Få detaljer pryder ett gammalt hus med trädgård så mycket som en utsmyckad grind. Att ta väl hand om den är dessutom en kulturgärning.

Kanske är det löftet om någonting mer som gör att en gammal grind andas en alldeles speciell skönhet. Vad finns bortom öppningen? Och tänk vilken romantisk stämning ett fint staket kan utstråla med blommor och blad som letar sig in och ut mellan springorna. Förr var staket och grindar också en väldigt vanlig syn runt svenska hus och trädgårdar.

– De är en viktig del av vårt gröna arv och tillhör en lång tradition av att stängsla in det som vi tycker är fint, förklarar Ulrika Rydh som är byggnadsantikvarie med trädgårdshistorisk inriktning.

Redan den gamla gärdesgården, som är det ursprungliga staketet, var till för att stänga ute betesdjuren från att gå in och äta i odlingarna. När det sedan, från mitten av 1800-talet, blev vanligare med trädgårdar började vi hägna in dem också. Det var då som det traditionella staketet med smala spjälor uppkom, målat i enkel faluröd färg för att vara lätt att underhålla. Staketen såg i stort sett likadana ut över hela landet, även om spetsarna kunde ha lite olika former. Grindarna däremot, kunde se ut på tusentals sätt, nästan alltid vitmålade, men gärna överdådigt dekorerade med fina snickerier.

– Grinden var ofta påkostad och det verkar vara här som man verkligen gick loss med utsmyckningar, solstrålar och kryss, berättar Ulrika Rydh.

Så var det även på 1920-talet, när det blev modernt med smide, grinden kostade man gärna på, men staketet ersattes ofta med en häck eftersom det blev billigare.

Man kan helt enkelt konstatera att tidigare generationer förstod värdet av att ha en fin grind. Att det skapar ett så trevligt bemötande. Annat är det i dag när grindar och staket tillhör ett kulturarv som bokstavligen håller på att ruttna bort.

– Det är verkligen sorgligt men tyvärr är det sällan något som dagens husägare prioriterar, säger Ulrika Rydh som därför börjat fota av och samla på bilder av gamla staket och grindar. Just för att hon vet att de snart inte kommer att finns kvar längre.

Men varför det har blivit så här finns det egentligen inget svar på. Kanske för att de inte längre fyller en praktisk funktion? Ulrikas teori är att det började under carport-epoken på 1960-talet, när många breddade infarten till huset för att få in bilen. Då lyfte man ofta bort grinden och ställde den åt sidan, sedan kom den aldrig upp igen. Har man tur, och äger ett gammalt hus, står grinden fortfarande kvar i något hörn av trädgården. Kanske finns det till och med lite rester av ett staket.

– Ta vara på det i så fall, uppmanar Ulrika som driver företaget Hus & Grönska som hjälper privatpersoner med frågor som gäller gamla trädgårdar. För henne har det blivit något av ett kall att få dagens husägare att förstå hur viktig trädgården och dess detaljer är för helhetsintrycket. Att de bildar en harmoni med huset och därför också är värda att restaurera.

– Går det inte att rädda grinden så kan man i alla fall mäta upp den, ta en bild och kanske låta ett snickeri tillverka en kopia, tipsar hon.

Och vill man inte ha någon grind alls tycker Ulrika i alla fall att man ska ta in den från vätan och ställa den i ett uthus eller förråd.

– Tänk att grinden faktiskt hör ihop mer med huset än med dig och kanske blir nästa ägare glad för att du har räddat den, säger hon.

10 smarta skafferier

VISSTE DU DETTA OM DEN KLASSISKA TRÄGRINDEN?
• Trägrinden fanns i tusentals olika utföranden men de mest omtyckta modellerna var den så kallade kryssgrinden och solgrinden.

illustrerade grindar, kryssgrind och solgrind, byggnadsvård

• Många grindar är självbyggen eller skapade av den lokala snickaren och ofta dekorerade efter lokala traditioner.

• Grinden var nästan alltid vitmålad, i linoljefärg.

• Den enkla grinden är oftast en så kallad gånggrind till en mindre trädgård medan dubbla grindar användes vid en bred uppfart till en gård. Det var inte ovanligt att ett hus hade flera grindar, kanske både en gånggrind vid entrén och en bred dubbel körgrind.

DET TRADITIONELLA SPJÄLSTAKETET
• Spjälorna var ofta smalare och satt tätare än i dag, och generellt var staketen högre, minst 120 centimeter.

• Oftast var staketen målade i Falu rödfärg, ibland i grön slamfärg, som var lätt att underhålla. Staket i ljusa linoljefärger förekom nästan bara på badorterna längs kusterna.

• Spjälorna hade spetsar högst upp som kunde se ut på en mängd olika sätt, allt från snedsågade till figursågade. Runt 1900 blev det modernt att måla tipparna på spetsarna med vit linoljefärg.

Byggnadsantikvarien Ulrika Rydhs tre bästa råd för grinden:
1. Hittar du husets gamla grind, försök renovera den. Om det inte går så mät upp den, ta en bild, gör en skiss och låt en snickare tillverka en kopia.

2. Tänk på att byggvaruhusens grindar och staket sällan passar till gamla hus.

3. Har du ingen gammal grind kan du låta tillverka en ny som passar ditt hus. Titta efter modeller i närområdet, kanske har grannen en grind, då passar den förmodligen ditt hus också. Leta annars efter hus som liknar ditt i andra områden. Fotografera och kopiera.

HJÄLP & RÅD
• Kontakta din länsombudsman i Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

• Företaget Svenska Skavanker tillverkar vackra staket efter gamla mönsterskisser.

•Trädgårdsantikvarisk rådgivning kan du få hos firma Hus & Grönska.

MER INSPIRATION? LÄS ÄVEN:
Keramikerns charmiga gård på Färingsö

NUVARANDE Vårda din vackra gamla grind
NÄSTA INREDNINGSTIPS: Så använder du snygga tidningar i din inredning