För åtta år sedan lämnade Lene Østergaard och Sjaak Bavelaar det hektiska livet i New York för lugnet på Österlen. På den trelängade Skånegården Illstorps Östergård har de skapat sitt eget blommande paradis, en rosenträdgård med över trehundra rosor omsorgsfullt kombinerade med utvalda perenner.

L

ene Østergaard var chef för den regnskogsstiftelse som grundats av rockstjärnan Sting för att skydda regnskogarna och de människor som lever där. Från sin bas i New York reste hon över hela världen i jobbet. Nu driver de ett bed & breakfast på Österlen och njuter av trädgårdsarbete i sin stora rosenträdgård.

– Det var för nio år sedan som vi såg att den här gården var till salu. När jag berättade det för min mor i Danmark tyckte hon att det lät fint i och med närheten till Brösarps backar. Vi tittade på Google Earth och kunde se de fantastiska naturområdena runt omkring. Så vi köpte biljetter direkt och flög hit från New York, berättar Lene.

Gården var lika fin som paret hade hoppats och dessutom hette den Östergård – precis som Lene själv.

– Jag minns att jag tänkte att det måste finnas en mening med det.

skånegård med 300 rosor i trädgården

När längtan efter ett mer jordnära liv blev för stor flyttade hon och Lene och hennes man till Skåne.

300 rosor i skånegårdens trädgård
Flammentanz och climbing iceberg, 300 rosor i skånegårddens trädgård

I trädgården är rosorna alltid närvarande. I rosengången klättrar en intensivt röd ’Flammentanz’ tillsammans med den vita ’Climbing Iceberg’. Båda är tacksamma rosor som blommar mycket och länge.

Efter åtta års hårt arbete har den stora gräsmattan som omgav huset när det flyttade dit omvandlats till en inspirerande trädgård i naturens alla färger. Att vandra runt där ger hela tiden nya idéer. Som de knotiga hemsnickrade rosenbågarna som för tankarna till en sagovärld.

– En stor syren här på tomten föll i en storm för några vintrar sedan. Den tog vi vara på och gjorde rosenbågar av i stället för att bara forsla bort den. Vi kallar dem ”folly pergolas”, säger Lene och fortsätter:

– När vi tillverkade bågarna, och också flera av bänkarna här på tomten, inspirerades vi av en god vän till oss, Phil Game. Han designar äventyrliga, magiska hus och andra konstruktioner i hobbitstil.

De knotiga grenarna har också fått bli ett växtstöd till den aprikosgula och under­bart doftande rosen ’Alchymist’ vid husknuten.

Naturen är ett genomgående tema för Lene och Sjaak när de skapar sin trädgård. Inte bara i valet av material för växtstöd och bänkar, utan också när de väljer växter. De håller sig till exempel inte bara med några få färger i trädgården, utan blandar friskt, så att det ser ut som i det vilda.

rosenbågar, lejonsvansar, blå kantnepetan och vallmo, fjärilsväxter

I rabatterna framför rosenbågarna samsas några av de bästa roskompisarna. Höga gula lejonsvansar och den skira blå kantnepetan till vänster är 
båda riktiga fjärilsmagneter. Lite längre bak trängs nävor och stjärnflocka. Till höger några praktfulla mörkröda vallmor.

uteplats i rosenträdgård

Det finns många platser i trädgården där man kan njuta av dess prakt.

växtstöd av grenar

– Jag tycker om alla naturens färger och tycker att allt går att blanda. Sedan har vi ändå valt att bara ha en enda färg i vissa rabatter, som till exempel vår blå rabatt. Men där finns det ändå en gul ros som ger kontrast.

När paret flyttade hit till Illstorps Östergård var det egentligen bara tre saker som de var säkra på.

– Vi visste att vi ville ha ovanliga träd och buskar, en innergård med Medelhavs­växter och en köksträdgård. Resten har växt fram allt eftersom.

vacker rosenträdgård i skåne

Kontraster präglar trädgården och ger den liv.

skånsk rosenträdgård
rosenträdgård i skåne

När inspirationen slår till så bara gräver vi, säger Lene och skrattar.

