Hur fixar man solblekta bågar, hur blir man av med kondens och hur känner man igen munblåst glas? Byggnadsvårdaren Hedvig Bellberg svarar på 5 frågor om fönster!

Prenumerera på Lantliv!

Hur känner man igen munblåsta fönster?
Jag undrar lite över gammalt fönsterglas. Hur ser man om en glasruta är munblåst?
Tova

SVAR: I det munblåsta glaset finns ojämnheter och blåsor, vilket även finns i valsat glas. Men ett sätt att se om det är munblåst är på hur ojämnheterna vandrar i glaset, för det avslöjar tillverkningsmetoden. Munblåst glas har ojämnheter och blåsor i oregelbundet mönster. Valsat glas har ojämnheter i samma riktning och de ligger parallellt. Ställ dig utomhus och titta på dina fönster för att avgöra. Munblåst glas blåses i cylinderform och öppnas med snitt. Cylindern värms sedan upp på nytt i en ugn och vecklar då ut sig så att glaset blir platt innan det stelnar.Valsat glas, eller kulturglas som det kallas i dag, dras genom valsar och manglas till plana rutor, som kan göras större än de munblåsta. Modernt glas, floatglas, tillverkas genom att glasmassan hälls ut i ett tennbad där glaset flyter överst och blir helt plant. Det får inga skiftningar eller ojämnheter. Tillverkningen av fönsterglas i Sverige utgjordes före 1930 av munblåst glas, fram till 1970-talet av valsat glas och därefter av modernt glas. Skulle en munblåst ruta gå förlorad kan du med lite tur hitta passande nya hos fönsterhantverkare eller i byggnadsvårdsbutiker. Rätt sorts glas gör mycket för intrycket av ett gammalt hus.

Läs ävenUnderbar vintermeny med citrus

Hur får vi bort fönsterkondensen?
Varje vinter får vi problem med kondens mellan fönsterglasen i vårt torp efter att vi satt in de gamla lösa innanfönstren. Hur blir vi av med kondensen?
Birgitta och Claes

SVAR: Det är troligen så att era innanfönster är otäta. Kondensen på och mellan fönstren uppstår när hög luftfuktighet fälls ut på den kalla fönsterytan. Många vet hur det blir när man sitter i en avstängd bil och andas: rutorna blir alldeles immiga. Om ni har kondens på insidan kan det vara ett tecken på dålig ventilation eller luftcirkulation. Det kan i så fall vara bra att ta ner tunga gardiner. I ert fall verkar det vara så att innanfönstren inte håller tätt. Ytterbågen ska andas medan innerbågen ska vara tät. Så ta bort snön från fönsterbrädan på vintern. För att komma bort från kondensen har man i gamla tider lagt fetvadd mellan fönstren som suger upp fukt och ser fin ut vintertid. Det är inte supereffektivt men det hjälper om resten stämmer, så täta framför allt kring de löstagbara innanfönstren. Det går bra med modern tätningslist.

Läs även: Inspirerande lantkök

Hur målar jag fönstren miljövänligt?
Jag ska måla om mina gamla tvåglasfönster och vill välja något miljövänligt färgalternativ, vad rekommenderar du?
Ralf

SVAR: Jag rekommenderar linoljefärg till fönstren för att den tränger in bra samtidigt som den låter träet andas. Den blir bara hårdare med tiden. De första tiotal åren behöver du måla med några års mellanrum, sedan mer sällan. Det bästa med linoljefärg är att det bara är att måla vidare på tidigare färgskikt som har god vidhäftning. Du behöver alltså inte skrapa bågarna trärena. Vad dina fönster just nu är målade med vet jag ju inte, men små fyrkantiga färgflagor som sitter hårt är tecken på att fönstren är målade med linoljefärg. Jag rekommenderar dig att behålla de gamla fönstren framför att byta ut dem. De är förmodligen av god kvalitet om de är original. För att underhålla fönstren så att de klarar sig länge kan du se över söderfönstren lite oftare då de är utsatta för värme och solljus, och det är även bra att olja in bottenstyckena då och då och kitta med linoljekitt där kittet försvunnit. Måla när det är varmt ute, men inte i direkt solljus, och stryk tunt så att torktiden inte blir så lång. Det finns ett bildspel på www.stockholmslansmusem.se där en traditionell fönsterrenovering redovisas steg för steg.

Läs ävenSenaste nytt från Lantlivs bloggare

Bör vi byta ut de gamla fönstren?
Jag bor i ett hus från 1944. Vi får ofta broschyrer från företag som vill hjälpa oss att byta ut våra gamla fönster. Och de är slitna, men glaset är vackert och lite oregelbundet. Jag har även hört att gamla fönster gjorda av kärnvirke håller i evighet. Ska vi renovera eller köpa nytt?
Bettina

SVAR: Renovera! För både gamla glas och bågar, men framför allt bågar, gäller att de brukar vara av toppkvalitet. Förr drev man inte upp virket så snabbt som i dag, vilket gjorde träet i gamla fönster hårt. Och torkningsprocessen kunde pågå väldigt länge. I dag snabbtorkar man träet. Det stämmer att man använder kärnved, stockens inre, vid god fönstertillverkning. Leta på mindre snickerier efter riktigt bra fönstervirke! Bottenstyckena i gamla fönster kan behöva restaureras och bytas ut men det är inte säkert att träet är rötskadat bara för att färgen är sliten eller känns lite mjuk. Det bästa är att kontakta en kunnig byggnadsvårdsfönsterfirma, närmaste länsmuseum kan förmedla en kontakt. Själv kan du skrapa, kitta, måla och även underhålla med rå linolja som impregnerar träet. Är fönstren målade i linoljefärg tål de att borstas av och strykas många gånger utan att behöva slipas trärena varje gång. Efter tre år till en början, sedan i längre intervaller tills färgen blivit hård och beständig.

Läs ävenRenoveringstips och kul DIY-idéer!

Hur fixar jag fönsterbågarna?
Mina gröna fönsterbågar har blivit blekta. Jag undrar därför om det finns något man kan stryka dem med så att de håller lite bättre i färgen? De på norrsidan är gröna, men de på sydsidan är närmast gråa.
Gustav

SVAR: Har du målat med oljefärg kan det bli så att oljan torkar ur på sydsidan där solen värmer extra mycket. Mycket av det gröna pigmentet finns dock kvar i färgen, så om du inte känner att det riktigt är dags att måla om redan, kan du testa att använda en restaureringsolja eller impregneringsolja på bågarna. Oljan fungerar bra på blekta fönsterbågar och är bara att stryka på efter rengöring med miljövänlig målartvätt. Oljan hjälper till att binda in pigmentet igen och återfuktar bra. Jag rekommenderar att du stryker bågarna i torrt väder men inte i stekande sol. När underlaget är för varmt kan lagren bubbla sig av solvärmen och när träet är för blött kan färglagren flagna av. Oljan tar några dygn på sig att torka.

Ta chansen att vinna i Lantlivs fina tävlingar