Småhusrörelsen "tiny house movement" sprider sig över världen med små, fina personliga hus – gärna på hjul. Ett tiny house har ofta kreativa, yteffektiva lösningar och spännande husdesign. Här är några av våra inspirerande tiny house-favoriter.

Konsten att bygga om en gammal trävagn till ett mysigt minihus med hjälp av återbruk och egensnickrade lösningar är det allt fler som vill lära sig.

Inspirationen kommer från den så kallade tiny house-rörelsen, som startade på 1990-talet i USA och tog ny fart efter bankkrisen på 2000-talet när många amerikaner förlorade sina hus och behövde en billig bostad.

Tiny house-rörelsen förespråkar att man bygger sitt eget lilla hus med miljövänliga naturmaterial, allra helst av återbruk. Ett tiny house brukar vara mellan 10 och 30 kvadratmeter stort och står ofta på hjul.

Läs även: 14 inspirerande attefallshus – byggregler och tips!

Minimalt sommarhus på hjul, 18 fina kvadratmeter.

Foto: Foto: Minna Mercke-Schmidt

Med återbruk, platsbyggda lösningar och ett stort mått kreativitet blev en gammal manskapsbod ett mobilt krypin på 18 kvadrat – ett charmigt ”tiny house” som gjort för semester. Foto: Minna Mercke-Schmidt

Titta in i manskapsboden som blev ett sommarhus på hjul!

Lockelsen med ett tiny house-hus beskrivs av många även som en längtan efter en friare tillvaro där man får utforma och bygga sitt hus själv – och en mer hållbar ”downsizad” livsstil med en enklare materiell standard och med så få prylar som möjligt, gärna ett liv nära naturen med självförsörjande inslag.

I dag finns det även svenska inspirationsgrupper på exempelvis Facebook, där intresserade kan ge varandra tips och råd. På Pinterest, Instagram och i olika bloggar hittar man många kreativt egenbyggda minihus att inspireras av.

De kurser som ges i att bygga ”tiny houses”, av exempelvis föreningar och folkhögskolor, blir snabbt fulla, berättar David Roxendal, som har hållit flera tiny house-byggkurser i samarbete med föreningen Permakultur Stjärnsund i södra Dalarna.

– Typiskt för ett tiny house är mindre saker, mindre månadskostnader, ett liv närmare naturen och känslan av att bo i något som man själv har byggt ihop och anpassat efter sina egna önskemål och förutsättningar, säger han och fortsätter:

 – De allra flesta av mina kursdeltagare har antingen börjat bygga eller redan skaffat sig en egen vagn att bo i, vilket jag ser som positiv feedback. De känner sig inspirerade och vågar bygga sitt minihus efter en kurs.

Vad gäller designen för ett tiny house är det bara fantasin som sätter gränser. Här är 9 inspirerande varianter i olika stilar!

1. Ta vattenvägen med ett charmigt minihus på en flotte.

2. New England-stilen med liggande panel i ljusblått och vitt klär detta fina tiny house.

3. För den äventyrlige som längtar ut i vildmarken passar ett hemtrevligt litet hus på hjul.

4. Med ett snyggt matchande trädäck känns mikrohuset extra gemytligt.

5. Med ett växthus på släp har man alltid den prunkande trädgården med sig.

6. Ett minihus med bastu blir ett favorittillhåll sommar som vinter.

7. Fint, färgstarkt och western-inspirerat – det blommande minihuset för tankarna till den gamla TV-serien Lilla huset på prärien.

8. Ett modernt tiny house med trolsk atmosfär mitt i skogen.

9. Ett eget rum med utsikt är ibland det som man önskar sig mest.