Varken hon eller Sjaak har haft en så här stor trädgård tidigare så drömmarna får styra. På Illstorp har varje växt något att berätta.

En av hennes favoritkombinationer är den vitbrokiga körsbärskornellen, (Cornus mas ’Variegata’), och rosen ’Valdemar’. En annan favorit som bryter av med sitt limegröna bladverk är japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum ’Aureum’.

växter som rosor trivs tillsammans med

Jag har märkt att rosor inte trivs med alla växter. Det som går bra är till exempel nävor, salvia, dagliljor och riddarsporre. Däremot trivs inte aklejor alls ihop med rosorna här, säger Lene.

Gul Lejonsvans

Lene berättar vidare om en ståtlig gul blomma – gul lejonsvans eller pagodblomma som den också kallas. Den har stora blad som smalnar av upptill. Blommorna sitter som i kransar i flera våningar. Till vintern blir det vackra fröställningar som ger en fin siluett i rabatten.

– I början gjorde vi många fel och skaffade växter som inte trivdes. Vi var lite väl optimistiska och försökte till exempel få en hibiskus att trivas här utan att lyckas. Vi skickade också efter rosor från England men de var inte av så bra kvalitet och klarade inte heller vårt klimat riktigt. Nu har vi i stället köpt rosor från Flora Linnea i Helsingborg som har ympats på härdigare sorter.

’Winchester Cathedral’ , rosenträdgård

’Winchester Cathedral’ är en praktfull Austinros med tätt fyllda blommor.

I trädgården omges du ständigt av rosor, både gammaldags rosor, klätterrosor och Austinrosor. Lene tycker särskilt mycket om de historiska rosorna. En och annan gammal Österlenros som de har fått från sina grannar finns också i trädgården. Lenes och Sjaaks tips för att få rosorna att trivas är att ge dem mycket vatten och rosnäring, samt organiskt material tre gånger per år.

– Vi besprutar ingenting utan försöker tänka så hållbart som möjligt. Vi fick också rådet att kupa upp med kompost runt rosorna inför vintern och sedan ta bort den på vårkanten. Det sas att eventuella smittor skulle följa med när vi tog bort täckningen. Rådet verkar ha fungerat bra för rosorna blommar vackert och ser friska ut. Eller så beror det på den kärlek och omsorg de får av Lene och Sjaak.

Austinrosen ’Grace’, rosenträdgård

Prinsessan Grace av Monaco har gett namn till den eleganta och ljust aprikosrosa Austinrosen ’Grace’.

rosor Esmeralda

De älskar sin trädgård och ger den lejonparten av sin tid. Förförra vintern var tuff och gick hårt åt de mer känsliga växterna. Några buskar strök också med när rådjuren kom och fejade sina horn mot dem i maj, så på vintern sätter de upp ett litet stängsel runt några av buskarna och träden. Tidigt på sommaren brukar också rådjuren komma och vilja äta rosenknoppar.

– Jag stänker försiktigt en blandning av blodmjöl och ammoniak på rosorna var tredje vecka under den perioden. Det syns inget på rosorna av det, men det håller rådjuren borta.

Kommande projekt som finns på Lenes önskelista är bland annat en böljande ”Gaudí-häck” och en portal som ingång till trädgården. Lene berättar om hur otroligt bra hon trivs med sitt nya liv på Österlen.

– Tidigare hade vi båda skrivbordsjobb så det här är ett så spännande liv. När jag var chef var det viktigt för mig att få människorna runt mig att växa. Jag känner samma sak i trädgården. Det gäller att inte motarbeta naturen utan att hitta en harmoni i allt det man gör.

blomsterö med rosor

Blomsteröarna i trädgården är på plats nu och det återstår inga stora grävjobb, berättar Lene.