Nytt år och nya trender. Är du nyfiken på vad som kommer? Kolla in vad trendgurun Stefan Nilsson ser i sin spåkula för detta år.

Trend-2015-1

1. Semester med Picasso

Lekfullhet. Mycket blått. Mättade Medelhavsfärger. En hel del grafiska element som flirtar med det etniska. Keramiken är ”tjock”, liksom lasyren. Spana in Gio Ponti mönster. Eller Lara Bohincs bokstöd för Skultuna, som är en snackis. Dessutom ser vi nu motsatsen till Fine Dining på bordet, bort med höga vinglas, nu ska det vara rustikt. Picassos hem La Californie är en inspirationskälla.

Trend-2015-2

2. Marint naivt

Den här trenden har inget att göra med den amerikanska östkusten. Färgerna är blått, vitt och korall. Det är doften av hav. På porslin och produkter ser vi mönster och tryck på knopar, rep, koraller, sjöstjärnor, snäckor och fiskar. Jeansblått, mycket rep och kanvas!

Trend-2015-3

3. Flowers on piedestals

Jo men visst, det grönskar fortfarande. Naturen flyttar in ännu mer. Vi har kvar vårt engagemang för odling, men vi vill lära oss mer om arter etc. Och blommorna i rummet kommer upp från fönsterbrädor och golv, nu vill vi ha amplar (tänk rep och makramé!). Och piedestaler. Spana in Sattler/Annells växtlampa. Och framför allt ser vi gröna växter (ej blommande krukväxter!) tillsammans med terrakotta som är ett material som gör entré igen. Både Electrolux och Fiskars har tagit fram ”odlingsskåp” för köket.

I denna gröna trend ingår förstås också maten! Juice är bara sååååå trendigt. Juicebarer kommer snart vara lika vanligt som alla kaffeställen. Vi är fortsatt rädda för sockret, mycket syra i maten och så kommer ostronet bli det nya snackset …

2015 är enligt EU Solrosens år. Intresset för terapeutiska trädgårdar ökar och vi vill vara ute i trädgården ännu mer, trädgårdsbelysning kommer bli större.

Trend-2015-4

4. New Simplicity

Minimalismen är tillbaka, en reaktion mot shabby chic och det överlastade. En flirt med både amish och shaker, det avskalade och rena. Idealet om det rena, fria livet på landet! Vi reducerar, väljer bort. Att våga hoppa av det stressade liv vi lever och söka efter kvalitetslivet. Enkelt, välgjort, avskalat. Här kommer terrakottan in igen.

Trend-2015-5

5. Shimmer, shammer

Den här trenden är precis i sin linda, vi får se var den tar vägen. Den känns lite konstig och omogen. Metalliska blänk, mycket speglar, skimrande ytor, lite skavsigt, flirt med 70-talet och Woodstockeran. Vi kommer också se mycket pärlemor och konstiga stenar à la kvartsstenar och ametist. Street food blir ännu större, vi kommer få gatufestivaler för street food och hälsa.

Bilderna kommer från Tine K Home, Lara Bohinc, Martininreda, Lions & Cranes, Westelm, By Mutti, Atelje alt, House of Rym, Ikea, Lotta Agaton, Lilla orangeriet och Pinterest.

Nyfiken på årets färg? Kolla här!

Trendig inspiration till sovrummet hittar du här!