Marie Delice Karlsson och Helena Strauss har gjort mängder av vackra inredningsreportage till Lantliv genom åren. Nu senast frossar de i julpyssel i specialnumret Inred för jul. Var får de all inspiration ifrån? Vi ställde 5 frågor till dem!
ByMildred-1

Helena och Marie Delice.

1. Hur får ni inspiration till era inredningsreportage?
– Först lyssnar vi till vad tidningen vill ha. Det gäller att förnya sig på något sätt, i färg, tema, miljöer och så vidare. Sedan brainstormar vi, skissar på idéer och till slut har vi kommit fram till något som vi tror kan bli bra. Då återkopplar vi till tidningen och kollar av så att vi är på rätt spår. När det gäller pyssel  är det bara att sätta i gång att införskaffa material och tillverka sakerna. Inspiration får vi genom resor, tidningar, Pinterest med mera. Vi inspirerar också varandra, en idé kläcks och så spånar man vidare på det och förhoppningsvis landar man i något bra.

Kalenderhus på ett vackert träskåp från Mimoza.

En kalender ur reportaget.

2. Hur går själva fotograferingen och stylingen till?
– Vi skissar upp varje bild och tänker oss en liten historia som ska spegla bilden. För att lyfta pysslet så ska det placeras i en autentisk miljö eller så bygger vi upp en miljö i studio. Innan plåtningen har vi varit ute på stan och letat upp rekvisita som kan passa, vi lånar också från flera leverantörer och håller koll på deras nyheter. Bilen packas full och så åker vi till vår location för dagen. Där plockar vi upp våra saker och bygger upp bild för bild. Om vi inte plåtar själva så har vi en fotograf som ställer in kameran efter den vinkeln vi vill ha. Sedan tar vi bilden och tittar på den tillsammans med fotografen på datorn, ibland får vi ändra, ta bort eller lägga till. Vi håller på tills vi är helt nöjda.

Att vika pappersänglar är en klassiker på pysselkvällen.

Papperspyssel är populärt.

3. Hur gör ni själva för att skapa julstämning hemma?
– Vi skapar julstämning med blommor, grönt, levande ljus och dofter. Våra tips för att komma  i julstämning är att sätta på lite julmusik, tända levande ljus och värma lite glögg på spisen. Plantera hyacinter i koppar, burkar, skålar, vad du har. Lite mossa runt lökarna blir fint. Häng upp adventsstjärnor i en grupp, det blir effektfullt. Små granar, så kallade dikesgranar i syltburkar har vi sett nu i några år, men det är ju juligt och ett bra sätt också för den som bor litet. Bind kransar och häng upp på ytterdörren, det känns välkomnande. Baka. Doften av pepparkakor och saffran älskar vi på julen.

Slå in ett juläpple som bordsdekoration!

En ny variant av bordsdekoration.

4. Hur kom det sig att ni blev inredare/stylister?
Marie Delice:
– Jag har alltid haft inredning som intresse och skulle från början ha blivit kläddesigner. Jag jobbade i Stockholm med kläder och hade ansvar för skyltningen i kedjans butiker och var med att starta upp deras franchisebutiker så att de såg snygga ut. Efter några år började jag ha egen tillverkning av saker inom inredning och ställde ut på designmässan Formex. Därefter utbildade jag mig till dekorationsmålare och renoverade ett gammalt missionshus. Att jag är där jag är idag är en slump. Jag hade ett hus som Lantliv ville ha ett reportage ifrån och redaktionen tyckte att jag fixade stylingen så bra att jag inte behövde ta någon hjälp.
Helena:
– Jag har jobbat inom IT i många år som chef. Valde en dag att börja med något helt annat eftersom man ibland hamnar i ett läge där allt rullar på. Jag har alltid haft ett intresse för färg och form och startade en inredningsbutik med möbler, detaljer och textilier med sömnad. Till detta skapade jag en webb-butik till affären. Sedan sålde jag allt efter 3 år. I stället blev det inredning till 100 procent. Träffade Marie och vi blev ett team. Hon behövde ett växthus och en kund tipsade mig om detta och jag svarade Marie att hon kunde låna mitt … Sedan var det kört! Vi jobbar otroligt bra ihop. Tänker och ser lika på allt.

Ett gäng små pinngranar blir fina tillsammans med en bordsgran.

Nya sorts granar.

5. Sist av allt: Var kommer ert företagsnamn byMildred ifrån? Och hur fick du, Marie, ditt vackra mellannamn Delice?
Marie Delice:
– Mildred kommer från Helenas mormor och det blev bra, tyckte vi, som ett gemensamt arbetsnamn. Delice heter jag efter min mamma, i skolan var vi två Marie Karlsson så alla sa alltid Marie Delice. Jag tecknade ett skivomslag i 17-årsåldern och då ville de inte skriva design av Marie Karlsson utan ville bara använda sig av Delice. Det är franskt men jag har ingen påbrå därifrån – däremot är jag vallon.

Inred för jul säljs med Lantliv nr 11.
Se hela Maries och Helenas pysselreportage ”I tomtens verkstad” i Lantlivs specialtidning Inred för jul, som säljs tillsammans med nr 11/2014 i butik. Du som är prenumerant kan beställa tidningen gratis här fram t o m den 1 december 2014.

Marie Delice Karlsson

Marie Delice.

Marie Delice Karlsson
Ålder: 48 år.
Yrke: Inredare/stylist bloggar på bymildred.blogspot.se tillsammans med Helena Strauss. De finns även på Facebook och Instagram.
Familj: Fredrik, 42 år, och barnen Benjamin, 14 år, Philippa, 8 år. Christopher, 25 år, är utflyttad.
Bor: I en stor, gammal disponentvilla i Björketorp mellan Varberg och Borås.
Just nu: Håller på med renovering av vårt sommarhus på Gotland, långt att åka men det gör vi så ofta vi kan.

Helena Strauss

Helena.

Helena Strauss
Ålder: 46 år.
Yrke: Inredare/stylist bloggar på bymildred.blogspot.se  tillsammans med Marie Delice Karlsson. De finns även på Facebook och Instagram.
Familj: Fredrik, 46 år, och barnen Evelina, 17 år, Gustav, 15 år, och Melker, 11 år.
Bor: I ett gammalt sekelskifteshus i Kullavik utanför Göteborg.
Just nu: Har precis blivit klara med ett nybygge, kombinerat gästhus/kontor.

Mer inspiration på Lantliv.com:

Anna Truelsen.
 SÅ BLEV JAG INREDARE – ANNA TRUELSEN BERÄTTAR