Den som kliver in genom grindarna till Gunillabergs säteri utanför Jönköping 
hamnar i den danske trädgårdsdesignern Tage Andersens helt unika värld. Här betar får bland konstfullt ansade buskar, slingrande passionsblommor och egensinniga skulpturer. I orangeriet väntar kameliasamlingen med andlöst vacker blomsterprakt.

F

rån 1600-talsbyggnadens entrédörrar ser man genom hela huset och ut på andra sidan. Sedan faller blicken på det vackra målade trägolvet. Dämpad klassisk musik fyller rummen. Mitt i den stora salen, under en målad blomsterbård i taket, är bordet dukat med stora, smäckra glaskannor på ett typiskt Tage Andersen-tyg i grovt linne med rutor i grått och blått. Glaset speglar ljuset från diskreta spotlighter i taket. Duken är välanvänd, det syns.

– Jag återanvänder jämt, säger Tage och lyfter på duken.

Den döljer ett underrede av lastpallar.

– Tja, de syns ju ändå inte så varför kosta på ett dyrbart bord då?

I stället är han generös med blommor. Alltid vackra kompositioner av snittblommor, gärna i blått och lila. Klematis som slingrar sig utmed höga kärl, blå anemoner, rutiga kungsängsliljor eller förgätmigej och grenar från naturen som ger det sirliga en tuffare inramning.

tage andersen
tage andersen
tage andersen
Magnoliakvistar och kastanjegrenar kan få stå för sig själva. Ibland är hans verk fullständigt överdådiga med blommor i överflöd, men lika ofta är det en eller två sorter som får stå i centrum. Tage Andersen har verkligen en helt egen stil. Det är lätt att känna igen färger, former och detaljer.

Han köpte Gunillabergs säteri i småländska Bottnaryd 2008, tog med sig stilen – och här frodas den. För det mesta kallas han blomsterkonstnär, men Tage Andersen är lika mycket konstruktör och arkitekt. En tusenkonstnär, helt enkelt. Barocken är hans största inspirationskälla, men han tolkar den modernt. Han har nutida konst på väggarna och hans egna, senaste skapelser av glas står i centrum.

– Man ska respektera tingen och tidens gång, säger han.

Jordfärger, brunt och dovt lila, svart och silver är vad Tage arbetar med. Inget annat.

– Nej, inget gult eller rött. Det passar inte in, menar han, och kastar i samma sekund en blick på den gula mangårdsbyggnaden.

– Nåja, den får förbli gul, men jag har mildrat tonen något, säger han.

tage andersen
tage andersen
Trots att Gunillaberg är kulturskyddat hade han inga problem att få bygglov för den nya orangeribyggnaden på 400 kvadratmeter. Den ligger i sluttningen nedanför gården, med äng och gles skog i bakgrunden. Orangeriet ritade han själv. Det används som utställningsrum och kameliahus och är dessutom en konsertsal utan dess like. Spaden sattes i jorden på hösten, och våren därpå var det klart.

– Det måste hända saker. Man ska handla när man har en fantastisk idé, säger han.

Tunga stålbalkar och gammalt virke från ett rivet växthus utgör stommen i orangeriet. Säteritaket är en blinkning till huvud­byggnadens tak. Var kommer kunskapen ifrån? Att veta att taket klarar tyngden, vilken vinkel balkarna ska ha och hur tungt glaset får bli?

– Jag vet inte, säger Tage. Jag bara kan.

Och han kunde verkligen. När han kollade konstruktionen med ingenjörer hade de inget att invända.

tage andersen
tage andersen

Stora järnkrukor och rostfärgade korgar utomhus fylls av favorit­växterna som blivit Tages signum. Det är Muehlenbeckia complexa, ”plättar i luften” – vars skira grönska kontrasterar perfekt mot det grova, rostiga – och den vackra lilla blåblommande Pratia pedunculata, som växer som en kudde på hans flätade pall av järn. De här växterna gjorde han en gång populära och han tröttnar aldrig på dem.

Detsamma gäller passionsblomman. Varje vår planteras några flera meter höga korgar på ben med passionsblommor som konstfullt slingrar mellan stålbanden. Varje slinga vävs omsorgsfullt in för hand, en och en, tills de lilablå blommorna liksom svävar i rymden.

tage andersen
tage andersen

Tages marker är inhägnade med de vackraste staket, gjorda av robiniaträ och hasselstörar. De behövs eftersom Gunillaberg vimlar av djur – getter och dvärgkor, vietnamesiska hängbukssvin, hästar och får. Sammanlagt ett par hundra djur som ska passas året om. Djur som Tage älskar. Med dem har han tålamod. De tillhör platsen, och på Gunillaberg får de lov att bli gamla.

Tage Andersen har landat på Gunillaberg nu, men han har fort­farande sin yrkesmässiga bas i Köpenhamn. Han pendlar ständigt, och under de långa milen mellan den danska huvudstaden och småländska Bottnaryd hinner många idéer födas. Det är i bilen han bestämmer sig för nya utmaningar. Det får aldrig stå stilla och ingen ska veta i förväg vad hans nästa steg blir.

– Besökarna ska aldrig vara säkra på vad som väntar dem på Gunillaberg. Det är på så vis man kommer vidare.

Reportaget var med i Lantliv Trädgård 2017

Läs även: Titta in i skånegårdens fantastiska trädgård med över 300 rosor

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte. Vi kommer att vandra bland vackra vingårdar, leta tryffel och njuta av gott vin.