Expertens tips för dig som vill skaffa höns

Dennis Lööv, ordförande i Sveriges fjäderfäklubb ger sina bästa tips till alla som funderar på att skaffa höns!

Expertens 14 tips till dig som vill skaffa höns

expertens tips till di´g som vill skaffa höns

Foto: Anette Brunsell

Ordförande Svenska fjäderfäklubben.

1. Att skaffa höns ska vara ett genomtänkt beslut.

2. Man kan börja med att låna eller hyra sommarhöns.

3. När man bestämt sig, planera redan från början hur vinterboendet ska se ut. Höns är tåliga men behöver ett isolerat frostfritt utrymme. Vattnet får inte frysa och indragen el behövs för att  vid behov kunna använda värmelampa.

4. Byggsats för friggebod eller lekstuga går att anpassa. Oftast mer ekonomiskt än färdiga specialbyggda hönshus på marknaden. Hönsgård med tillgång till skugga behövs.

5. På sommaren fungerar kaninburar bra.

6. Utrymmena ska hållas rena och städas regelbundet, ha strö på golvet och fri tillgång till, mat, friskt vatten och sandbad.

7. Jordbruksverket är tillsynsmyndighet men reglerna för höns är anpassade för industrihöns och inte familjehöns och sällskapsdjur.

8. Varje kommun har egna regler för vad som gäller för höns i tätbebyggelse. Tuppar oftast ej tillåtna. Prata med grannar och visa hänsyn även om du bor på landet. Tuppar kan låta mycket och frigående höns som äter upp grannens sallad blir inte populära å andra sidan har tuppen många viktiga funktioner i flocken.

9. Om man väljer att ha tupp, blir det befruktade ägg och har man en ras som vill ruva blir det många nya tuppkycklingar. Bra att besluta redan från början vad man ska göra med dessa. Kanske går det att sälja enstaka men i längden blir det svårt.  Vem slaktar?

10. Läs på om olika raser. Besök fjäderfäuställningar och prata med olika uppfödare. Det skiljer mycket mellan olika raser både i utseende, storlek, temperament, hur mycket de värper, vilket utrymme de behöver, drift att ruva och hur tama de blir.

11. Undvik att spontanhandla på utställningar. Skapa istället kontakter och besök uppfödare hemma, då har man också nån att rådfråga om det skulle behövas senare.  Hönsen ska se pigga och alerta ut, vara aktiva. Köp unga eller vuxna djur där könet är bestämt.

12. Det har blivit populärt att köpa ägg på facebook och kläcka själv, men då vet man som sagt inte vad man får. Det kan vara obefruktade ägg och det kan bli många tuppar.

13. En höna kostar 100-200 kr och säljs ofta i par med tupp.

14. Gå med i en fjäderfäförening och träffa likasinnade! Ofta anordnas trevliga aktiviteter som resor och utställningar.

Besök också:  

Sveriges Fjäderfärklubb

Svenska kulturhönsföreningen