En kalkstenshus får med tiden en härlig patina med en levande lyster. Här får du den gotländska byggnadsvårdaren Jörgen Renströms enkla tips för att vårda kalkputsade hus.

Prenumerera på Lantliv!

1. Titta över fasaden någon gång på våren och leta efter vattenläckor från tak och stuprör som kan vara en fara för putsen. Men ta förslitning och småskador med tillbakalutat lugn! Först när putsen är generellt dålig och skadade ytor blir större än en halv kvadratmeter börjar det bli svårt att göra snyggt utan hjälp av en yrkesman.

2. Se till att du har en slev, en säck med kalk, lite pigment och en sandhög hemma så sköter du ganska lätt och smärtfritt underhållet själv vid behov. Det tar 20 minuter att med en spade blanda ihop ett par hinkar med 3 volymdelar kalk och 4–5 delar sand. Att få lämplig konsistens lär du dig om du gör det några gånger. Underhåll ska göras årligen om än så lite som möjligt.

3. Putsen är ofta skadad på utsatta platser, till exempel av regnstänk vid en trappa eller vid anslutning till taket där fasaden kan vara extra utsatt. Ofta finns också mindre sprickor som beror på rörelser i byggnaden. Undvik att döma ut hela putsen när sådana skador upptäcks. Småsprickorna avhjälps genom att stryka på kalkfärg och skadorna vid trappan får man sannolikt stå ut med eller laga och förvänta sig att det inte håller mer än några år. Alternativt
kan man försöka minska mängden regnstänk mot fasaden.

4. Lagningar av putsen bidrar till att ge huset en vacker patina, så oroa dig inte för att putsen inte är perfekt.

5. Att måla på putsen är enkelt. Använd kalkfärg och måla med en tät borste i tunna lager på väl förvattnad putsvägg, stryk på färgen i kryss. Är huset vitt så är det bara att blanda 25 kilo pulverkalk i 125 liter vatten till vit kalkfärg. Färgen kan sedan stå hur länge som helst om den rörs upp någon gång om året.

Källa: Jörgen Renström, Gotlands museum

LÄS MER OM BYGGNADSVÅRD: