”Vi skaffade höns när vi flyttade till landet”

Hur är det att ha höns egentligen? Och hur går man till väga om man funderar på att skaffa? Läs om hur Hampus och Emelie gjorde när de skaffade höns och hur deras första hönsår har varit!

Efter ett år med höns konstaterar Hampus och Emelie Skoglund att det är ännu mysigare än de hade trott, särskilt sen de vågade släppa dem fria i trädgården. Först var Hampus orolig för att de skulle springa ut på byvägen, vaktade dem och försökte fösa tillbaka när de kom för nära, men det visade sig snart att hönsen klarar sig utmärkt.

Läs också: Drömmer du om att skaffa höns? Se den här filmen!

Hönshus

Det är verkligen idylliskt och hemtrevligt med höns som fridfullt spankulerar framför huset.

– Att folk sänker hastigheten när de ser dem i trädgården är bara positivt. Vi har dock blivit av med en del sallad och fått en kruka med sommarblommor söndersprätt, säger Hampus.

Mysan låter sig gärna klappas.

Mysan låter sig gärna klappas.

– Nu märks det också vilka små personligheter hönsen är, fortsätter han och tar upp Mysan i knät. Hon är mest sällskaplig och finner sig väl i att bli klappad.

Hönshus

Höns betar mycket gräs och det är det gröna klorofyllet som gör gulorna gula.

Alla har namn inspirerade av utseendet. Donna har längsta kammen, Goldie, Blanka och Blondie är vita. Tuppen och en höna som är de enda Hedemorahönsen i gänget vita med mörk rumpa, har fått namn efter bekanta i byn, Jossan och Johannes. Vad de tycker om detta låter vi vara osagt. De helvita och bruna är Lohman en värphybrid. Att det blev just Lohman berodde på att man redan hade goda erfarenheter av dessa i släkten som trevliga och bra värpare. De har inte kvar driften att ruva.

Vi blev med höns

Emelie med dagens ägg. Att alla bruna höns värper bruna ägg är inte säkert, men här är det så. Det finns också hönsraser som värper blåaktiga och gröna ägg.

Äggen blir vita, bruna eller mellanbruna. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att vita höns värper vita ägg och bruna höns värper bruna, men här är det så.

Hönshus

Tuppen håller vakt medan hönan tänker lägga ett ägg. Äggen kan sen samlas in genom en lucka på utsidan.

En dag märkte de att Jossan smög iväg till uthuset där hon gjort sig ett rede nästan osynligt bland lådor och grejer och nu har hon lagt sig att ruva. Hampus har lagt nät över en odlingslåda, där kycklingarna ska få vara när de kläckts. Det tar 21 dagar till kläckning från att hönan lagt sig ordentligt.

Hönshus

Lekstugan som blev hönshus med en väl tilltagen hönsgård bakom.

På tomten stod redan en gammal lekstuga som skulle få bli hönshus. Den visade sig vara i mycket sämre skick än de räknat med och av den ursprungliga konstruktionen återstår bara golvet som dessutom har fått ett nytt golv över sig. Taket är höjt så man kan stå bekvämt inomhus när man städar och plockar ägg. Den lilla ursprungliga verandan är inbyggd för att vinna utrymme. Allt är isolerat och el är indragen. De hjälptes åt och arbetet tog en månad.

Hampus konstaterar att det hade varit mycket enklare och billigare att köpa en materialsats till ett förråd och anpassat det istället, men annars är de nöjda.

Hönshus

När det vankas nåt gott kommer hela flocken på stört. De tar gärna hand om matresterna, pasta, ris, kokt potatis, quinoa och majs är godis som höns går igång på, men de är allätare.

Flocken trippar runt som trädgårdsprydnader på gräsmattan medan vi pratar, men när det rasslas med maten samlas de snabbt. Nån hittar mina medhavda muthavregryn som ligger bredvid och förser sig girigt.

Tuppen övervakar sina hönor, håller utkik efter faror, varnar om gladans siluett syns på himlen eller grannens katt kommer för nära. Äter inte så mycket själv.

Hönshus

Inne i hönshuset hålls det rent och snyggt. Hönsen har alltid tillgång till mat och färskt vatten. Blir det lite kyligt sätter man på värmelampan. Små stegar leder upp till sittpinnar och facket med reden.

De två  katterna och tryffelhunden kommer väl överens med hönsen. De känner varandra. Hunden brukar inte vara lös på egen hand utan i lina. Tycker hönsen är spännande men mer är det inte.

Hönshus

-När vi köpte hus på landet tyckte jag att vi självklart skulle ha djur också, säger Emelie.

När Emelie och Hampus flyttade ut till landet kom de först överens om att skaffa en katt.

– Men jag kom hem med två, säger Emelie.

Sen utökades familjen med hund som kräver en hel del passning och skulle vi  ändå vara hemma och ta hand om hund och katter kunde vi lika gärna ha höns också, resonerade Hampus.

Läs också: 15 roliga idéer för dig som har höns