Nya Zeeland bjuder på både natur och gott vin

Nya Zeeland bjuder inte bara på fantastiska naturupplevelser. Här finns också en gästfrihet man aldrig glömmer. Ofta möts man över ett glas vin från någon av de vingårdar som blivit landets stolthet. Just klimatet är en anledning så god som någon att resa över halva jordklotet för att prova vin. Svensk vinter är nyzeeländsk sommar, havet är uppvärmt och vindarna ljumma – och dessutom väntar naturäventyr runt varenda kurva.

Goda viner från Nya Zeeland

Det är mikroklimatet som gör Waipara Valley synnerligen lämpligt för vinodling. Dessutom är jorden kalk- och mineralrik, vilket resulterar i den kryddiga riesling som är områdets signum. Pegasus Bay Bel Canto Riesling 2009, kommer att finnas i Sverige till hösten.

Vinhuset Mountford Estate är minimalt, druvorna plockas för hand och produktionen sträcker sig till ett fåtal viner varje år. Å andra sidan är smakerna storslagna, som husets Hommage a’ L’Alsace som gårdens blinde vinmakare, CP Lin, blandat samman av pinot gris-, gewurtztraminer-, muscat- och rieslingdruvor som alla plockats på en och samma dag.

De branta kullarna till Martinborough, där vinodlingarna ligger som i ett rutnät och där mikroklimatet ger fantastiska skördar av framför allt pinot noir. Även här kan vi cykla, och efter att ha pratar och smakat oss fram på vingårdar som Te Kairanga och Te Muna Road landar vi på Ata Rangi där Alison Paton bjuder på vin och en rolig historia.

Mer information om de olika vindistrikten finns på: Wine Marlborough.

Fakta Nya Zeeland

Nya Zeeland ligger i Stilla havet, cirka 150 mil öster om Australien. Landet består av två stora landmassor, Nordön och Sydön, och ett antal mindre öar.

Numera har Nya Zeeland drygt fyra miljoner invånare. De flesta är av europeisk härkomst. Det inhemska maorifolket är största minoritet, därefter följer asiater och polynesier. De officiella språken är engelska och maori. Landet är ungefär hälften så stort som Sverige, 268 680 km2, tidsskillnaden är -12 timmar och högsäsong är mellan oktober och mars.

Så reser du hit:

Många flygbolag flyger till Nya Zeeland med mellanlandning någonstans i Europa och Asien alternativt Europa och USA. Den totala restiden ligger på mellan trettio och fyrtio timmar och det går att hitta tur-och-retur-biljetter för drygt 10 000 kronor. Det finns också flera resebyråer som syr ihop paketresor till Nya Zeeland enligt dina egna önskemål, till exempel Tour Pacific.

Trivsamt boende:

Waipara

Claremont Country Estate, byggt 1866, är nyrenoverat i gammal stil. Dubbelrum, frukost, afternoon tea och middag ingår i priset som är högt men som också inkluderar en jeepsafari i det fantastiska landskapet. 995 NZD per natt för två personer.

Marlborough

Old Saint Marys är ett måste för den som bor över i Marlborough. Byggnaden är ett nunnekloster, ditflyttat från Blenheim, med rum fyllda av antikviteter. Fantastisk trädgård, egna vinodlingar och gratis cykellån för gäster. Bed & breakfast, 600 NZD per natt för två personer.

The Rose Cottage är en söt stuga i trädgården på Herzog Estate, en av de många vingårdarna. Trevligt sovrum, sällskapsrum och pentry och inte minst härligt att hitta en frukostkorg med färsbakat bröd på verandan på morgonen. 380 NZD per natt för två personer, inklusive frukost.

Martinborough

Martinborough Hotel från 1882 är elegant och har stora ljusa rum i både huvudbyggnaden och på gården. Rummen i annexet har direktingång från rosenträdgården och trinettkök för den som lagar enkel mat eller frukost själv. 300 NZD per natt för två personer.

Aylstone Boutique Retreat, femhundra meter från stadskärnan, har ljusa fräscha rum med utsikt över kullarna i Martinborough. Rum med frukost kostar  från 230 NZD per natt för två personer.

Äta gott:

För att vara uppriktig: Det är inte helt lätt att hitta bra restauranger på den nyzeeländska landsbygden. De bästa köken finns onekligen i storstäderna. Men några pärlor går att identifiera i vindistrikten. Boka bord i förväg.

Waipara

Nya Zeelands bästa vingårdsrestaurang finns på Pegasus Bay, där maten serveras i rustik matsal eller i trädgården. Menyn är i baserad på lokala produkter som Canterburylamm, fisk och skaldjur från Kaikoura och grönsaker från trädgården samt gårdarna intill. Telefon +64-03-314 68 69. Enkelt men gott är det på Waipara Springs Winery & Café som  serverar lunch lagad på lokala råvaror. Telefon +64-03-314 67 77.

Marlborough

En skön bistro med trädgårdsservering finns på Herzog Winery. Mat av toppkvalitet till överkomliga priser, den sköna miljön lockar till långsittning. I huvudrestaurangen finns lyxig avsmakningsmeny. Telefon +64-03-572 87 70. La Veranda på Georges Michel Wine Estate serverar prydliga charkuteri-, ost- och dessertallrikar till bra priser, perfekt som paus i vinprovandet. Telefon +64-03-572 72 30.

Martinborough

Martinborough Hotel finns både finrestaurang och pubservering, båda trivsamma och med god mat från öppet kök. Vad sägs om långsamt tillagad grismage med asiatisk slaw, jo det är jättegott, eller laxfilé med kumminpotatis! Telefon +64-06-306 93 50. Micro Winebar är ett pyttelitet men trendigt ställe med jättesortiment av traktens viner och en nätt men naggande god tapasmeny. Telefon +64-06-306 97 16.

Läs hela artikeln i Lantliv nummer 2/2014.