorna har suttit. Skrapa bort gammal färg. Laga trasiga delar. Slipa med fint sandpapper. Borsta bort gammal rost från metallbeslagen och rostskyddsbehandla innan du målar om. Stryk fönsterbågen med en blandning av terpentin och linolja. Stifta rutan på plats igen och kitta fast med linoljekitt som du först mjukat upp i handen. Måla fönsterbågen. Skrapa bort eventuella färgstänk från rutan med ett rakblad doppat i såpa.

7. Snygga till ytterdörren
Gamla ytterdörrar kan vara dragiga och otäta. De leder ofta in i en farstu där ytterligare dörrar förr ledde in till resten av huset. Man kan täta kring ytterdörren med till exempel yllelist och räcker inte det kan man hänga upp ett fint draperi mot kalldraget. Har dörren varit målad med linoljefärg kan du snabbt ge den ett nymålat utseende igen. Ta lite kokt linolja på en svamp och stryk ut tunt på dörren. Torka av överskottsfärgen efter tjugo minuter. Tipset fungerar förresten på allt som är linoljefärgs-målat och inte bara på dörrar. När pigmentet i färgen och träet har mättats med olja kan man skjuta målningen på framtiden ett tag!

8. Var rädd om farstukvisten
En välkomnande farstukvist med sirlig snickarglädje ger huset charm. Titta på gamla foton och ta hjälp av en snickare för att rekonstruera eventuellt bortplockad dekor. Övergången mellan farstukvistens tak och husvägg är ett ställe där det lätt kan bli röta, liksom nertill vid stolpar och räcken som kan behöva lagas med nytt virke. Stryk gärna ändträet med en blandning av kokt linolja och terpentin. Är trappstegen gjorda av sten? Ge dem ny lyster genom att tvätta av dem och mätta med såpa.

9. Gör research
På länsmuseer och hembygdsföreningar, kommuner och lantmäteriet kan det finnas ritningar, fotografier och annan värdefull information om ditt gamla hus. Du kan också få veta mer om den lokala byggnadstraditionen och vilken färgsättning som var vanlig när huset byggdes.

renovera sommartorpetguide, ur LLV nr 3 2015, illustration av Unni Zetterling

Här finns reservdelar och material till gamla hus:

Allbäck Linoljeprodukter i Bjäresjö Skola utanför Ystad har alla upptänkliga ekologiska byggnadsvårdsprodukter av linolja, från tvålflingor till färg, kitt och såpa.

Byggfabriken är en järn- bygg- och inredningshandel som specialiserat sig på byggdetaljer i gamla stilar. Beslag och snickerier i egen tillverkning är en av specialiteterna.

Byggigen. En portal till mängder av annonser för gamla byggdelar. Här hittar du allt från spröjsade fönster och spegeldörrar till badkar och beslag.

Byggnadsapoteket. Denna finska byggnadsvårdsbutik ger ut en gedigen katalog med över 2 500 renoverings- och inredningsprodukter för gamla torp och gårdar. 

Gysinge centrum för byggnadsvårdEn oas för alla som renoverar gamla hus. Här finns både nytillverkat efter gamla förlagor och välfyllda lager av patinerat antikt.

Hedenstedt. Ett eldorado av gammalt taktegel. Taktegelsmuseum med information om tegelbrukens olika stämplar och kännetecken.

J. Davidssons eftr. AB. Denna legendariska tillverkare av gjutjärnsspisar har även reservdelar till köksspisar och kaminer från sent 1800-tal till nutid.

Kyrktak. Säljer takspån i olika former och träslag samt lägger och tjärar spåntak till alla typer av hus.

Nacka/Överjärva Byggnadsvård. Två butiker där kunniga eldsjälar erbjuder ett brett sortiment av byggvaror och inredningsdetaljer, lite nytt och mycket begagnat. 

Ottossons färgmakeri har svensktillverkad linoljefärg i ett femtiotal olika kulörer. Här finns även slamfärger, kalkfärger, emulsionsfärger och egentillverkad linoljesåpa. 

Ovolin. Tillverkar klassisk äggoljetempera på naturliga råvaror och tar fram kulörer som passar gamla byggnadsepoker. Här finns dessutom en byggnadsvårdsbutik. 

Qvarnarps byggnadsvårdsbutik. Här finns ett stort lager av begagnade byggdelar, färger, böcker samt nytillverkade byggnadsdetaljer och beslag i traditionella material och stilar. 

Qvesarums Byggnadsvård. En välsorterad butik med gedigen, nytillverkad inredning med förlagor från äldre stilepoker. Även begagnade byggdelar som mur- och taktegel med härlig patina.

Vasstak Adam Ooms. Taktäckare i Skåne som har det mesta för gamla vasstak.