Mitt ute på det småländska höglandet, med Nässjö som närmaste tätort, bor Elisabeth och Patrik med sina tonårsbarn och 90 ulliga tackor av varierande ras. Vid sidan av fårskötseln har Elisabeth ett brinnande intresse för blommor och växtodling och har skapat sina drömmars trädgård av en enkel gräsmatta.

Elisabeths 5 tips för en vacker och lättskött trädgård: 

1. Hellre en stor rabatt än tio små.

2. Skippa i mossrivningen och ogräsrensningen av gräsmattan och gör något roligare istället. Mossa är också grönt och blommor i gräsmattan är vackert.

3. Plantera mycket ätbart det älskas av alla, framförallt barn. Jag har smultron runt grönsakslandet. Det hindrade mina barn från att traska runt och trampa ner när de var små. Smultron är även snyggt i perennrabatten.

4. All öppen jord är bannlyst. Låt inte ogräset få en chans att sticka upp. Smidigast är att täcka med exempelvis gräsklipp så får dina växter även lite extra näring. Eller täck med ull. Det är snyggt, innehåller mycket näring och gör livet svårare för sniglarna.

5. Gilla läget. Trivs inte växten, flytta den. Vill hunden springa i rabatten, gör en liten snygg gång just där eller plantera något högre eller sätt upp något stort roligt som stopp. Får man ta en till. Skapa blickfång.

Tradgard36

För 18 år sedan tog Elisabeth och Patrik som åttonde generation över gården i Högagärde. Vid sidan av fårskötseln har Elisabeth ett brinnande intresse för blommor och växtodling. Ett intresse som resulterat i att det som en gång var en enkel gräsmatta, idag är en ljuvlig trädgård med ett överdåd av vackra blommor, frukt och härliga grönsaker.

Läs också: Så skapar du rum i trädgården

Trädgård11

Högagärde är en typisk småländsk by med små åkrar, små ängar och stora skogar inpå knuten. Området räknas till växtzon 4-5 alltså näst intill norrlandsklimat. Trots det förhållandevis karga klimatet omgärdas Elisabeth och Patriks ljusgula 1940-talsvilla av en prunkande trädgård där växtligheten inte tycks finna några gränser. Fruktträd och bärbuskar från tidigare decennier samsas med nysådda grönsaksland och stora rabatter med perenner i vackra färgskalor. När gården övertogs i mitten på 90-talet fanns inget av den växtprakt man finner här idag.

Läs också: Experttips: Välj rätt rosor för din trädgård

Tradgard15

– Tidigare generationer har inte haft något större trädgårdsintresse och allt var i princip bara en stor gräsmatta med lite fruktträd och bärbuskar i utkanterna innan jag kom hit. Delar av gräsmattan slogs för hand med lie av min svärfar för att bli foder till djuren, men jag, jag hade drömmar om en lantlig lite romantisk trädgård istället, säger Elisabeth.

Elisabeth närde också drömmen om att vara självförsörjande på frukt, bär och grönsaker. Men den drömmen tycks förbli en dröm.

Tradgard13jpg

– Det är svårt att få tiden att räcka till när man är bönder som vi. Men jag är så tacksam för allt det som vi själva odlar. Det känns så bra att veta vad man stoppar i sig och det är mycket roligare att laga mat när man själv kan gå ut och skörda det man har för stunden. Jag tror också att man får en annan förståelse för naturen när man föder upp djur och odlar sin egen mat. Elisabeth har inte mätt, men hon uppskattar tomten och trädgården till drygt 1000 kvm. Oftast sköter hon allt själv, även om sonen är den som klipper gräset och dottern gärna hjälper till med bärplockning.

Tradgard23

– Ibland lyckas jag också få mannen att snickra något litet växtstöd, säger Elisabet och skrattar. Hela familjen njuter av trädgården. För Elisabeth betyder trädgården och arbetet där i första hand skön avkoppling, medan den för barnen innebär ett utrymme för sport och lek. På baksidan av huset finns både en volleybollplan och, den nu för tiden, obligatoriska studsmattan.

Tradgarden46

Den lummiga och artrika trädgården är på klassiskt vis indelad i rum. För att inte skymma utsikten över omgivande åkrar är det låga häckar, grusgångar och rabatter med höga perenner som står för indelningen.

29Tradgarden

– Vi vill dessutom ha full koll på vilka bilar som kör förbi på vägen utanför. Hade vi haft en liten stadsträdgård hade vi säkert tänkt helt annorlunda och boat  in oss med höga häckar och plank. Även om Elisabeths grundtanke är att dela in trädgården i rum så är rummens början och slut ibland lite flytande utan riktig början och riktigt slut.

Tradgard30

Läs också: 10 härliga lusthus

– Jag brukar ändå prata om exempelvis grönsakslandet, grusgångsrabatten, lusthusrabatten och baksidan.

Elisabeth jobbar som florist och den konstnärliga utformningen av trädgården är hennes största drivkraft.

– Jag tänker likadant i trädgården som på jobbet, fast en trädgård är så mycket större.

Tradgarden5

I början när jag valde perenner tittade jag kanske bara på att själva blommorna skulle matcha och inte så mycket på bladverken.  Jag odlade också mer konstiga svårskötta grönsaker och annorlunda sommarblommor. Jag ville testa allt, men numera odlar jag det som trivs hos mig. Jag orkar inte fjäska för svårskötta växter. Det enda undantaget skulle väl kunna vara lavendelhäcken då.

1Tradgard

Inspiration till sitt skapande finner Elisabeth på olika håll. Floristjobbet ger inspiration till trädgården och trädgården ger i sin tur inspiration till skapandet på jobbet. Inredningstidningar, trädgårdsbloggar, Flickr, de olika årstiderna och den omgivande naturen är andra källor till inspiration.

25Tradgard

Ett vackert blickfång som ligger gömt lite hemligt bakom höga perenner är ett gammalt nedsänkt badkar.

Tradgard31

– Jag hade pratat om att gräva ner ett badkar i trädgården så länge att barnen till slut tröttnade och sa att det nog aldrig skulle bli av. Lite handlingskraftig vill man ju vara så då blev det till slut av. Det var bara det att då hade barnen redan lämnat plask och lekåldern. Dottern har haft spa där med sina kompisar en gång men annars badar vi aldrig i det. Det är bara för dekoration.

Tradgard38

 Några blommor flytande i det nedgrävda badkaret blir ett vackert blickfång.

Läs Elisabeths blogg om trädgården och fåren här